Orucun Mahiyeti nedir? Orucun Önemi

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator

Orucun Mahiyeti nedir? Orucun Önemi Orucun Mahiyeti Hakkında Bilgi



Kainatın yaratıcısı dünyayı insana sonsuza ulaşma yolu olarak sunmuştur. İnsanoğlu bu yolda özünde var olan kulluğu hakkıyla yerine getirebildiği vakit sonsuz mutluluğa ulaşır. Çünkü Allah Teâlâ kulluğu karşısında ona sonsuz bir hayatı yani cenneti vaat etmiştir. Bu kulluk görevlerinden bir tanesi de oruç tutmaktır.

Oruç, bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek anlamına gelmektedir.

Fıkıh terimi olarak oruç; imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ( Allah’ın rızasını kazanmak, emrini, kulluk görevini yerine getirmek) ve bilinçli olarak, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yaptığımız bedeni bir ibadetimizdir.

Orucun başlama vakti olan fecri sadık vaktine imsak, bitiş vakti olan güneşin batışına ise iftar denir. Genel olarak imsak ve iftar şu manalara gelir:

İmsak, Arapçada kendini tutmak, engellemek anlamlarına gelir. Orucun temel unsurudur. İmsak vakti tan yerinin ağarması (fecri sadık) vakti olup bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının da vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlama vaktidir.

İftar, ise oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur.

Oruç bize bir de iradeli ve sabırlı olmayı tatbiki olarak yaşayarak öğreten bir ibadettir. Nefsin doyumsuz istek ve tahriklerine irademizle yön vermemiz ve sabır gösterebilmemize oruç yardımcı olmaktadır. Peygamber efendimiz “Oruç sabrın yarısıdır.” buyurmuştur. Oruç bir bakıma onbir ay durmadan çalışan bedenimizi ve vücudumuzu bir aylık bakıma almamızı sağlayan, yorulan bedenimizin dinlenmesine yardımcı olmaktadır.

Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da hatırlanmalıdır."Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, "Da`avât", 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır.
 
Üst