Şehzade Mustafa - Şehzade Mustafa Kimdir ?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Şehzade Mustafa - Şehzade Mustafa Kimdir ?

Mahidevran oğlu Şehzade Mustafa kimdirŞehzade Mustafa olayışehzade mustafa hayatı4 mustafa kimdirkanuni oğlu Şehzade Mustafa Kimdir

Şehzade Mustafa Kimdir

Şehzade Mustafa (d.1515 ö.1553) Hürrem Sultan'ın Kanuni'yi tahttan indirme planları yaptığı gerekçesiyle boğdurtarak öldürttüğü ve Mahidevran Sultan'ın doğurduğu tek şehzadedir.

Şehzade Mustafa Olayı

1553'te Şehzade Mustafa olayı yaşandı. Şehzade Mustafa yetişkinliğe ulaşınca Osmanlı geleneğine uyarak Amasya'ya vali olarak gönderildi. Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Amasya 'ya gitti. Şehzade Mustafa'nın I. Süleyman'ın en büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması nedeniyle babasından sonra tahta çıkması bekleniyordu. Ancak Mustafa babasına bir süre sonra ayaklandı. Bir süre sonra büyük bir tehlike haline gelirken 1553 yılında Ereğli ovasında boğduruldu.

Bazı yazarlar Mustafa'yı bazıları I. Süleyman'ı bir kısmı ise Hürrem Sultan ve Damat Rüstem Paşa'yı eleştirir.Şehzade Mustafa Kimdir

Kanıtlanamamış bir iddiaya göre onun ölümünden sonra Düzmece Mustafa denen olay gerçekleşmiştir.[kaynak belirtilmeli] Onun padişah olmasını isteyenler (Düzmece Mustafa Kuvvetleri) isyan çıkarmıştır. Hatta kardeşi Bayezıd'ın da o isyanda olduğu gerekçesiyle Kütahya'ya sürgün edildiği söylenmektedir. Bilinen ise bir süre sonra ise Şehzade Bayezit'in ayaklandığı ve İran'a gittiğidir. İran Şahı ise barışı bozmamak için şehzadeyi öldürmüştür. Bu olayda bazı yazarlar Şehzadeyi haksız bulurken bazı yazarlar II. Selim'i bazı yazarlar ise Safevi Devleti'ni tahtta şehzade bırakmamak amacıyla komplo kurduğunu belirtir.

Şehzade Mustafa Kimdir
 
Üst