Nasıl selavat getirilir? Salavat getirirken elimizi nasıl tutmamız gerekir?

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Salavat nasıl getirilir? Salavat getirirken elimizi nasıl tutmamız gerekir? abdestli olmak gerekir mi? Tüm detaylar yazımızda mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed sözleri salavat sözleridir, salavat getirmek için abdestli olmak şart değildir. Ama abdestli olarak salavat getirmek daha faziletlidir.

Bilindiği üzere Efendimiz (sas) Hazretleri’nin adı anıldığında duyan her Müslüman’ın salavat getirmesi ihmal edilmez bir görevi, unutulmaz bir vefa borcudur .

O kadar ki, O’nun irşadıyla var oluş hikmetini anlayan her Müslüman’ın üzerine bu salavatın ömründe bir keresi farz, sonrakileri vacip, tekrarlarda ise sünnet olduğu bildirilmiş, salavatın terki ise şefaatten mahrumiyete sebeptir, denmiştir

İyilik gördüğü kimselere iyilik etme minnettarlığı duyan, hatta bir kahvenin kırk yıl hatırını sayan insanlar, ebedi hayatını kurtarmaya vesile olan Resulüllah’a da (sas) elbette minnettarlık duyacak, adını duyunca büyük bir hürmet ve sevgiyle salavat getirecek, böylece gösterdiği bu bağlılıkla da şefaatine nail olacaktır .
Nitekim Ahzab Suresi ayet 56’da Rabbimiz de salavat getirmeyi emretmektedir:

–Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ederler Ey iman edenler! Siz de O’na tam bir teslimiyetle salat ve selam edin!

Bu ayetin emri gereği olarak ömürde bir defa salavat getirmek farz, sonraları her ilk duyuşta vacip, aynı yerde tekrarlanmalarda ise sünnet olduğu ifade edilmiştir Anlaşılan odur ki, getirilen salat–ü selamdan hem Rabbimiz, hem de melekleri razı olmakta, ayrıca melekler salavat getirenlere de dua etmekteler.

Hadis kitaplarında görüyoruz ki, Efendimizin (sas) Cennet’teki makamının yükselmesine sebep olan salavatı okuyan insana melekler, “Allah da senin makamını yükseltsin!” diye dua etmekte, öteki melekler de bu duaya amin demekteler Salavat getiremeyene ise, “Allah da senin makamını yükseltmesin!” diye tepki göstermekte, öteki melekler de bu tepkiye amin diyerek iştirak etmekteler Demek ki, Efendimizin (sas) adını duyunca salavat getirenler meleklerin hayır duasını alır, getirmeyenler ise bedduasına maruz kalırlar Ayrıca, Peygamberimiz (sas) de, adını duyduğu halde salavat getirmeyen vefasız ümmetine kırılmakta, bunu da “burnu sürtülsün!” sitemiyle dile getirmektedir

Salavatın çeşidi sayılamayacak kadar çoktur Bunların en meşhurları da namazlarda tahiyyattan sonra okuduğumuz, “Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed” ile “Sallallahü aleyhi vesellem” salavatlarıdır Manaları şöyle özetlenebilir:

–Rabbimizin rahmeti, meleklerinin istiğfarı ve bizim de selamımız Efendimiz Hazreti Muhammed ve ailesi üzerine olsun
Bu gibi salavatlar Efendimize has bir dua olduğundan O’na mahsus duayı Rabbimiz reddetmez
Bu niyetle bizler de özel dualarımıza redde uğramayan salavatla başlar, salavatla bitirirsek iki makbul dua arasına aldığımız duamızın kabul olacağını ümit ederiz

Okuma ve yazmalarda ise Efendimizin (sas) adı geçince açıkça:

–“Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed” yahut da “Sallallahü aleyhi ve sellem” demek en güzeli olduğu gibi, yazanların salavatın baş harfleriyle (asm) yahut da (sas) şeklinde işaretlemeleri de salavatı hatırlatmak demektir Ancak yazıda bu gibi salavat getirme işaretleri çoğalınca okuyanlar bazen zorlanmakta ve maksadının aksine, hürmet için konan işaretler bazen hürmet zedelenmesine de sebep olmaktadır Böyle bir hürmet eksilmesine sebep olmaktansa işaretleri azaltıp okuyanın irfanına bırakmakta isabet olsa gerektir

Efendimize getirilen salavat, günahının affına sebep denemez Çünkü O’nun böyle bir durumu söz konusu değildir Makamının yükselmesine vesiledir O yüzden Efendimizin makamını kimse tahmin ve tespit edememektedir Çünkü her saniye, iyiliğine sebep olduğu ümmetinden nehirler gibi salavat duaları akmakta, böylece yükselmenin hiç durmayıp kıyamete kadar da devam edeceği anlaşılmaktadır

Tarihi bir saygı örneği:

Sultan Mahmud Gaznevi, Muhammed adındaki hizmetçisine her defasında çok sevdiği bu Muhammed adıyla hitap ettiği halde bir defa da babasının ismiyle hitap eder Buna üzülen hizmetçi, neden çok sevdiği güzel ismiyle değil de babasının ismiyle çağırdığını sorunca Sultan’dan şu cevabı alır:
–Ben her defa abdestli bulunuyor, o yüce ismi abdestle söylüyordum Bu defa abdestim yok! O mübarek ismi abdestsiz ağzıma almaktan utandım!
Mübark ismi duyduğu halde gönlü kıpırdamayan salavat tembellerine ithaf olunur
Ahmet Şahin

Aşağıdaki videoda selavat getirme yapılmaktadır. Mutlaka izlemenizi öneririm.

 
Moderatörün son düzenlenenleri:

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Allahumme : Ey Allahım
Salli : Salat et,rahmet et,makamını yücelt
Ala : Üzerine,...e-a
Seyyidinâ :Efendimiz
Muhammedin:Muhammed(e)


Ve Alâ : ve üzerine,...e-a
Âli: Ailesine
Seyyidinâ Muhammed :Efendimiz Muhammedin



Sallallâhu : Allah salat etsin,rahmet etsin,yüceltsin
Alâ :...e-a
Muhammedin: Muhammed(e)


Sallallâhu : Allah salat etsin,rahmet etsin,yüceltsin
Aleyhi: Ona
Ve Sellem : Ve selam etsin,esenlik versin



Es-Salatu : Salat
Vesselamu : Ve Selam
Aleyke : Senin üzerine olsun
Ya Resulallah: Ey Allahın elçisi
Ya Habiballah: Ey Allahın sevgili kulu
Ya Seyyidel Evveline ve'l Ahirin: Ey Öncekilerin ve Sonrakilerin Efendisi
Ya Emîne Vahyillah : Ey Allahın Vahyinin Emîni
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
V

Vakıa

Ziyaretçi
Peygamber efendimize nasıl selatuselam getirilir? Efendimize (s.a.v) Selatuselam getirmek ilahi bir emirdir. Peygamber efendimizi nasıl salavat getirileceğini ashabına öğretmiştir. Konu içerisinde salavat'ın nasıl getirilmesi gerektiği detaylıca anlatılıyor. Bir çok salavat kalıpları var. Hayatta bir defa ile yetinilir diyen alimler de var, her seferinde getirilmesi gerektiğini söyleyen alimler de mevcut. En doğrusu efendimizin adı her anıldığında Selatuselam getirmektedir.
 
M

Mete1453

Ziyaretçi
Allah razi olsun paylasimlarinizdan dolayi bende soyle bir hadisi serif duymustum. Peygamber Efendimiz buyuruyor Üzerime bir günde (1000) defa salavat getiren kimseye cennetteki makamı gösterilmedikçe ölmez. Rabbim sefaatlerine nail eylesin insallah
 
C

Canan_kar

Ziyaretçi
Salavat hatminin adedi 1000 mi 1001 miydi acaba, Tek kişiyle salavat hatmi olduğu gibi daha çok kişi bir araya gelerek bu hatmi gerçekleştirebilir mi? Bu konular hakkında detaylı bilgiler verir misiniz?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Hep eski türk filimlerinde görümşsünüzdür arkadaşlar; genelde birisi yakaladığı ve öldüreceği kişiye salavat getirmesini söyler, dini mübini islamdan bu millet uzaklaştırılmak için o kadar çalışılmışsa da gördüğünüz gibi alışkanlık olarak söyledikleri bu salavat getir sözü bile asırlardır mayamızın islamla yoğurulduğunun bir kanıtıdır. Peki bu salavat nedir, neden ve nasıl salavat getirilir diye düşünmediniz mi hiç? Salavat terimi Peygamber efendimize yapılan dua ve rahmet isteme manasını taşır ve kuranı kerimde Ahzab suresi 56. ayetinde Rabbimiz kendisinin ve meleklerinin peygamber efendimize salavat getirdiğini söyleyerek kullarının da peygamner efendimize salavat getirmesini istemektedir. Salavat nasıl getirilir diyenler içinde namazlarda otururken okuduğumuz Allahumme salli ve barik duaları peygamber efendimize salavat getirmeyi ifade eder. Bunların dışında da uzun ve kısa değişik salavat çeşitleri mevcuttur. Çok daha fazla salavat çeşitlerini okumak isteyenler ve salavat konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler forumda daha önce açılmış olan
200 Çeşit Salavatı Şerife
konusuna bakarak ulaşabilirler.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
E

Essalavatu

Ziyaretçi
Salavat şarkı sözü gibi ağızda sakız gibi çiğnenecek bir basit söz değildir bu nedenle salavat getirirken nelere dikkat etmeliyiz bunları iyi bilmeli ve bilerek salatuselam getirmeliyiz. Salavatın mahiyeti ile ilgili şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

 
S

salli ala

Ziyaretçi
Genelde salavat getirilirken benim gördügüm büyüklerimiz ellerini kalplerinin üzerine koyuyorlar, kimisi bu saygıyı ifade ediyor desede kimileride peygamber efendimizin adı anılınca kalplerini haşyet kapladığı için sakinleştirmek için böyle yapıyorlar diyor.
 
A

Aliah ali

Ziyaretçi
Eywallah tesekkurler bu gizel yazi icin
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

teenni

Deneyimli Üye
Efendimize verilen selam çeşitleri çoktur bunlardan en meshur olanı

"Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed"

sonra; sallallahu aleyhi ve sellem

sonra; esslatü vesselamü aleyke yaresulallah,ya habiballah

şeklinde getirilir.

salavatın dinimizde yeri çok büyüktür zira bu hususta efendimiz(s.a.v)şöle buyurmuşlardır;

'insanların en cimrisi bir mecliste adımı duydugu halde (bana bir tek bile)selam etmeyendir.bu salavatların faidesi bizler için büyük oldugu gibi efendimizide vaadedilmiş olan makam-mahmuda ulaştırıcak.
 
  • Like
Tepkiler: mss
Üst