Mıknatıs bozuk parayı çeker mi

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Mıknatıs bozuk parayı çeker mi. Mıknatıs neden madeni parayı çekmek kısaca bilgi.

Mıknatıs parayı çekmez. Çünkü paranın bileşimine baktığımızda bünyesinde yapısında mıknatısın çektiği demir, nikel, kobalt gibi maddeler bulunmamaktadır.

Bu sebeplerden ötürü mıknatıs madeni parayı çekmez.
 
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Kardeşim madeni paranın içerisinde nikel var. İşte buna rağmen neden çekmiyor mıknatıs? Merak edilen nokta budur...
 
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Biz soruyok bozuk para hangi madenden yapılmıştır diye, cevap : Demir , nikel , kobalttan yapılmamıştır deniyor. Koskoca googlede bu sorunun cevabı yok iyi mi! Adamlar bize yuvarlak cevaplar veerek dalga geçiyor.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Demir, nikel, çelik gibi bazı metalleri kendine çeken, bunu da manyetik kutup özelliği sayesinde yapabilen maddeye mıknatıs denmiş. Manyetik alana sahip materyale mıknatıs denir yani. O da özünde bir metaldir ve çoğunlukla “U” harfi şeklinde biçimlendirilmiştir. İki ucu, diğer bir deyişle iki kutbu, manyetik bir itme ve çekme gücüne sahiptir.

Aslında her şeyin kendine göre bir çekilme yetisi vardır. Demirinki çok yüksekken, sıvı oksijeninki çok düşüktür örneğin. Su bile manyetik alan tarafından hareketlendirilebilir.
Bahsettiğimiz bu manyetik çekiş ve itiş gücüne doğal olarak sahip bulunan tiptekilere tabii ya da doğal mıknatıs, sonradan kazandırılan [/FONT]güçlerle bu hale gelmiş olanlara suni ya da yapay mıknatıs, ham demirden bir parçanın çevresine sarılmış selenoit isimli geçirgen bir madde yardımıyla elektrik akımı geçiren ve bu şekilde mıknatıs özelliği kazanmış olanlara da elektromıknatıs denir. Elektromıknatıs geçici, diğer ikisi ise kalıcı mıknatıs özelliğine sahiptir.

Mıknatıs demir,nikel,kobalt gibi maddeleri çeker.Bakır, aliminyum ,gümüş, altın gibi maddeleri çekmez. Paradamıknatısın çektığı maddeler bulunmadığı için çekmez.

Mıknatıs tarafından çekilen bu maddelere ferromanyetik,çekilmeyen maddelere de paramanyetik maddeler denir.

Mıknatısın parayı çekmemesindeki sebep; paranın yalnızca ferromanyetik maddelerden değil, aynı zamanda manyetik alanlardan etkilenmeyen paramanyetik maddelerden de üretildiği içindir. Mıknatısın çekim alanından etkilenen madenler parada ya çok az kullanılmış, ya da alaşım olduklarından manyetik alandan etkilenme özelliklerini kaybetmişlerdir.
Paralarda çok çeşitli madenler ve alaşımlar, çok çeşitli oranlarda kullanıldığından,paraların yapısında bulunan maden ve miktarlar çeşitlilik göstermektedir.

Aşağıda darphanenin madeni paralarda kullandığı madenler ve alaşımlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Madeni para basımında kullanılan paslanmaz çelik alaşımdır. Bu alaşımı oluşturan elementler; 17.5-19 % Cr + 1.15 % Si + 0.50 Mg + 0.14 % C + 0.03 % S + 0.03 % P + geriye kalanı Fe’dir. Bu alaşım 1939 yılından beri İtalya’da madeni para basımında kullanılmaktadır. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü de zaman zaman akmonitali madeni para basımında kullanmıştır.

Alaşım
Bir metale bir ya da birçok element (metal ya da ametal) katılarak elde edilen metalurji ürünüdür. Bu işlem, metalin bazı özelliklerini değiştirmeyi, hatta ona yeniş özellikler kazandırmayı amaçlar.[/TD]


Bronz
Bronz, Latince Brundisim sözcüğünden gelmektedir ve bakır, kalay ve çinkonun karışımından oluşan, kalıpla kolayca biçim verilen bir alaşımdır. Metalurjideki bronz türleri: Antimonlu bronz, fosforlu bronz, kurşunlu bronz, gözenekli bronz, sürtünme bronzu, top bronzu. Madeni para üretiminde antik çağdan bu yana kullanılan bir alaşımdır.

Çinko
Havadan çok az etkilenen, parlatmaya elverişli, mavimsi beyaz elementtir ve kimyasal element simgesi Zn’dir. Çinkodan som ya da kaplama biçiminde hava korozyonuna karşı koruyucu olarak yararlanılır. Özgün niteliklerinden dolayı, çinko ağırlıklı alaşımların sanayide büyük bir önemi vardır; bu alaşımlardaki düzenli dağılım yüksek arılıkta çinko elde etme olanağından kaynaklanır. Bunlar ikili çinko (alüminyum)alaşımları ve üçlü çinko (alüminyum-bakır) alaşımlarıdır. Bu alaşımlar para basımında yaygın olarak kullanılan alaşımlardır. Çinko gerek kaplama ve parlatma malzemesi olarak, gerekse alaşım olarak para basımında önemli bir elementtir.

Elektroliz
Bir elektrik akımı ile oluşan kimyasal bozunma işlemine verilen addır. Eşanlamlısı elektrolizle ayrıştırmadır. Metalurjide elektrolizle arıtma, arı olmayan metal anodun elektrolizle çözünerek arı metalin katotta toplanmasını sağlayan arılaştırma yöntemidir. Elektrolizle kaplama, bozulabilir bir metal üzerine elektrolizle bozulmaz bir metal katmanı çökelterek onu korozyona karşı koruma işlemidir. Elektrolizin sanayide çok değişik uygulamaları vardır. Kimi metallerin (bakır, çinko vb.) elektrolitik olarak arılaştırılması, renk giderici klor ve klorürlerin elde edilmesi, deniz tuzunu elektrikle ayrıştırarak sodyum hidroksit üretimi, hidrojen ve oksijen elde edilmesi, alüminyum üretimi, galvanoplasti, altın ve nikel kaplama bunların bazılarıdır.

Kupro Nikel
% 70 bakır ve % 30 nikelden oluşan alaşıma verilen addır. Kopro-nikel madeni para basımında kullanılan bir alaşım türüdür.

Manganez
Demirle yakın benzerlik gösteren, daha çok alaşım halinde kullanılan, geçiş metalleri grubundan, kimyasal simgesi Mn olan element. Bakır-mangan alaşımları madeni para basımında kullanılır. Manganez, alüminyum elde edilmesinde kullanılan bir elementtir. Alüminyum da yine madeni para basımında ya doğrudan ya da alaşım olarak yaygın kullanılan bir metaldir.

Mg.
Magnezyumun elementinin kimyasal simgesidir. Magnezyum, 1808’de önce Davy, daha sonra da 1829’da Bussy tarafından katışkılı olarak elde edildi. Magnezyum, gümüş beyazlığında, yassılaşabilen bir katıdır; ama tokluğunun zayıf olması nedeniyle pek fazla sünek değildir. Kuru havadan etkilenememesine karşın, nemli havada yükseltgenir. Yoğunluğu 2’den düşük olan magnezyum ağırlıklı alaşımların, ağırlık azaltımının büyük önem taşıdığı sanayilerde (havacılık, uzay havacılığı, taşımacılık, taşınabilir takımlar, madeni para vb) yaygın bir kullanımı vardır.

Nikel
Kırıldığında lifsi bir görünüm sergileyen, demirle benzer özellikler gösteren geçiş metalleri grubundan parlak beyaz metaldir ve kimyasal simgesi Ni’dir. Bakır ve nikel (% 30 dek) düşük nicelikte kimi metallerin (krom, kalay vb.) katılımıyla, korozyona karşı iyi bir direnç gösteren, dövülerek yassılaştırılabilen, ısıl iletkenliği yüksek alaşımlar verir; bu alaşımlardan yoğuşturu borularının yapımında ve madeni para basımında yararlanılır. Madeni para basımında yaygın olarak yararlanılan nikel alaşımın adı kupronikeldir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
konu felsefeye dönüşmüş resmen :D Çekmez :d

Kücükken herkese sorardımda bi türlü cevap veremezlerdi, yaaa baba sana bi soru soracağım, sor oğlum, baba mıknatıs paraya niye yapişmıyooo ? Oğlummm ıı ıı :d ıı ıı ıı ı ıııı ııı şeyyy ıııı derken uyumus oluyordum ben :d
Neyseki pc'le tanısınca böyle sorularıda rafa kaldırdık :)
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
konu felsefeye dönüşmüş resmen :D Çekmez :d

Kücükken herkese sorardımda bi türlü cevap veremezlerdi, yaaa baba sana bi soru soracağım, sor oğlum, baba mıknatıs paraya niye yapişmıyooo ? Oğlummm ıı ıı :d ıı ıı ıı ı ıııı ııı şeyyy ıııı derken uyumus oluyordum ben :d
Neyseki pc'le tanısınca böyle sorularıda rafa kaldırdık :)

Eminim senden çok baban sevinmiştir pc'nin hayatımıza girişine.Kimbilir ne kadar bunaltmışsındır adamcağızı?....:hihi:
 
Y

Yokmus

Ziyaretçi
Çünkü kardesin benden akıllı o yüzden madeni bozuk parayı mıknatıs çekmediğini bilir
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst