Mehdi,İsadan başkası değildir hadisi şerhi?

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
kurtuluş adlı kardeşimiz bir soru sordu.

"Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(İslam'ı yaşama) işi gittikçe zorlaşacak. Dünya da (gerçek müslümanlara) gittikçe sırt çevirecek. İnsanların da cimriliği artacak. Kıyamet ancak şerirlerin tepesine kopacak. Mehdî, Hz. İsa'dan başkası değildir."

Bu hadisin son kısmının açıklaması? Araştıralım hep beraber inşaallah
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Ben de ilk duyduğumda çok garibime gitmişti ayrıntılı araştırmamıştım öncelikle şu konulara bir bakın isterseniz
Kod:
http://www.mehmedkirkinci.com/index.php?s=article&aid=190
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Arapça bir sitede hadisin arapçasını buldum.

الإجابــة : Cevap

وأما حديث ابن ماجه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: لا مهدي إلا عيسى ابن مريم.

Hadise gelince : Kütübü Sitte'de geçen bu hadis, İbni Mace tarafından nakledilmiştir. Hadis şöyle: Mehdi, İsa b. Meryem'den başkası değildir.

وَالْحَدِيثُ ضَعَّفَهُ الْبَيْهَقِيُّ وَالْحَاكِمُ وَفِيهِ أَبَانُ بْنُ صَالِحٍ وَهُوَ مَتْرُوكُ الْحَدِيثِ وَاللَّهُ أَعْلَمُ .

Bu hadisi Beyhakî ve Hakim zayıf görmüştür.Hadisin ravilerinden Eban b. Salih ''Metrukul Hadis' olarak değerlendirilmiştir.En doğrusunu Allah bilir.

AÇIKLAMA:

Sindî de bu hadisin izahı bolümunde bu hususta ozetle şöyle der:

Bu cümledeki Mehdi kelimesi lakab, yani ozel isim anlamında değil, sifat, yani her bakimdan hidayet iizere anlaminda kullamlmiştir. Ciimlenin manasi da şöyledir: "Peygamber'imizden sonra her bakimdan hidayet üzere bulunan zat Meryem oglu isa'dir." Yoksa zanedildigi gibi maksad, Mehdi lakabının Isa' dan başka kimse ye verilmediği degildir, Bu cumle boyle yorumlaninca bu hadis sabit oldugu takdirde Hz.Mehdi hakkinda gelen hadislere muhalif olmaz.
 
Üst