Peygamber Efendimiz (sav) nasıl giyinirdi? Namaz kılarken giydiği özel bir elbisesi var mı

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Peygamber Efendimiz (sav) günlük giydiği elbisesiyle namazlarını da kılardı.

İslâm belli bir giyimi ve kıyafeti emretmez. Mensuplarını belli bir şeklin içine girmeye zorlamaz. Zira giyim mevsime göre değiştiği gibi muhite göre de değişebilir. Giyimde yaşanan iklimin icabı esastır. Ancak burada İslâm'ın emrettiği bir husus hatırdan çıkarılmamalıdır. Hangi renk moda ve biçimde giyilirse giyilsin elbise erkekte ve kadında avret yerini mutlaka örtmeli bakanları tahrik edecek şekilde dar ve kısa olmamalıdır.

Hz. Peygamber (sav)'in hayatına baktığımızda giyim konusunda şu üç ölçüyü öne çıkardığı görülür:

1. İsraftan sakınmak;
2. Giyinmeyi kibir gurur azamet ve gösteriş vesilesi yapmamak;
3. İçinde bulunduğu sosyal sınıfın imkan ve şartlarına uygun biçimde giyinmek.

Kaynakların bize ulaştırdığı vesikalardan anlaşıldığına göre Hz. Peygamber (sav)'in giydiği kıyafetlerden -tek istisna ile- hiçbirisi İslam'la birlikte ihdas (icat) edilmiş olmayıp onların hepsi de o günün toplumunda öteden beri giyile gelen giyim-kuşam çeşitleri idi. Nitekim kamîs izâr ridâ cübbe kulle nâleyn gibi isimlerle anılan bu kıyafet çeşitleri; İslam öncesinde hanifler putperestler ve gayr-ı müslimlerce giyilebildiği gibi İslam'dan sonra da Müslümanlarca giyilmeye devam edilmiş eşyalardır.

Ancak Rasûlullah’ın kıyafette getirdiği tek istisnai yenilik baş kıyafetinde kendini göstermektedir. Bu da "sarık"tır. Zira mübarek başlarına; burnus veya kalensüve adı verilen bir külah üzerine sarılmış sarık (‘imame) giyerlerdi.

Üstlerine giyindikleri elbiseleri de ridâ izâr ve kamîs şeklinde olurdu. Giyindikleri kıyafet -umumiyetle- iki parça olup; üst parçasına ridâ alt parçasına da izâr denirdi. Kamîs ismi verilen önü kapalı entari gibi uzun gömlek giyinmeyi ise daha fazla tercih ederlerdi. Gerektiği zaman bunların üzerine; cübbe aba bürde gibi adlar verilen hırka nevinden bir kıyafet giydikleri de olurdu.

Ayaklarına giydikleri ayakkabı çeşidi ise; nâleyn adı verilen sandal tipi pabuçla huffeyn denen potin veya mest tipi ayakkabılardır.

Kaynakların verdiği bilgilere göre; Hz. Peygamber (sav)'in bütün giyim eşyaları bu parçalardan meydana geliyordu. Kendilerinin çorap giymedikleri hususunda vesika değerini taşıyan bir kayda rastlayamadığımızı da belirtmeliyiz.

Bu arada Rasûlullah Efendimiz (sav); giydikleri elbisede herhangi bir renk üzerinde ısrar etmemişlerdir. Öyle ki; beyaz siyah sarı yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir. Ancak kendileri iklim icabı beyaz rengi tercih ettikleri gibi Müslümanların da beyaz giymesini tavsiye etmişlerdir. Bunun dışındarenk tercihini zevklere bırakmışlardır.

Öte yandan pamuktan yapılmış giyecekler yanında yünden dokunmuş elbise giydikleri de olmuştur.

Hz. Peygamber (sav) gerek cuma ve bayramlarda gerek yerli ve yabancı heyetleri kabul ettikleri zamanlardaresmî kıyafet diyebileceğimiz özel bir kıyafet de kullanmışlardır.

Ebû Said el-Hudrî (ra) anlatıyor:

“Hz. Peygamber her ne zaman yeni bir elbise giyseler -ister sarık ister gömlek isterse hırka olsun- onun bizzat adını söyleyerek şöyle dua ve niyazda bulunurlardı:

"Allah'ım bana bunu giydirdiğin için sana sonsuz hamdüsenalar olsun. Onun ve onu giyen azanın hayırlı olmasını niyaz ederim. Aynı şekilde onun ve onu giyen azanın şerrinden de sana sığınırım Allah'ım!" (bk. Yardım Ali Peygamberimizin Şemaili; Bayraktar İbrahim Hz. Peygamberin Şemaili)
 
Üst