Namazın 5 vakit olmasının hikmetleri nelerdir ?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Namazn 5 vakit olmasının hikmetleri nelerdir ?
 

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Namazn 5 vakit olmasının hikmetleri nelerdir ?

Hz. Peygamber (s.a.s)'e İsra gecesi, namaz elli vakit olarak farz kılındı. Sonra azaltıldı ve beş vakte düşürüldü. Sonra şöyle seslenildi: Ey Muhammed, şüphesiz bizim nezdimizdeki söz bir değişikliğe uğramaz. Senin için bu beş vakit namaz, elli vakit namazın karşılığıdır" (Buhari, Salat, 76, Enbiya, 5; Müslim, İman, 263; Ahmed b. Hanbel, V,122,143)

Her güzel amele on katı ecir verileceği şu ayetle sabittir: "Kim bir iyilik yaparsa, ona bunun on katı ecir vardır" (el Enam, 6/160; ayrıca bk. en-Neml, 27/89; el-Kasas, 28/84)


-Hikmetler-

Sabah vakti:Bu yeni gün, hem bizim anne karnına düştüğümüz günden, hem de kâinatın yaratılmasında geçen altı günün ilk gününden haber verir

Öğle vakti :İnsan, o vakitte günlük işlerin sıkıntısından âdeta boğulacak hale gelir. Bu anda o, bir taraftan bütün bu sıkıntıları atıp kurtulmak, diğer taraftan da günün o saatine kadar Rabbin başından aşağıya yağdırdığı nimetlere karşı şükürde bulunmak maksadıyla mescide koşar ve dünya işlerinden muvakkaten sıyrılarak bir nefes alma fırsatı bulur.


İkindi vakti:İhtiyarlığı hatırlatır. İkindi vakti, güneşin artık gurûba meyl zamanıdır. Dolayısıyla bu vakit insanlığın ihtiyarladığı ânı ve son peygamber Fahr-i Kâinat’ın tulûuyla birlikte gurûbunu da hatırlatır.

Akşam vakti:Bir gün sona ermektedir; artık ölüm kapımızdadır. Akşam vakti güneşin batma ânıdır; gün biter, güneş batar ve biz ayrı bir zaman dilimine gireriz

Yatsı vakti:Bir bakıma ölüm nümûnesi olan ve bir bakıma da huzur ve istirahat devresi sayılan bu âleme varmadan önce o günkü hayata kudsî bir ibâdetle son vermek, o âleme ilâhî bir zevk ve ruhanî bir intibahla intikal etmek, Allah`ın af ve mağfiretine ilticada bulunmak, bir hüsn-i hâtime nişânesi olacağından, bunun için de yatsı namazı kılınmaktadır.

Gerek insanın ve gerek etrafındaki varlıkların hayatında doğma, büyüme, duraklama, ihtiyarlama, sonra da ölüp gitme gibi 5 ayrı safha tecellî etmektedir. İşte bu safhalara mukabil olmak ve insanın maddî varlığı ile mânevî varlığı ve çalışması arasında güzel bir muvazene kurabilmek için Hâlikımız günde 5 vakit namazı bizlere emretmiştir.

Daha detaylı bilgi için:


http://www.sorularlaislamiyet.com/a...un-5-vakit-kilmaktaki-hikmetler-nelerdir.html
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Bunu bana namazsız bir müdür bey alaycı bir sesle sormuştu; sabahtan veya akşamdan günlük ya da haftalık toptan hepsini kılsanızya ne gerek var iş çıkarıyorsunuz kendinize diye. Ben ise bediüzzaman anlatımından hareketle nasılki yemeğini öğün öğün yiyorsun çünkü ihtiyaç tekerrür ediyor dediğimde sessizliğe dalmıştı.
 
Son düzenleme:

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Bunu bana namazsız bir müdür bey alaycı bir sesle sormuştı; sabahtan veya akşamdan günlük ya da haftalık toptam hepsini kılsanızya ne gerek var iş çıkarıyorsunuz kendinize diye. Ben ise bediüzzaman anlatımından hareketle nasılki yemeğini öğün öğün yiyorsun çünkü ihtiyaç tekerrür ediyor dediğimde sessizliğe dalmıştı.

:D Üstad öyle bir açıklıyor ki , cevap verebilene helal olsun.
 
Üst