Seferi Namaz Kılmak imam ile

  • Konuyu başlatan İDRİS
  • Başlangıç tarihi
İ

İDRİS

Ziyaretçi
Selamlar;seferi olan bir kişi, seferi imam-hatibe uyduğunda 4 rekatlı farz namazı nasıl tamamlar?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Soru

Seferi iken mukim kimselerden imamlık yapabilecek kimse yoksa, imamlık yapmak zorunda kalan birisi 4 rekat farz namazı 2 rekatmı kıldıracak, yoksa 4 rekata tamamlayacakmı, 2 kıldırması gerekiyor ise, imama uyan mukim kimseler imam 2 rekat sonunda selam verdiğinde namazlarına devam edip 4 rekata tamamlayacaklarmı, bilgilendirirseniz memnun olurum

Cevap

Değerli kardeşimiz;
Mukîm, müsafire; müsafir de mukîme uyabilir. Burada müsafir iki rekatın sonunda selâm verince, mukîm kalkar -sağlam görüşe göre- kıraatta bulunmaksızın namazını tamamlar; yanılırsa secde de etmez. Çünkü, bu mukîm bir lâhik mesabesindedir. (Bk. "Lahik" mad.) İmam olan müsafirin namazdan önce "Ben seferîyim, siz namazlarınızı tamamlayın" demesi müstehaptır.

Yolcu ise ancak vakit içinde mukîme uyabilir. Bu durumda dört rekatlı bir farz namazını mukîm gibi tam olarak kılar. İmama vakit içinde uymakla farz namazı iki rekattan dört rekata dönüşmüş olur. "İbn Abbas "Seferî'nin durumuna ne dersiniz? Yalnız başına kılınca iki rekat, mukîm olarak dört rekat kılıyor" sorusuna; "Bunu yapmak sünnettir" cevabını vermiştir" (ez-Zühayli, II, 335).

Nâfi' şöyle demiştir: "İbn Ömer seferî olduğu zaman imamla birlikte kılınca dört rekat kılar; yalnız başına kıldığı zaman ise iki rekat kılardı" (ez-Zühayli, II, 335).

Bir kimse müsafir iken kazaya kalan dört rekatlı bir namazında mukîm imama uyamaz. Çünkü bu namaz daha önceden iki rekat olarak meydana gelmiştir.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Yazının Devamı: https://www.kunfeyekun.org/sorulariniz/seferi-imama-uymak-24952/#ixzz1bv9te000
 
Üst