Peygamberimizin isimleri nelerdir

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Peygamber efendimizin mübarek isimleri ve manaları

Peygamber efendimizin Hem kuranı kerim de hem de diğer semavi dinlerin kitaplarında isimleri geçmekteymiş. Hz. Muhammed (s.a.v)'in kuranda ve diğer kitaplarda geçen isimleri nelerdir anlamlarıyla birlikte açıklar mısınız?
 

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
Hadisle cevap vereyim;

“Benim ismim Kuranda Muhammed, İncilde Ahmet, Tevratta ise Ahyeddir.”
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Peygamber Efendimiz'in (asm) Kurân-ı Kerim'deki lakab ve sıfatları:

Peygamber Efendimiz'in (asm) lakab ve sıfatı hakkında Kur'ân-ı Kerim'de birçok hususlar varit olmuştur:

Nur, aydınlatıcı kandil, Munzir, Nezir, Mübeşşir, Şahit, Şehid, Apaçık bir gerçek, peygamberlerin sonuncusu, son derece şefkatli, pek merhametli, son derecede güvenilir, doğruluk timsali, Allah'ın nimeti, alemlere rahmet, sapasağlam bir kulp, doğru yol, parlak yıldız, Kerim, Nebiyy'il-ümmiyyi, Daî gibi...
Onun hakkında daha nice bunun gibi güzel vasıflar ve isimler varit olmuştur. Eski kitaplarda, peygamberlerin kitaplarında da güzel isim ve vasıfları vardır onun.
Kendi hadislerinde de açıklanmıştır bunlar. Hele ümmetinin kendisine verdiği isimler, daha başka insanı doyurmaktadır.

Ümmetinin Peygamber Efendimiz'e (asm) verdiği isimler:

Mustafa, Mücteba, Ebu'l Kasım, Habib,Resul-i Rabb'il Alemin, Şefi, Musaffa', Müttakî, Muslih, Tahir, Muheymin, Sadık, Masduk, Hâdi, Ademoğlunun ulusu, peygamberlerin efendisi, takvaya erenlerin imamları, Kaidu'l-Gurri'l-Muhaccelin, Habibullah,Halilu'r-Rahman, Sahibu'l-Havzi'l-Mevrud, Sahibu'ş-Şefaa, Sahibu'l-Makami'l-Mahmud, Sahibu'l-Vesiyle ve'l-fadile veddereceti'r-Rafıa' Sahibu't-Taci ve'l Mi'rac, Sahibu'l-Livâ ve'l-Kadib, Râkibu'l-Buraki Vennake, Ennecib, Sahibu'l-;Hucceti ve's-Sultan, Sahibu'l-Hatemi ve'l-Alame, Sahibu'l-Burhan, Sahibu'l-Hiraveti ve'n-Na'leyn...

Peygamber Efendimiz'in (asm) semavi kitaplardaki isimleri:

Bu isimleri şöyle sıralayabiliriz: Mütevekkil, Muhtar, Mukimüsnne, Mukaddes, Ruhu'l-Kudüs, Ruhu'l-Hak,. Bu İbrani dilinde İncil'de (Bariklit) olarak geçmektedir.
Saleb dedi ki: (Bariklit) Hak ile batılı ayırdedene derler.
Eski kitaplarda geçen isimlerindendir:
Mâzun, Mazun. Anlamı Tayyib, Tayyıb'dır. Hammitaya (Harem'in koruyucusu) demektir. el-Hâtim, El-Hatım.
Saleb (son iki ismi şöyle tefsir etti): (hı) ile Hatim, peygamberlerin sonuncusu, (Ha) ile el-Hatım: Ahlak ve vücutça yaratılış cihetinden peygamberlerin en güzeli demektir. Süryani dilinde ismi "Müşeffah ve el Münhaminna" diye geçmektedir. Tevrat'taki ismi ise: (Ehyedu)'dur. Bu İbn Sirin'den rivayet edilmiştir. Sahibu'l-Kadib'in anlamı kılınç sahibi demektir. İncil'de tefsir edilmiş bir halde vaki olmuştur. (Şifa-i Şerif)
Peygamberimiz'in adlarından olup da Anadolu'da kullanılan isimlerin bir kısmı şunlardır:

Muhammed (Mehmed), Ahmed, Mahmud, Hâmid, Mustafa, Mücteba, Muhtar, Abdullah, Resûl, Mürsel, Beşir, Mübeşşir, Nezir, Münzir, Nur, Münir, Rauf, Rahim, Kerim, Habib, Sirac, Hâdi, Rahmet, Tahir, Sadık, Taha, Yasin, Memun, Emin, Muhammedül Emin (Mehmed Emin) (Peygamberimiz'in Şemaili, Ali Yardım)

Allah'a emanet olunuz.

kaynak: sorusorcevapbul.com
 
Üst