Sigaranın Dişlere Zararları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
İnsanların çoğu, "çok sigara içiyorum, bu nedenle ağzımda çok taş ve çürük oluşuyor" diye düşünür. Bu düşünce nereden ve nasıl çıktı bilinmez ancak yanlış bir bilgiden kaynaklanmaktadır.

Sigara kanser yapar, tansiyon, kalp-damar hastalıklarına neden olur. Akciğerlerinizi katranla tıkar. Cildinizi kayış gibi yapar ama diş taşı ve çürük yapmaz. Ağız-diş sağlığı açısından dil ve ağız mukozasına çok zararı vardır. Damar yapısını bozar, tat duygunuzu azaltır. Kokuya neden olur.

Damarlanmayı bozduğu için dişeti hastalıklarını gölgeler ve iyileşmeyi geciktirir. Ama ağız hijyeniniz tamsa düzenli aralıklarla ve tam olarak mikrop plağınızı kaldırıyorsanız, dişlerinizle değil daha büyük organlarınızla uğraşır. Ancak plak düzenli kaldırılmazsa, sigara katranı plağa daha kolay çöker. Lekelenmelere neden olur. Yani taşın kendisine değil, oluşmuş taşın renginin koyulaşmasına ve ağzınızın ıslak kül tablası gibi kokmasına neden olur.

Sigara içicileri bir de lekeleri önlemek için sert fırçayla, daha sert fırçalayarak lekelerden kurtulmaya çalışırlar. Hem diş etlerini hırpalar geri çekilmesine neden olurlar.

Hem de mine tabakalarını aşındırır, çentikler açarlar. Benim önerim ise öncelikle sigarayı bırakın. Bırakamıyorsanız dişlerinizi çok düzenli olarak yumuşak bir fırça ile fırçalayın. Renklenmeden çok rahatsız oluyorsanız, 6 ayda bir hekiminize özel malzemelerle dişinizin polisajını (parlatılmasını) yaptırın. Çay ve kahve eşliğinde içildiğinde sigaranın daha fazla renklenmeye neden olduğu saptanmıştır. Bu yüzden ille de içecekseniz tek başına için.



alıntı
 
Üst