Rezistif ve kapasitif ekran arasındaki fark nedir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Rezistif ve kapasitif ekran arasındaki fark nedir?

Dokunmatik ekranların iki türü olduğunu hemen hemen hepimiz biliyor. Bunlardan biri, daha pahalı cep ve tabletlerde bulunan, oldukça hassas (ancak eldivenle kullanılmayan) ekranlar; diğeri ise tepki süresi biraz daha düşük olan, çoklu dokunmayı desteklemeyen, bazen kalemle kullanılan ve dokunurken biraz bastırmanız gereken ekranlardır. Bu iki ekranı rezistif ve kapasitif olarak adlandırıyoruz. İşte iki ekranın basit ve temel olarak farkları.

Rezisitif dokunmatik ekranlar

Dokunmatik ekranlarda en çok rastlanan tür, rezistif ekranlardır. Modern telefon, tablet ve trackpad'ler dışındaki birçok dokunmatik ekran, aslında resistiftir. Bu tür ekran, adından da anlaşılabileceği gibi dirençseldir ve ekranın tepki vermesi için ona baskı uygulamanız gerekir.

Rezistif ekranlarda ince bir boşlukla ayrılan ikin ince katman bulunur (ancak bu ekranlarda başka katmanlar da vardır). Bu iki katman da tek yüzünde bir kaplamaya sahiptir. Bu kaplamalar birbirine dönüktür. Bu iki katman birbirine dokunduğunda elektrik iletilir ve dokunma, bir sinyal olarak işlenir. Bu nedenle rezistif ekranlarda eldiven, tırnak, kalem ve yeteri baskıyı oluşturacak herhangi bir nesneyi kullanabilirsiniz.

Kapasitif dokunmatik ekranlar
2012072013440535972.jpg

Kapasitif dokunmatik ekranlar

Kapasitif ekranlar, şaşırtıcı da olsa aslında ilk rezistif ekranlardan 10 sene önce icat edildi. Bugünkü kapasitif dokunmatik ekranlar, oldukça isabetli ve çok hafif bir dokunmayı algılayabiliyor. Peki bu nasıl oluyor?

Kapasitif ekranlar, insan vücudunun elektriksel özelliklerinden faydalanır. Kapasitif ekranlar genellikle bir izole edici katmandan (cam gibi) oluşur. Bu katman içerisinde saydam bir iletken madde bulunur. İnsan vücudu iletken olduğundan elektriği iletir ve bu sayede kapasitif ekranlar bu iletkenliği giriş olarak kullanabilir. Bir kapasitif dokunmatik ekrana dokunduğunuzda ekrnanın elektriksel alanını değiştirirsiniz. Bu değişilik kaydedilir ve dokunduğunuz konum, bir işlemci tarafından hesaplanır. Bunun için farklı teknolojiler kullanılmaktadır, ancak tümü parmağınızın küçük bir dokunuşuna dayanır. Eldivenler iletken olmadığından kapasitif ekranları eldivenle ve iletken olmayan diğer nesnelerle kullanamazsınız.

Kapasitif ekranlar gün geçtikçe daha ince bir hale getirilen bir ana katmandan oluştuğundan, ekranın çok daha keskin görüntülere sahip olmasına izin vermektedir (iPhone 4/4S'deki gibi). Bunun yanında kapasitif ekranlar, birkaç parmağı aynı anda kullanabilmenize de izin verir.
 

Mukeka

Düzenleyici
Moderator
Özel Üye
Kapasitif ekranlar ısıya duyarlıdır, reziftif ekranlar ise dokunmaya. Eğer telefonlarınızın veya tabletlerinizin ekran camı kırılır ise itina ile değiştirilir. :)
 
Üst