Örgü Ekmek

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2wfrbrb.jpg


Malzemeler :

1+1/3 su bardağı beyaz un
20 gr yaş maya (küçük paketlerin yarısı)
1 tatlı kaşığı soyulmuş ay çekirdeği (yada 1 çay kaşığı kalın çekilmiş karabiber)
1 çay kaşığı tuz
1 ad kesme şeker
3/4 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı tam buğday unu
1 yumurta beyazı


Hazırlanışı:

Küçük bir kaseye ılık suyu koyup içinde şeker ve tuzu eritin. İçine mayayı koyup 10 dk. maya köpürene kadar bekletin.

Orta boy bir kaba 3/4 su bardağı beyaz unu, hazırladığınız mayalı suyu, ay çekirdeği (yada karabiber) ve yağ ile birlikte mikserle çırmaya başlayın. 3-4 dakika çırptıktan sonra tam buğday ununu ekleyin. Hamuru kontrol edip kalan beyaz unu kademeli olarak ekleyin (tümünü almaya bilir). Hafifce unlanmış mutfak tezgahına alıp yoğurun. Hamur elastik bir hal alınca yuvarlayıp üzerini örtün. 15 dakika ılık bir yerde dinlendirin.

Hamuru dörde bölün. Daha sonra her parçayı tekrar 6`ya ayırın. Her parçayı elinizle mümkün olduğu kadar uzatın (25cm kadar). Bir ucunu hamurun 2/3`sine kıvırıp saç örgüsü yapın.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Tümünü örüp tepsiye yerleştirince tekrar üzerini kapatıp ortalama 20 dakika kadar ılık bir yerde bekletin. Bu süre içinde hacmi iki katına çıkmış olacaktır.

Yumurtayı bir yemek kaşığı su ile iyice çırpın. örgülerin üzerine bir fırça ile sürün. 170 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika üzerleri kızarana dek pişirin.

Fırının dışında ılıklaşana dek bekletip servis yapın.

 
Üst