Mübarek aylar nedir

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Mübarek aylar nedir? Üç ayların faziletleri kısaca nelerdir?

Muharrem Ayı: Bu ay hicri yılbaşının ilk ayıdır. Müslümanların yılbaşı bu aydır. Bua yın 10. günü aşure günü olarak bilinir. Bu ay içerisinde İslam tarihi açısında önemli gelişmeler olmuştur. Bunlardan bazılarını örnek verecek olursak; Hz. Ademin tövbesinin kabul olması, Hz. İbrahimin Nemrutun ateşinden kurtulması. Nuh'un gemisi tufandan kurtulmuş cudi dağına oturmuştur. Hz. Yakup oğlu Yusuf'a kavuşmuştur.

Safer Ayı: Hicri takvimde ikinci ay sefer ayıdır. Hz. Muhammed (s.a.v) bu ayda ölüm hastalığına tutulmuştur.

Rebiûlevvel Ayı: Bu ay hakkında bilgi almak için şu konuyu ziyaret ediniz: Rebiülevvel ayı

Rebiûlâhir ayı: Kelime olarak bolluk ve bereketlilik anlamına gelir. Hayırli ömür, düşmana galebe ve kötü ölümden muhafaza için sabah aksam 3'er kere su duâyi okumalıdır: "Sübhanallahi mil el-Mizan ve müntehel ilmi ve meblegar-riza ve zînetel-ars"

Cemâziyelevvel ayı: Büyük tövbe ayı olarak bilinir. Bu ayda rutin olarak zikirlerinize devam etmelisiniz. Hz. Ali bu ayda doğmuş ve Cemal Vak'ası bu ay içerisinde gerçekleşmiştir.

Cemâziyelâhir Ayı: Küçük tövbe ayı olarak bilinir. Normal zikirlere devam edilmelidir.

Receb-i Serîf ayı: Üçlar içerisinde bulunan mübarek bir aydır. Regaip ve miraç kandilleri bu ay içerisindedir. Bu hakkında bilgiler için diğer konularımız mevcuttur. Ulaşmak için tıklayınız: recep ayı

Şaban ayı: Üç ayların ikincisi ve beraat kandilinin bulunduğu aydır. Detaylar için tıklayınız: https://www.kunfeyekun.org/kategori/saban-ayi.107/

Ramazan ayı: 12 ayın sultanı olan bu ayda müminlerin ayıdır. Bu ayın gündüzleri oruçlu geceleri teravihle geçirilir.

Şevval ayı: Ramazandan sonra gelen aydır. Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Her kim Ramazan orucunu tutar ve sonra onun ardı sıra, Şevval’den altı gün daha oruç tutarsa, bütün sene oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204; Câmiü’s-Sağîr, 3/3668;)

Zilkade ayı: Haram aylardandır. Diğer aylarda yapılan bazı işler bu ayda haram kılınmıştır.

Zilhicce ayı: Kurban bayramı bu ay içerisindedir. Bu ayın ilk on günü çok faziletlidir. Bu ayda savaşmak haramdır. Peygamber (asm); "Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan ibadetler diğer aylarda yapılan iyi amellerden, Allah (cc)nezdinde daha makbuldür" buyurmuştur.
 
Son düzenleme:
Üst