Mantar zehirlenmesi belirtileri Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir

Aşk'ı Menzil

Kıdemli Üye
Kademeli
Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirlenmelere yol açabildiğini belirtti.
mantarl.jpg

Türkiye'de doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan zehirlenme vakalarının sıkça görüldüğünü anımsatan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, “Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Doğada kendiliğinden yetişen türü bilinmeyen mantarları yemeyin, yedirmeyin. Zehirli olabilir. Güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz” dedi.

Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde izlenecek yöntemlerle ilgili olarak da bilgiler veren Tırpancı, “Mantar zehirlenmelerinde çoğunlukla kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Eğer imkan varsa başvurmadan önce hasta küçük dile dokunarak veya tuzlu ılık su içirilerek kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalı. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir” diye konuştu.
 
Üst