Patronların içki içtiği iş yerinde çalışmak caiz mi?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Çalıştığımız işyerinde patronlarımız ve arkadaşları içki içiyorlar
bizde işimiz ve kazancımız gereği hizmet etmesekte onların işini yapıyor ve para kazanıyoruz
kazancımıza haram karışırmı aydınlatırsanız sevinirim..
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
592 "Ömer İbnu'l-Hattab (radıyallahu anh) anlatıyor: Ömer: ""Allah'ım, şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun"" diye dua etmişti ki Bakara suresinde bulunan şu ayet indi: ""Sana içki ve kumarı sorarlar de ki: ""İkisinde hem büyük günah ve hem insanlara bazı faydalar vardır. Günahları faydasından daha büyüktür."" (Bakara 219).

Bunun üzerine Ömer (radıyallahu anh) çağırıldı ve ayet kendisine okundu. Ömer yine: ""Allah'ım şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun"" dedi. Bir müddet sonra Nisa suresindeki: ""Ey iman edenler! Sarhoşken ne dediğinizi bilene kadar, cünübken, -yolcu olan müstesna- gusledene kadar namaza yaklaşmayın..."" (Nisa, 43) ayeti nazil oldu. Ömer (radıyallahu anh) çağırıldı ve ayet kendine okundu. Ömer yine: ""Allah'ım şarap hakkında bize tatminkar bir açıklamada bulun"" dedi.

Bir müddet sonra, Maide suresindeki ayet indi: ""Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?"" (Maide 90-91). Ömer yine çağırılıp ayet kendisine okundu. Bu sefer ""Evet Rabbimiz vazgeçtik, vazgeçtik"" dedi." Tirmizi, Tefsir, Maide (3053); Ebu Davud, Eşribe 1, (3670); Nesai, Eşribe 1, (8, 286, 287). Tirmizi hadisin sahih olduğunu söyledi.
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
1612 "Sevr İbnu Zeyd el-Dili anlatıyor: ""Hz. Ömer (radıyallahu anh), hamr için uygulanması gereken haddin miktarı hususunda (Ashabla) istişarede bulundu. Hz. Ali (radıyallahu anh): ""Seksen sopa vurulmasını uygun görüyorum"" dedi. Çünkü kişi, içince sarhoş olur, sarhoş olunca hezeyana düşer (saçmalar), hezeyana düştü mü iftira atar. (İftiranın cezası ise 80 sopadır). Böylece Hz. Ömer (radıyallahu anh) içki içenler için haddi 80 sopa takdir etti.""" Muvatta, Eşribe 2, (2, 842). H0

Keşke gene uygulansaydı patronu döverdin :gülümse:
Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah ve ahiret gününe inanan kimse izarsız hammama girmesin. Kim Allah'a ve ahirete inanıyorsa, bir özrü olmadan hanımını hammama sokmasın. Kim Allah'a ahirete, inanıyorsa üzerinde içki bulunan sofraya oturmasın."

Tirmizi, Edeb 43, (2802); Nesai, Gusl 2, (1, 198).
 
Üst