Osmanlı Devletinde Dînî nikâh

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Osmanlı'larda imam nikahı uygulaması..

Günümüzde İmam nikahı bazı çevrelerce bilerek yanlış yorumlanmakta ve halkımız kandırılmaktadır.

İmam nikahı her hangi bir resmi makamca kaydı tutulmaksızın ve kayıt altına alınmadan kıyılacak bir nikah değildir.

Osmanlı İmparatorluğunda kıyılan tek nikah şekli İmam nikahı olmakla beraber, bu nikah şeklen o dönem için aynı zamanda bir resmi nikah yerine geçiyordu, yani asla insanların kendi başına bir imam çağırıp kıyabilecekleri nikah şekli değildi.

Osmanlı Devlet Arşivi resmi kayıtlarının incelenmesi sonucunda kendi başına izinsiz ve kayıtsız nikah kıydıranların nikahlarının geçersiz sayıldığı ve bu şekilde nikah kıyan imamlara ceza verildiği anlaşılmaktadır.

Oysa günümüzde bir çok konuda olduğu gibi nikah konusundada halkımız kandırılmaktadır.

Dini bir yönetim şekli isteyenler resmi nikaha karşı çıkmakta ve dini nikahın yeterli olacağını savunmaktadırlar ve halen Anadolu'da ve hatta büyük şehirlerimizde bile hiç bir kayıt tutulmadan ve izin alınmadan doğrudan imam marifeti ile nikah kıyılmakta ve bu nikahların dinen geçerli ve muteber olduğu ileri sürülmektedir.

Oysa Osmanlı döneminde bile İmam Nikahı, imamların resmi makamlardan izin almadan, evleneceklerin evlenmesinde sakınca olup olmadığı araştırılmadan ve bir resmi kayıt tutulmadan kıyılan bir nikah şekli değildi.

İmam nikahı başı boşluk nikahı değildir, Osmanlı döneminin resmi ve kayıt altında yapılan nikah şeklidir. Kendi başına izinsiz nikah kıyan imamlarda hak ettikleri cezalara çarptırılmışlardır.

Kayıt altına alınmamış ve ruhsat verilmemiş izinsiz kıyılan imam nikah ile evlenmek Osmanlı döneminde mümkün değildi ve hiç bir imam'ın kendi başına nikah kıyma yetkisi yoktu.

İnanmayanlar veya öğrenmek isteyenler aşağıdaki resmi Osmanlı vesikalarına bakabilirler.

Dahiliye evrakı, İdarî Kısım Belgeleri

Tarih: 13/M /1331 (Hicrî) Dosya No:63 / Gömlek No:23 (Fon Kodu: DH.İD..)

Mahkeme-i Şeriyye'den izinname alınmadan nikah kıyılmasının dedikodulara sebebiyet vermesi yüzünden kıyılamayacağı ve nikahı kıyan imamlar hakkında dava açılacağı.


Yıldız Perakende Evrakı Adliye Ve Mezahib Nezareti Maruzatı

Tarih: 05/S /1324 (Hicrî) Dosya No:24 / Gömlek No:49 (Fon Kodu: Y..PRK.AZN.)

İzinname istemeksizin Emine Cemile Hamım ile İbrahim Efendi'nin nikahını kıyan Eyüb'ün Servi Mahallesi İmamı Hafız Recep Efendi hakkında yürütülen soruşturma fezlekesi ile bu fezlekenin Şura-yı Devlet'e takdim yazısı.


Sadaret Mektubî Kalemi Nezaret Ve Devâir Yazışmalarına Ait Belgeler

Tarih: 1271 (Hicrî) Dosya No:162 / Gömlek No:61 (Fon Kodu: A.}MKT.NZD.)

Üsküdar zabtiye neferlerinden Nevşehirli Hüseyin'in nikahını kıyan imama ne ceza verileceği hakkında.


Dahiliye, Mektubi Kalemi Evraklarına ait belgeler.

-Tarih: 02/B /1308 (Hicrî) Dosya No:1808 / Gömlek No:31 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Araç'ta izinsiz olarak evlenen ve cezalandırılan Koçhisar Mukaddem Taburunun III. Bölüğü Mülazım-ı Evveli Hacı Abdullah Ağa'nın nikahını akdeden imamın da tecziyesinin Seraskerlik tarafından işar olunduğu.


-Tarih: 29/L /1309 (Hicrî) Dosya No:1953 / Gömlek No:73 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Mekteb-i Harbiye talebesi Fındıklılı Osman Efendi'nin nikahını kıyan Fındıklı imamı hakkında icap eden muamelenin yapılması.


-Tarih: 16/Ca/1310 (Hicrî) Dosya No:2028 / Gömlek No:43 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Mekteb-i Fünun-ı Harbiye talebelerinden Fındıklılı Osman Efendi'nin yasak adına nikahını kıyan Fındıklı imamı hakkında gerekenin yapılması.


-Tarih: 28/B /1310 (Hicrî) Dosya No:2052 / Gömlek No:59 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Mekteb-i Fünun-ı Harbiye şakirdanından Osman Efendi'nin nikahını kıyan Fındıklı imamı hakkındaki muamelenin adli mesele olduğu ve gereğinin yapılması.


-Tarih: 19/L /1311 (Hicrî) Dosya No:229 / Gömlek No:51 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Ahali-i Müslimenin cereyan eden münakehatının şeri mahkemelerinden gayr-i Müslimlerin münakehatının ruhani reisleri tarafından verilen izinname üzerine icra kılınacağı ve bu işlemler neticesinde nikahı icra eden imam veya reis-i ruhaninin sicill-i nüfusa musaddak ilmühaber itası gereğinin işar olunduğu.


-Tarih: 16/M /1317 (Hicrî) Dosya No:2206 / Gömlek No:90 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Mekteb-i Fünun-ı Tıbbiye talebesi Şefik Efendi'nin izinsiz olarak nikahını kıyan Beyceğiz Mahallesi İmamı Mehmed Arif ile Muhtar-ı evveli Rıza Efendiler hakkında yapılan tahkikat evrakının gönderildiği.


-Tarih: 23/S /1318 (Hicrî) Dosya No:2363 / Gömlek No:73 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Bahriye mülazımlarından Cemil Efendi'nin izinsiz nikahını kıyan Kasımpaşa'daki Yahyakethüda Mahallesi İmamı Hacı İsmail Efendi hakkındaki evrakın gönderildiği.


-Tarih: 09/Z /1318 (Hicrî) Dosya No:2468 / Gömlek No:20 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Ruhsatsız olarak evlenen Komiser Hızır ve bu nikahı akdeden Keçeci Mahallesi imamı hakkındaki tahkikatla ilgili evrakın tedkik için Şura-yı Devlet'e takdim edildiği.


-Tarih: 24/Z /1318 (Hicrî) Dosya No:2472 / Gömlek No:2 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Ruhsatsız evlenmiş olan Dersaadet Jandarma Alayı'nın 4. taburunun 3. bölüğü efradından Ferhat b. Osman'ın nikahını kıyan Üsküdar, Gerede Mahallesi İmamı Haşim Efendi hakkında gereğinin yapılması.


-Tarih: 01/S /1320 (Hicrî) Dosya No:500 / Gömlek No:21 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Beyoğlu Süvari Polis çavuşlarından Hakkı Efendi'nin ruhsatsız nikahını yapan Kasımçavuş Mahallesi İmamı Ali Efendi'nin para cezasına çarptırıldığı.


-Tarih: 04/C /1323 (Hicrî) Dosya No:994 / Gömlek No:59 (Fon Kodu: DH.MKT.)

Gümüşsuyu Hastahanesi eczacılarından Ata Efendi'nin nikahını prosedüre aykırı olarak kıyan Eyüp Süvari Mahallesi İmamı Hafız Recep Efendi'nin Şura-yı Devlet'e sevki.


Muzaffer Alper
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst