Misvak Hakkında

KF_Admin

Administrator
Forum Administrator
Misvak Hakkında
Misvak, arak denilen ağacın dalıdır. Bunun gibi elyaflı olan sair ağaç dallarından da yapılabilir(1) Misvak, parmak kalınlığında ve kullananın karışı boyunda olmalıdır.(2) Sağ ele alınır, serçe parmağının üstünden geçirilir, baş parmakla altından tutulur, diğer parmaklar da ortada bulundurulur. Misvakı, bütün parmaklarla tutmaktan kaçınmalıdır.(3) Islatılarak ağzın sağ tarafından başlanır, dişlere enine sürülür(4) Önce sağ üstü, sonra altı, sonra sol üstü, sonra altı, sonra da dişlerin iç kısmı aynı sıra ile misvaklanır. Daha sonra diline ve damağına getirilir.(5)
Misvak kullanırken: "Allahu Teala'nın isminin söylendiği yeri temizlemeye" diye niyet etmelidir.(6)
NE ZAMAN KULLANMALI?
Her abdest alışta misvak kullanmalıdır. Abdestli olmayıp, ağzında bir değişiklik olduğunu anlarsa, mesela uyumuşsa, yahut kokulu bir şey yemişse, misvak kullanması sünnet olur.(7) Bilhassa abdest alırken, uykudan kalktığı, Kur'an-ı Kerîm okuyacağı, tefsir, hadis ve diğer din ilimleriyle meşgul olacağı zaman, misvak kullanmak çok önemli ve pek faziletlidir.(8)
Misvak, yalnız namazlara mahsus değildir. Kullanılması her zaman müstahsendir. Çünkü temizliğe yardımcıdır ve kıl fırçalarla yapılan diş temizlemesinden her yönü ile üstündür. Misvakın kullanılması oruca da mani değildir.(9)
Diş fırçası olarak kullanılan misvakın mikropları öldürme hassasına melik olduğu, bunu kullananların ayrıca diş macununa muhtaç olmayacağı tahlil ile sabit olmuştur.
Bu babda Merhum Bakteriyolog Doktor Osman Oğuz'un fennî raporu vardır. Merhum boğaz nezlesi için yazdığı reçetelerde misvak gargarası tavsiye ederdi.(10)
FAYDALARI NELERDİR?
Misvağa çok önem vermelidir. Zira bir hadîs-i şerifte Peygamber (S.A.) Efendimiz şöyle buyurur:
"Dişleri misvak ile temizlemek, fırçalamak, ölümden başka bütün hastalıkların mühim bir kısmına şifadır."(11)
Birçok hastalıkların çürük ve hasta dişlerden neş'et ettiği ve bunun da diş temizliğine dikkat edilmemesinden ileri geldiği malumdur.(12)
Misvakın pek çok faydaları ve sevabı vardır. Misvak kullanmakta yetmiş hassa (özellik) zikr olunmuştur. Bu cümleden olarak: Misvak kullanmanın iman ile gitmeye sebep olduğu, dişleri temizlediği ve diş etlerini kuvvetlendirdiği, ağız kokusunu giderdiği, balgamı söktürdüğü, basur ve diş ağrılarını dindirdiği... gibi bazı faydaları sayılabilir.(13) Misvakta diş etlerini besleyen, aynı zamanda pis kokmaya karşı koyan bir madde bulunmaktadır.(14)
Bir Hadîs-i Şerifte: "Misvak ile dişleri fırçalamak, ağzın temizliğine, Rabb'ın hoşnutluğuna ve gözün cilalanmasına sebep olur."(15) buyrulmuştur.
Yine Peygamber (S.A.) Efendimiz buyurur: "Misvak ile dişler temizlenerek kılınan namazın fazileti, misvaklanmadan kılınan namazdan yetmiş kat fazladır."(16)
Misvakın bunlar ve daha başka faydalarından dolayıdır ki (17) Peygamber (S.A.) Efendimiz; "Ümmetime zahmet vermekten çekinmeseydim, her abdest alırken kendilerine misvak kullanmalarını emrederdim"(18) buyuruyor. Buradaki emir vücub (farz) ifade eden emirdir.(19)
İbni Abbas (R.A.) den rivayet olunduğuna göre, Resûlullah (S.A.) şöyle buyurmuşlardır: "Misvak kullanmaya devam ediniz. Çünkü onda on haslet vardır:
1 - Ağzı temizler.
2 - Rabbın rızasını kazandırır.
3 - Melekleri ferahlandırır.
4 -Gözleri kuvvetlendirir.
5 - Dişleri beyazlatır.
6 - Diş etlerini sertleştirir.
7 - Dişle diş etleri arasındaki pasları giderir.
8 - Yemeğin hazmını kolaylaştırır.
9 - Balgamı keser.
10 - Melekler misvak kullanan kimsenin yanından ayrılmazlar ve namazının ecri kat kat verilir."(20)

Yine Peygamber (S.A.) Efendimiz şöyle buyurur: "Üç şey mürselînin (peygamberlerin) ahlakındandır; İftarda acele, sahuru te'hir etmek ve misvak kullanmak"(21)
Allah cümlemizi mürselîn ahlakı ile ahlaklandırsın! Ve selamün alel mürselîn velhamdü lillahi rabbil alemîn.



Osman Ersan
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Nurun Ala Nur

Düzenleyici
Moderator
Allah razı olsun ! Emeğinize sağlık.

“Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabbın râzı olmasına sebeptir.” (Nesâî)

Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz bizlere birçok Hadis-i şerif’lerinde bu konunun önemini hatırlatmış ve bizlere örnek olmuşlardır.
“Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım.” (Buhari)

“Cibril (a.s.) bana her gelişinde misvak kullanmamı emrederdi. Öyle ki dişlerimin zedeleneceğinden endişe ederdim.” (İbn-i Mâce)

Diğer Hadis-i şerif’lerinde ise şöyle buyururlar:
“Tırnaklarınızı kesin kestiklerinizi gömünüz diş etlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız sararmış dişle kokar ağızla yanıma gelmeyiniz.” (Tirmizi)

“Size ne oluyor da dişleriniz sararmış oluduğu halde yanıma geliyorsunuz!.. Misvak kullanınız.” (Beyhaki)

“Cuma günü olunca misvak kullanmak en temiz ve güzel elbiselerini giyinmek güzel koku sürürmek her müslümanın vazifelerindendir.” (İbn-i Şeybe – Ebu Saîd el Hudri’den)

“Ağızlarınız Kur’an yoludur. Onu misvakla temizleyiniz.” (İbn-i Mâce)
 
Üst