nefes darlığına iyi gelen bitkiler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Nedenleri: Kanda oksijen azalması ya da artık maddelerin çoğalmasına yol açan herhangi bir durum nefes darlığına neden olur.

Bu gibi durumlar, kan hava arası oksijen karbondioksit alışverişi yapabilen akciğer dokusunun azalması, yeterli kan dolaşımını engelleyen kalp hastalıkları, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltan kan hastalıkları, nefes darlığına yol açan durumlardır.

Kişinin astım nöbetlerine alerjik nedenler sebep oluyorsa bu ortamın tamamen izole edilmesi gerekmektedir. Aşırı tedirginliklerden, üzüntü verebilecek duygusal sorunlardan, elden geldiğince uzak durulmalıdır. Şişmanlık, sigara içmek ve oksijen ortamı sağlıksız yerlerde bulunmamak gerekir.

Öneriler: Bol miktarda havuç rendelenerek veya mikser yardımıyla sıkılarak elde edilen bir bardak suyuna yarım bardak kaynatılmış süt ilave edilerek içilir. Bu terkib günde üç kez taze hazırlanarak kullanılır. İsteğe göre sütün yerine bir tatlı kaşığı süzme bal kullanılabilir.

* Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı anason, havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan hardal tohumu, kimyon, kişniş ve kerâviye, 250 gram çemen, yarım kilo kuru incir katılıp karıştırarak kaynatılır. Kahvaltıdan önce bu karışımdan bir çorba kaşığa bir tatlı kaşığı sirke ilavesiyle kullanılır.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış tıbbi karakafes otu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir.

* Bir bardak soğuk suyun içine iki tatlı kaşığı limon suyu katılıp bir tatlı kaşığı nöbet şekeri ile birlikte iyice kaynatılıp ince kıyılmış bir çay kaşığı sinirli ot katılarak demlenmesinin ardından ve her defasında taze yapılmak suretiyle günde üç kez kullanılır.

* Eşit oranda (ağırlık olarak) ebegümeci çiçeği, lavanta çiçeği, devetabanı yaprağı ve civan perçemi dövülmek suretiyle toz haline getirilip, iyice harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde iki kez sabah ve akşamlan yatarken birer çay fincanı içilir.

* 1,5 litre suyun içine, iri bir baş soyulmuş sarımsak, birer çorba kaşığı lavanta ve gelincik çiçeği, yer sarmaşığı, kekik, birer tutam maydanoz, nane ve dereotu ilave edilip kaynatıldıktan sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir.

* İki su bardağı soğuk suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış melek otunun kök saplarından konup bir saat bekletildikten sonra kaynatılıp, süzülmesinin ardından gün içinde aralıklarla içilir.

* Havanda dövülerek toz haline getirilmiş yarımşar çay bardağı ısırgan tohumu, keten tohumu ve bir çay bardağı anason tohumu, şalgam tohumu ile bir çay bardağı toz karanfil iyice karıştırıldıktan sonra bu karışımı macun haline getirecek kadar, süzme bal katılıp temiz bir kavonoza boca ettikten sonra, sabah kahvaltılarından yarım saat önce bir tatlı kaşığı yenir.

* Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan yarım kahve fincanı kırkdamar otu tohumu ile bu tozu macun haline getirecek kadar süzme bal ile karıştırılıp iki gün içinde eşit aralıklarla tüketilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı nane katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir. Ayrıca gün içinde aralıklarla taze nane çiğnenebilir.

* Bir miktar taze ayı sarımsağı ince kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf alkol eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Gerektiğinde bir kahve fincanı suyun içine günde üç kez 10-12 damla damlatılarak kullanılır.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı hardal tohumu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek sabahlan aç karnına bir çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı ince kıyılmış rezene, kişniş, günlük, kâkula ve sinameki katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek, arzuya göre şekerle birlikte sabahları aç karnına bir çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış izlanda yosunu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir.

* Yanm litre inek sütünün içine 10 adet soyulmuş sarımsak katılıp kaynatıldıktan sonra sıcak halde içine bir çorba kaşığı tuzsuz tereyağı ve süzme bal ilave edilip macun kıvamına gelene ve içindeki sarımsaklar ezilene kadar karıştırılır. Hergün aç kamına iki tatlı kaşığı yenir.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış mersin ağacı meyvesi katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir.

* Birbuçuk litre suyun içine yarım kahve fincanı ayva çekirdeği, ince kıyılmış birer avuç hatmi çiçeği ve ciğer otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

* Bir çorba kaşığı üzerlik tohumu havanda dövülerek toz haline getirildikten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamını alana kadar karıştırılır ve günde aralıklarla üç tatlı kaşığı yenilir.

* Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı adaçayı. iki çorba kaşığı sığır kuyruğu ve bir çorba kaşığı anason katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün aç karnına birer çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine 100 gram ada soğanı ve 100 gram kekik tohumu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde bir çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış at kestanesi katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer kahve fincanı içilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çay kaşığı tere tohumu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahları ve akşamları yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir.

* Küçük bir baş soğan ince kıyıldıktan sonra üzerine 2 çorba kaşığı bal ilave edilip 12 saat bekletilir ve günde üç kez birer çay kaşığı kullanılır.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış hünnap katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek eşit aralıklarla günde üç çay bardağı içilir.

* Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantoron katılıp kısa bir süre demlenmesinin ardından sabahları aç karnına içilir.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı kıyılmış meyan kökü katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün tok karnına birer çay fincanı içilir.

* Genişçe bir havanın içine birer adet meyan ve gülhatmi kökü, yarımşar kahve fincanı ada çayı, anason ve ince kıyılmış çam yaprağı katılıp iyice dövülüp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

* Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan kuru baldıran otu yaprağı az miktarda su ile birlikte bir toplu iğne başı kadar günde üç kez, sabahları, öğleden sonra ve akşam yatarken alınır. Bitki zehirli olmasından ötürü doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

* Genişçe bir tencerenin içine yeteri miktarda su doldurulduktan sonra bol miktarda manisa lalesi atılarak kaynaması beklenir. Kaynamasının ardından kısa bir süre sonra ocağı kısık ateşe getirerek başta bir havlu olmak üzere tencereden çıkan buhar teneffüs edilir.

* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı sedef çiçeği ve bir tutam dereotu katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç Öğün bir çay fincanı içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ve kurutulmuş elma kabuğu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer su bardağı içilir.

* Bir pipoyu dolduracak kadar kurutulmuş ve tütün gibi kıyılmış boru çiçeği içilir.

* Günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere yanm tatlı kaşığı ufalanmış boru çiçeği kızgın kor üzerine azar azar dökülerek yapılan tütsü koklanır.

* Bir pipoyu dolduracak kadar kurutulmuş ve tütün gibi kıyılmış karabaş otu içilir.

* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış deve tabanı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.

* Bir miktar taze çörek otu ince kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan birer çorba kaşığı ardıç tohumu ve nöbet şekeri ile yukarıda tarifi verilen iki çorba kaşığı çörek otu yağı ile karıştınlıp günde bir tatlı kaşığı alınır.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı fesleğen katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahları ve akşamlan yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir.

* Dövülerek toz haline getirilmiş birer tatlı kaşığı kabak ve kavun çekirdeğinin içi, badem içi, ayva çekirdeği, kitre, menekşe çiçeği, ve arap zamkı, nişasta unu, miyan balı ve bu karışımı macun haline getirecek kadar süzme bal iyice karıştırılıp her sabah birer tatlı kaşığı kullanılır.

* Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ökse otu katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere içilir.

* İki avuç dolusu ince kıyılmış taze öksürük otu su kaynayan bir tencerenin üzerine konulmuş bir süzgecin içine bırakılır. Buharda pişmeye başlayan bitkiler yumuşayınca, başa bir havlu alarak, süzgecin üzerine doğru eğilip bitkiden gelen buhar teneffüs edilir.

* Bir miktar taze öksürük otu yıkanıp temizlendikten sonra nemli bir halde mikserden geçirildikten sonra bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp bir bardak sütün içine bir tatlı kaşığı katarak içilir.

* Bir litre suyun içine bir çay kaşığı akasya çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer kahve fincanı içilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kokulu sarı çiçek katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez, sabahları ve akşamları yatarken, bir silme yemek kaşığı süzme bal ilavesiyle birer çay fincanı içilir.

* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kur tpençesi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek sabah kahvaltılanndan yarım saat Önce küçük yudumlar halinde içilir. Karaciğer sirozunun vermiş olduğu nefes darlığına oldukça faydalıdır.


alıntı
 
Üst