Midye İle Yaşam Arasındaki Bağlantı

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Midye İle Yaşam Arasındaki Bağlantı

165775_494258617146_235619052146_5886001_4220149_n.jpg



Kabuk üzerindeki halkalar, basit ve manasız değildir. Princeton Üniversitesi doktorlarından İda Tholpson adlı bir araştırmacı, on sene midye kabukları üzerinde çalışmış. Kabuk üzerindeki halkaların dünyanın güneş etrafında dönüşüyle ilgili olduğunu keşfetmiştir.

Suların dibindeki kabuk üzerindeki halkaların, dünyanın güneş etrafında dönüşüyle ilgisi nasıl olur? Her bir halka, midyenin yaşını göstermektedir. Yani dünya, güneş etrafındaki senelik hareketini tamamlayınca, midyede kabuğu üzerindeki halkalara bir yenisini ilave eder. Tıpkı her sene ağaç gövdesindeki halkalara bir yenisi eklendiği gibi. 39 yılda 38, 40 veya daha az ve daha fazla halka göremezsiniz.

Midyenin kabuğundaki halkalar, senelik bir takvim olduğu gibi, denizler hakkında daha nice bilgiler gösteren bir grafiktir. Halkaların genişlikleri birbirinden farklıdır. Bu farklılık okyanusların dibindeki sıcaklığın, midyenin temin ettiği yiyeceğinin ve su içindeki oksijen miktarının değişikliğinden ileri gelmektedir. Okyanusların dibindeki oksijen ve sıcaklıktaki senelik değişmeler, midyenin kabuğuna kaydedilir.
Bazı midyelerin 150 sene yaşadıkları anlaşılmış. Bazı türlerinin ise, yaşlarını öğrenmek mümkün değil.


 
Üst