Semâ Ve Semazen Ne Demektir Ne anlama Gelir ?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Semâ Ve Semazen Ne Demektir Ne anlama Gelir nedir?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Semâ, Türk tarihinin, ananesinin, inançlarının bir parçası olup Hz. Mevlana (1207-1273) ilhamıyla oluşmuş ve gelişmiştir. Kemale doğru manevi bir yolculuğu, bir gidiş-gelişi temsil eder. Sema 7 bölümdür. Her bülümünün ayrı bir manası vardır... Semayı ilmi yönden tetkik ettiğimizde, şunu görürürüz:

Var olmanın temel şartı dönmektir. Varlıklar arasındaki müşterek benzerlik, en ufak zerreden en uzak yıldızlara kadar her birinin bünyesini teşkil eden atomlarındaki elktron ve protonların dönmesidir. Her şeyin döndüğü gibi insanoğlu da bünyesini teşkil eden atomlardaki mevcut dönmelerle, vücudundaki kanın dönmesiyle, topraktan gelip toprağa dönmesiyle, dünya ile beraber dönmesiyle tabi ve şuursuz olarak döner. Ancak insanı öbür varlıklardan farklı ve üstün kılan şey akıldır. İşte, dönen Semazen varlıkların müşterek hareketine, semaıyla beraber aklı da iştirak ettirir...
Semazen hırkasını çıkarmakla, manen, ebedi aleme, hakikate doğar, orada yol alır... Başındaki sikkesi nefsinin mezar taşı, üstündeki tennuresi nefsenin kefenidir.

Kollarını çapraz bağlayarak, görünüşte "bir" rakamını temsil eden, böylece Allah'ın birliğini tasdik eden Semazen, Semâ ederken, kolları açık, sağ eli dua edercesine göklere, Hak gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür. Hakk'tan aldığı ihsanı, halka açmasıdır. Sağdan sola kalbin etrafında dönerek, bütün insanları, bütün yaratılmışları, bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır... Sema töreni 7 bölümdür. Her bülümün ayrı bir manası vardır...
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Birinci Bölüm
İlahi aşkı temsil eden Peygamber Efendimizi metheden bir "na't" ile başlar.
Buna Na't-ı Şerif" denilir.
Peygamberimizi methetmek, Ondan evvelki bütün Peygamberleri ve hepsini yaratan Allah'ı methetmek demektir...

İkinci Bölüm
Bu methiyeden sonra bir kudüm darbesi duyulur.
Bu vuruş Allah'ın (C.C) kainatı yaratışındaki "Kün" yani "Ol" emrini temsil eder...
(Kur'an-ı Kerim, Yasin 36/82)

Üçüncü Bölüm
Üçüncü bölümde ise her şeye can veren "nefes"i, yani Nefhayı İlahiyye'yi temsil eden bir ney taksimi duyulur.

Dördüncü Bölüm
Sultan Veled devridir.
Bu, semazenlerin birbirine üç kere selam vererek, bir peşrevle dairevi yürüyüşüdür. Şekilde gizli ruhun diğer ruha selamıdır.

Beşinci Bölüm
Semâ töreni dört selamdır. Semazen, üstündeki siyah hırkayı çıkararak, sembolik olarak, hakikate doğar. Kollarını bağlayarak "bir" rakamını temsil eder. Böylece Allah'ın birliğine şahadet eder. Şeyh Efendinin elini öperek Semâ'ya girme izni alır. Semâ'a başlar. Semâ dört selamdır.
1. Selam: İnsanın, bilgiyle hakikate doğarak, yüce yaratanını ve kendi kulluğunu idrakidir.
2. Selam:insanın yaratılışındaki nizamı, azameti, müşahede edere, Allah'ın kudreti karşısında hayranlık duymasıdır.
3. Selam: insanın hayranlık ve minnet duygusunun "aşk"a dönüşmesiyle, aklın aşk'a kurban oluşudur. Bu tam teslimiyettir, Allah'a vuslattır. Sevgilide yok oluştur! Budizm'de en yüksek mertebe olan "Nirvana"dır, İslamiyetteki "Fenafillah"tır. Ancak İslamiyette en yüksek mertebe kulluk mertebesidir.
4. Selam: insanın manevi yolculuğunu tamamlayıp, kaderine razı olarak, yaratılıştaki vazifesine, kulluğuna dönüşüdür. Bu selama Şeyh Efendi ve Semazen başı da iştirak ederler.

Altıncı Bölüm
Sema, töreninin altıncı bölümünde bilhassa "Maşrık da Allah'ındır, mağrib de. Hangi tarafa dönerseniz, Allah'ın yüzü oradadır. Cünkü Allah Vasi'dir. Alim'dir." (Bakara 2/115. ayetinin okunduğu) Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eder.

Yedinci Bölüm
yedinci bölümde Sema töreni bütün Peygamberlerin, şehitlerimizin ve bütün insanların ruhları için okunan bir Fatiha ve devletimizin selameti için bir dua ile son bulur. Dedeler ve Dervişler, Sema mukabelesinden sonra kimseyle konuşmadan, tefekkür (meditasyon) için sessizce hücrelerine çekilirler.
 
Üst