Makarna Şişmanlatmaz

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Makarna hakkında birçok kişi şişmanlattığını, fazla kilolarına makarnanın neden olduğunu düşünür ve çoğu kişi, makarnayı çok sevmesine rağmen, şişmanlatacağını sanarak, kendini bu zevkten mahrum eder. Aslında makarna sadece buğday ve sudan meydana gelen çok saf bir gıdadır.

Türkiye’de üretilen makarnalarda, durum buğdayı kullanılmaktadır. Ülkemizde makarnanın undan yapılması yasaklanmıştır. Makarna yapımı için, bu özel buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Bu buğday, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Üretiminde, ekmekte olduğu gibi, yüksek sıcaklıklar kullanılmaz ve besin kaybı düşüktür.

Makarna metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Çok kalorili olmadığı için şişmanlatmaz, kolay hazmedilir, kolesterol riski yoktur, besleyicidir, doyurucu ve hem de vücut için gerekli bütün vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran bir besindir. Bir tabak makarnanın besin değeri şöyledir:

Su................................ %12.1
Protein........................ %11.8
Karbonhidrat............. %75.2
Yağ................................ %1.2
A vitamin................ 0,06 mg
B1 vitamin.............. 0,02 mg
B2 vitamin.............. 0.08 mg
Niacin....................... 2.1 mg
Sodyum................... 120 mg
Potasyum............... 160 mg
Kalsiyum................... 20 mg
Fosfor...................... 200 mg
Demir........................ 2.1 mg



Makarnayı pişirmek için geniş ve yüksek kenarlı bir tencere seçilir. 500 gramlık paket makarna için, 5 litre gibi bol su kullanılır, kaynama suyuna tuz atılır, haşlanırken ara sıra karıştırılır, paketin üzerinde yazan süreye dikkat edilir ve pişip süzdükten sonra, kesinlikle sudan geçirilmez. Kalem, boncuk şekilli makarnalar fırın için uygundur.


Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı madde sostur. Her çeşit, şekline, kıvrımlarına göre farklı bir sosla yenilmelidir. Sıvıyağ ile yapılmış, domatesli, salçalı, peynirli, yumurtalı, kremalı, yoğurtlu, etli ve kıymalı soslar kullanılır.
 
Üst