Proxy Nedir? Nasıl Çalışır?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
PROXY NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Kelime anlamı vekil, elçi olan proxy, ağ üzerinden yada internete bağlandığımız bilgisayar ile internet arasındaki ağ geçididir. İnternetten herhangi bir siteye bağlandığımızda vekil(proxy) sunucumuz siteye bağlanır ve sitenin içeriğini belleğine kopyalayıp, tarayıcıya gönderir. Bu siteye bir daha girme gereksinimi duyduğumuzda ilgili siteye bağlanmak yerine proxy hafızasındaki içeriğe erişilmesini sağlar. Buda internette sörf yaparken hız açısından avantaj sağlayacaktır. Sık kullanılan siteleri önbelleğine alarak dünyanın öbürucundaki sunucuya bağlanmak yerine proxy belleğindeki bilgi okunacaktır.
Proxy servisleri ululararası internet trafiğinide rahatlatacaktır, bağlantıları hızlandırmak ve ağı en verimli şekilde kullanmak açısından çok yararlı araçlardır diyebiliriz. Düşününkü birçok makinanın ayrı ayrı bağlanarak verileri almak istediği siteye bağlanması hem sitenin bulunuduğu sunucuda hemde internet trafiğinde hantallaşmaya neden olacaktır, ama kullanılan proxy servisine site ile ilgili depolanan verilerin direk proxyden alınması hem sunucuyu rahatlatır, bu uluslararası internet trafiği açısından faydalı olacaktır ve proxy belleğine depolanan site bilgilerine direk erişim sağlanması ile de verilere erişmek isteyen kullanıcıya daha hızlı erişim sağlayacağı için sörf yapmak daha hızlı olacaktır.
Proxy'lerin filtreleme özelliği ile istenilen dosyalara erişim izni verebilir ya da istenmeyenlere erişim izni vermez, İçerik filtreleme özelliği ile de site içeriklerini sansürleyerek tarayıcıya gönderir, mesela zararlı resimleri silebilir.
Ve diğer bir özelliği ise virüslü olan dosyaları size ulaşmadan silebilmesi, ve bu dosyalar direk size ulaşmadığı için ağ üzerinden de yayılmayacaktır.
Proxy ile extra gizlilikte sağlayabilirsiniz, 3.şahıslar tarafından girişi engellenmiş sitelere erişim için proxy kullanabilirsiniz. Proxyler internete bağlanan bilgisayarın IP numarasını gizleme ya da gizlememe gibi özellikleri ile ayrılırlar.
Transparent proxy türü ip adresinizi gizler ancak tamamen gizleyemez . Ip adresiniz ve kullandığınız proxy girdiğiniz websitesi tarafından görüntülenecektir.Anonymous proxy'ler IP gizleme de daha başarılıdır diyebiliriz. Ama unutulmaması gereken bir durum var ki oda proxy'nin log tutma özelliğidir. Yani girdiğiniz yasak içerikli sitelerde IP gizleniyor diye düşünsenizde bunlar proxy servislerinde loglandığı için bulunmamanız söz konusu değildir.
Anonymous proxy'lerde kendi içlerinde ikiye ayrılırlar.
Anonymous proxy (anonim proxy) : Anonymous proxy IP adresinizi gizler ama Anonymous proxy'lerin bazıları transparent(şeffaf) özelliktedir ve bunlar gerçek IP numaranızı gizlemezler.
High Anonymous proxy (elit proxy): Bu proxyler daha yüksek gizlilik sağlarlar. Bağlandığınız sitelerden sizin IP adresiniz gözükmeyecektir.
GÜNCEL PROXY BULMAK
Fresh PROXY list
Free Proxy List | AtomInterSoft
Bu iki linkteki proxy listeleri belirli peryotlarla değişmektedir. Ve bu listelerdeki proxylerin çalışıp çalışmadığını anlamak için multi proxy programını kullanabilirsiniz. Bu program çalışan proxy'i internet seçeneklerine kendisi yükler.
Bulduğunuz proxy'i kendiniz internet seçeneklerine yüklemek isterseniz aşağıdaki adımları izleyin.
a1cq1.jpg

a2yl8.jpg


Proxy'nin çalıştığını anlamak için ipadresimne.com adresini kullanarak ip'niz değişmiş mi kontrol edin.

cyber warrior SuN
 
Son düzenleme:
Üst