Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
HOSLANILMAYAN RUYA GORULUNCE

7131 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz hosuna gitmeyen bir ruya gorunce uzandigi zaman diger yanina donsun, uc sefer soluna tukursun. Allah'tan o ruyanin hayrini talep edip, serrinden Allah'a siginsin."

7132 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelip: "Ruyamda basimin vuruldugunu, (koparildigini) sonra da yerde yuvarlandigini gordum!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurdular: "Seytan (birinize ruyasinda) gelir. O da bundan korkar. Sabah olunca, gidip bunu halka anlatir."

RUYA NEYE DAYANILARAK YORUMLANMALI?

7133 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ruyada gordugunuz seylerin isimlerini, o ruyayi yormada esas alin. Keza gorduklerinizin kunyelerini veya kinaye manalarini da dikkate alin. Ruya, ilk yorumcuya gore (vukua gelir, oyleyse rastgele kimselere anlatmayin)."

7134 - Ummu'l-Fadl radiyallahu anha'dan rivayet edildigine gore: "Kendisi (bir gun): "Ey Allah'in Resulu! Ruyamda sanki sizin uzuvlarinizdan birinin evimde oldugunu gordum" demis, Aleyhissalatu vesselam da: "Hayir gormussun. Kizim Fatima bir oglan cocugu dunyaya getirir, sen onu emzirirsin" buyururlar.
Gercekten de Hz. Fatima radiyallahu anha (bir muddet sonra) Hz. Huseyin veya Hasan radiyallahu anhuma'yi dogurdu. Ummu'I-Fadl da (kendi bebegi) Kusam'in sutuyle onu emzirdi.
Ummu'I-Fadl (sozune devamla) dedi ki: "Bir gun ben onu Aleyhissalatu vesselam'in yanina getirip kucagina koydum. C'ocuk (Resulullah'in kucagina) isedi. Bende cocugun omuzuna vurdum. Resulullah aleyhissalatu vesselam mudahale ederek "Oglumun canini yaktin. Allah sana rahmet (magfiret) etsin" buyurdiular."

7135 - Talha Ibnu Ubeydillah radiyallahu anh anlatiyor: "Beli (kabilesinden) iki kisi Aleyhissalatu vesselam'in yanina geldiler. Ikisi beraber musluman olmustu. Biri gayret yonuyle digerinden fazlaydi. Bu gayretli olani, bir gazveye istirak etti ve sehit oldu. Oburu, ondan sonra bir yil daha yasadi. Sonra o da oldu."
Talha (devamla) der ki: "Ben ruyamda gordum ki: "Ben cennetin kapisinin yanindayim. Bir de baktim ki yanimda o iki zat var. Cennetten biri cikti ve o iki kisiden sonradan olene (cennete girmesi icin) izin verdi. Ayni vazifeli zat, bir muddet sonra yine cikti, sehit olana da (iceri girme) izni verdi. Sonra, adam benim icin geri geldi ve:
"Sen don, senin cennete girme vaktin henuz gelmedi!" dedi. Sabah olunca Talha bu ruyayi halka anlatti. Herkes bu ruya(da sehid olan zatin sonradan cennete girmesine) sasti. Bu, Resulullah'a kadar ulasti, ruyayi ona anlattilar. (Dinledikten sonra) Aleyhissalatu vesselam: "Burada sasacak ne var?" buyurdular. Halk: "Ey Allah'in Resulu! Bu zat (din icin) calismada oburunden daha gayretli idi ve sehit! de oldu. Ama cennete oburu ondan evvel girdi" dediler. Bunun uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Berikisi ondan sonra bir yil hayatta kalmadi mi?" dedi.
"Evet!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Ve o ramazan idrak edip oruc tutmadi mi, bir yil boyu su su kadar namaz kilmadi mi?" Halk yine: "Evet!" deyince, Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Su halde ikisinin arasinda bulunan mesafe gok ile yer arasindaki mesafeden fazladir!" buyurdular."

LAILAHE ILLALLAH DIYENE DOKUNULMAZ

7136 - Evs (Ibnu Ebi Evs Huzeyfe es-Sakafi) radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda oturuyorduk. O bize birkisim kissalar anlatarak vazu nasihat ediyordu. Derken bir adam gelerek, gizli bir seyler soyledi. Resulullah: "Bunu goturup oldurun!" emretti. Adam geri donunce, Resulullah onu cagirdi ve: "Allah'tan baska ilah olmadigina sehadet edermisin?" diye sordu. Adam "Evet!" deyince: "Gidin, bu adami serbest birakin! Zira ben, insanlarla onlar la ilahe illallah deyinceye kadar savasmakla emrolundum. Bunu dediler mi, bana onlarin kanlari ve mallari haram olur" buyurdu.

7137 - Imran Ibnu'I-Husayn radiyallahu anh anlatiyor: "Nafi' Ibnu'l-Ezrak ve arkadaslari geldiler ve bana: "Ey Imran helak oldun (dinden ciktin)!" dediler. Imran: "Hayir! Imran helak olmadi (dinden cikmadi)" dedi. Onlar israrla: "Evet evet helak oldun!" dediler. Imran: "Beni helak eden sey nedir?" dedi. Onlar: "Allah Teala hazretleri: "Fitne olmasin, dinin tamami Allah icin olsun diye onlarla savasin" buyuruyor" dediler. Imran: "Evet biz onlarla savastik ve hatta onlari surduk. Dinin tamami Allah icindi. Dilerseniz, ben size Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittigim bir hadisi rivayet edeyim!" dedi. Onlar: "Onu Resulullah aleyhissaltu vesselam'dan sen mi isittin?" dediler. Imran: "Evet! Ben gordum ki, Resulullah, musriklere karsi muslumanlardan mutesekkil bir ordu gonderdi. Askerler musriklerle karsilasinca, aralarinda cok siddetli bir savas oldu. Musrikler maglup olup sirtlarini muslumanlara verdiler (saf disi oldular). Sonra benim yakinlarimdan bir adam musriklerden birine mizrakla saldirdi. Adamin uzerine yuruyunce, musrik Eshedu en lailahe illallah (Allah'tan baska ilah olmadigina sehadet ederim), ben muslumanim" dedi. Fakat musluman asker ona mizragini saplayip adami oldurdu. Adam Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina gelip: "Ey Allah in Resulu! Helak oldum! (Yani buyuk bir gunah isledim)" dedi. Aleyhissalatu vesselam bir iki sefer: "Ne yaptin?" diye sordu. Adam yaptigini oldugu gibi anlatti. Resulullah aleyhissalatu vesselam adama: "Kalbini yarip icinde ne olup olmadigina bakmali degil miydin?" dedi. Adam:
"Ey Allah'in Resulu! Eger kalbini yarsaydim icindekini bilebilir miydim ?" diye sordu . Aleyhissalatu vesselam: "Sen adamin hem sozunu kabul etmiyorsun hem de kalbindekini bilmiyorsun (olur mu boyle sey!)" dedi. Imran sozlerine devam etti: "Sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam, adam hakkinda bir sey soylemedi. Adam da az bir zaman yasadi. Nihayet oldu. Biz onu defnettik. Ertesi gunu adamin cesedi yerustunde goruldu. Halk: "Belki de bir dusman, kabrini desip (kotuluk icin cikarmistir)" dedi. Tekrar onu defnettik. Genclerimize mezari basinda nobet tutmalarini soyledik. Buna ragmen cesedi tekrar mezardan disari atildi. "Bekleyen genclerimiz uyumus olabilirler" diye dusunduk. Bir kere daha onu defnettik. Bu sefer mezarini kendimiz bekledik. Ertesi gun yine cesedi kabirden disari atildi. Bunun uzerine, adamin cesedini daglar arasinda bir gecide attik."
Hadise, bir baska rivayette Imran Ibnu'I-Husayn tarafindan (biraz farkla) soyle anlatilmistir: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bizi bir seriyyeye gondermisti. Sonra (savasin bitiminde) muslumanlardan biri, musriklerden birine saldirdi..." hadisi yukaridaki gibi anlatti. Su ilavede bulundu: "Toprak onun cesedini disari atti. Biz durumu Resulullah'a haber verdik. Aleyhissalatu vesselam: "Bu toprak, ondan daha serir insanlari da kabul eder. Fakat Allah Teala hazretleri, size "la ilahe illallah" kelaminin hurmetinin buyuklugunu ders vermek istedi."

MU'MININ KANI MALI HARAMDIR

7138 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Veda hacci sirasinda buyurdular ki: "Bilesiniz! Gunlerin en ziyade haram olanlari su gunlerinizdir. Bilesiniz! Aylarin en harami da su ayinizdir. Bilesiniz! Beldelerin en harami da su beldenizdir. Bilesiniz! Kanlariniz, mallariniz birbirinize su ayda, su beldede su gununuzun haramligi gibi haramdir. Acaba teblig ettim mi?" Halk: "Evet!" dediler. Resulullah: "Ey Allahim sahid ol!" buyurdu."

7139 - Abduldah Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i Ka'be'yi tavaf ederken gordum, soyle diyordu: "Sen ne temizsin, kokun da ne guzel! Sen ne yucesin, senin hurmetin ne buyuk! Muhammed'in nefsini elinde tutan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Mu'minin Allah katindaki hurmeti, senin hurmetinden daha buyuktur. Mu'minin malinin, kaninin hurmeti de boyledir. Biz mu'min hakkinda sadece husn-i zanda bulunuruz."

7140 - Fudale Ibnu Ubeyd anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gercek mu'min, halkin, kendisinden mali ve cani hususunda emin oldugu kimsedir. Hakiki muhacir de hata ve gunahlardan hicret (terk) eden kimsedir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
YAGMA YASAKTIR

7141 - Sa'lebe lbnu'l-Hakem radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gazvede) dusmanin koyun surusune rastlamistik. Hemen yagmaladik ve tencereleri kurduk. Resulullah aleyhissalatu vesselam tencerelerimizin yanindan gecti (ve onlari gordu). Kaldirmamizi emretti. Derhal hepsini devirdik. Sonra: "Yagma helal degildir" buyurdu."

MUSLUMANA SOVMEK FISKTIR

7142 - Ebu Hureyre ve Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muslumana sebbetmek (sovmek) fisktir, oldurmek de kufurdur."

BIRBIRINIZI BENDEN SONRA OLDURMEYIN

7143 - Sunabih el-Ahmesi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bilesiniz! Havz(-i kevser)e ilk geleniniz ben olacagim ve ben diger ummetlere karsi coklugunuzla ovunecegim. Benden sonra birbirinizi oldurmeyin."

MUSLUMANLAR ALLAH'IN ZIMMETINDE (GARANTISINDE)DIR

7144 - Ebu Bekri's-Siddik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sabah namazini kim kilarsa, o Allah'in zimmetindedir. Allah'in bu garantisini ihlal etmeyin. Kim onu oldururse, Allah, yuzustu cehenneme atincaya kadar oldurenin pesini birakmaz."

7145 - Semure Ibnu Cundeb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim sabah namazini kilarsa, Allah'in garantisi altindadir."

7146 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mu'min, Allah katinda, birkisim meleklerden daha kiymetlidir."

ASABIYET

7147 - Fuseyle'nin babasi (Vasile Ibnu'l-Eska) radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu dedim, kisinin kavmini sevmesi, (merdud olan) asabiye midir?"
"Hayir buyurdular, asabiye, kisinin zulumde kavmine yardimci olmasidir."

SEVADU'L-A'ZAM (EKSERIYET)

7148 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim dalalet (batil) uzerinde toplanmaz. Oyleyse bir ihtilaf gorunce, size cogunlugu iltizam etmenizi tavsiye ederim.

7149 - Hz. Mu'az Ibnu Cebel radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun, Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir namaz kilmis ve namazi cok uzatmisti. Namazdan cikinca biz: "Ey Allah'in Resulu! Bugun namazi cok uzattiniz!" dedik. Su aciklamayi yaptilar: "Ben bugun, bir umit ve korku namazi kildim. Ben (namazda) aziz ve celil olan Allah'tan ummetim icin uc sey talep ettim. Allah bunlardan ikisini verdi, birini vermedi. Ben Allah'tan ummetime, kendileri disinda bir dusman musallat etmemesini talep ettim, bu talebimi kabul etti. Allah'tan ummetimi (eski ummetler gibi) toptan suda bogarak helak etmemesini talep ettim. Allah bunu da kabul etti. Allah'tan ummetimin kendi aralarinda savasmamalarini talep ettim, Allah bunu reddetti."

7150 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Benden sonra ummetim icerisinde) fitneler olacak. O fitnelerde, kisi mu'min olarak sabahlar, kafir olarak aksamlar, Allah'in ilimle ihya ettikleri haric."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
FITNEDE TESEBBUT (DIKKATLI, SABIRLI OLMA)

7151 - Muhammed Ibnu Mesleme radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:"Surasi muhakkak ki, bir fitne, bir ayrilik ve bir ihtilaf olacak. Bu durum gelince, Uhud'a kilincinla git! Kirilincaya kadar onu (tasa) cal. Sonra evinde otur. Hatta sana gunahkar bir el veya olum gelinceye kadar (evinden cikma)."
Nitekim (haber verilen bu fitne) cikti ve ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in soyledigini yaptim."

IKI MUSLUMAN BIRBIRINE KILIC CEKERSE

7152 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir keresinde): "Iki musluman birbirlerine kilic cekerlerse katil de maktul de cehennemdedir" buyurmuslardi. Orada bulunanlar: "Ey AIlah'in Resulu! Katili anladik, cehennemdedir; ya maktulun sucu ne?" dediler.
"Cunku, o da kardesini oldurmek istemisti" buyurdular."

7153 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mertebe itibariyle insanlarin Kiyamet gunu Allah indinde en kotusu, ahiretini, baskasinin dunyasi icin helak eden kuldur."

FITNEDE DILI TUTMAK

7154 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Fitneden kacinin! Cunku o esnada dil, (tesir bakimindan) kilic darbesi gibidir."

7155 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki: Kisi, (bazan) Allah'in gazabina sebep olan bir kelam eder, kendisi o sozde bir mahzur gormez. Ama o soz sebebiyle, cehennem atesinin yetmis yillik dibine iner."

7156 - Ebu's-Sa'sa' rahimehullah'in anlattigina gore, "Ibnu Omer radiyallahu anhuma'ya: "Biz umeranin yanlarina girer, bir cesit konusuruz, yanlarindan cikinca da bir baska cesit konusuruz" denilmisti. Onlara "Biz bunu, Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda munafiklik addederdik" dedi."

ISLAM GARIB BASLADI

7157 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki Islam garib (esine rastlanmadik bir sekilde) basladi tekrar gariblige avdet edecek. Gariblere ne mutlu."

FITNEDEN KIMLER SALIM OLABILIR

7158 - Hz. Omer radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'in mescidine gitmistir. Orada Hz. Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh'i Aleyhissalatu vesselam'in kabrinin dibinde oturmus aglar bulmus ve: "Nicin agliyorsun?" diye sormustur. Hz. Mu'az: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isitmis oldugum bir hadis sebebiyle" demis ve Resulullah aleyhissalatu vesselam'in hadisini okumustur: "Surasi muhakkak ki riyanin azi dahi sirktir. Kim Allah'in velisine dusmanlik yaparsa suphesiz Allah ile savasmaya cikmis olur. Allah itaatkar, takva sahibi ve halktan uzak duran oyle (kendi halinde) kullarini gercekten sever ki, onlar gorunmedikleri zaman aranmazlar (ehemmiyet verilmedikleri icin, yokluklari kimsenin dikkatini cekmez), hazir bulunduklari zaman (da meclislere, ciddi mesguliyetlere) cagirilmazlar, taninmazlar. Kalpleri piril piril hidayet kandilleridir. (Onlari hicbir sey sekke supheye atamaz.) Her muskil meselenin, agir belanin altindan kalkarlar."

7159 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: 'Insanlar, icerisinde bir tane iyisini bulamayacagin yuz deve(lik bir suru) gibidirler."

UMMETLERIN AYRILMASI

7160 - Avf Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yahudiler yetmisbir firkaya bolunduler, onlardan sadece bir firka cennetliktir, yetmis firka cehennemliktir. Hiristiyanlar ise yetmisiki firkaya bolunduler. Bunlardan da yetmisbir firka cehennemliktir, sadece biri cennetliktir. Muhammed'in nefsi elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Benim ummetim yetmisuc firkaya bolunecek, bunlardan biri cennetlik, yetmisikisi cehennemliktir."
"Ey Allah 'in Resulu! Cennetlikler kimlerdir?" diye sorulmustu. "Onlar, cemaattir" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7161 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muhakkak ki, Israilogullari yetmisbir firkaya bolundu, ummetim de yetmisikifirkaya ayrilacak. Biri haric hepsi atestedir. O haric olan cemaattir."

7162 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizler, kendinizden once gelen ummetlerin sunnetine kulaci kulacina, arsini arsinina ve karisi karisina muhakkak tipa tip uyacaksiniz. Hatta onlar, daracik bir keler deligine girseler oraya siz de gireceksiniz."
Oradakiler, "Ey Allah'in Resulu! (Onlar) yahudiler ve hiristiyanlar mi?" diye sordular. Aleyhissalatu vesselam: "Bunlar degilse kimler olur?" buyurdular."

KADIN FITNESI

7163 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her sabah mutlaka iki melek nida eder: "Kadindan vay erkegin haline!" ve "Erkekten vay kadinin haline!"

7164 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mescidde otururken Muzeyre kabilesinden bir kadin girdi, cok susluydu, zinetleriyle mescidin icinde bile pek calimli yuruyordu. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "Ey insanlar! Kadinlarinizi mescidde susler takinmaktan ve calimli yurumekten men edin! Zira Israilogullari, kadinlari zinet takinip, mescidde calimli yuruyunceye kadar lanetlenmediler" buyurdular."

EMR-I BI'L-MA'RUF

7165 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun): "Hicbiriniz kendisini tahkir etmesin" buyurmustu. Yanindakiler: "Ey Allah'in Resulu! Bizden biri nefsini nasil tahkir eder?" diye sordular. "Bir kimse oyle bir sey gorur ki, onunla ilgili birsey soylemesi Allah'in onun uzerindeki hakkidir. Fakat o, bu hususta konusmaz. (Yani, insanlardan cekinip konusmamakla nefsini tahkir etmis, alcaltmis olur). Allah Teala hazretleri de Kiyamet gunu, ona: "Su su meselede niye uzerine dusen sozu soylemedin?" diye hesaba ceker. Adam: "Konusmami halk korkusu engelledi" der. Allah Teala da: "Sen (insanlardan degil), once benden korkmaliydin" der."

7166 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina Habesistan muhacirleri donunce, onlara: "Habesistan diyarinda gordugunuz farkli seylerden bana anlatmaz misiniz?" buyurdular. Onlardan bir grub genc: "Elbette! Ey Allah'in Resulu!" dediler (ve anlatmaya basladilar): "(Bir gun) biz otururken, onlarin yasli rahibelerinden biri, basinin ustunde bir su kupu oldugu halde yanimizdan gecti, onlardan bir gence rastladi. Genc elinin birini rahibenin omuzlari arasina koyup onu itti. Kadin dizlerinin uzerine dustu ve kupu kirildi. Kadin yerden kalkinca, gence yoneldi ve: "Ey zalim! Allah kursuyu kurup, evvelin ve ahirini toplayip hesaba cektigi, el ve ayaklarin lisana gelip yaptiklarini anlattiklari (o Kiyamet gununde) sen bana yaptigin zulmun ne demek oldugunu bileceksin! Yarin Allah'in huzurunda benim halimle, kendi halinin ne oldugunu goreceksin!" dedi.
Ravi der ki: "Resulullah (bu anlatilanlari dinledikten sonra): "Rahibe dogru soylemis, rahibe dogru soylemis. Allah, zayiflarin intikamini guclulerden almayan bir ummeti nasil takdis edip (gunahlarindan arindirir?)" buyurdu."

7167 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah (hacc esnasinda) birinci cemrenin yaninda iken yanina bir adam gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Hangi cihad efdaldir?" dedi. Aleyhissalatu vesselam adama cevap vermedi. Adam ikinci cemrede gorunce tekrar ayni seyi sordu. Resulullah yine sukut buyurdular. Akabe taslamasini yapinca, binegine binmek uzere, ayagini ozengiye koyunca: "Soru sahibi nerdedir?" dedi. Adam da: "Iste benim ey Allah'in Resulu!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "(En efdal cihad) zalim sultana karsi hakki soylemektir!" buyurdular."

KENDINIZE DUSENE BAKIN

7168 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Ey Allah'in Resulu! Emr-i bi'l-ma'ruf ve'n-nehy-i ani'l-munker'i ne zaman terketmeliyiz?" diye sorulmustu. Aleyhissalatu vesselam su cevabi verdi: "Aranizda, sizden onceki milletlerde zuhur etmis olan seyler zuhura basladigi vakit."
Biz: "Bizden onceki ummetlerde ne zuhur etmisti?" diye sorduk.
"Hukumdarlik kucuklerinizin elinde oldugu, fuhus (her cesit cirkin ve kirli isler) buyuklerinizce islendigi, ilim de rezillerinizin eline gectigi vakit" buyurdular."
Ravi Zeyd Ibnu Yahya der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "ilim rezillerinizin eline gectigi vakit" sozunun manasinin aciklanmasi, "Ilmin, fasiklarin (harami alenen isleyen, farzlari alenen terkeden) eline gecmesi demektir."

7169 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, Kiyamet gunu kulu mutlaka hesaba ceker. Hatta sunu da soyler: "Munkeri gordugun zaman onu tatbik etmene mani olan sey ne idi?" Eger Allah Teala hazretleri kula huccetini soylemeyi telkin ederse kul soyle der: "Ey Rabbim! Ben senin rahmetini umdum ve insanlardan korktum (ve dinin reddettigi munkerlere mudahaleyi bu sebeple terkettim)."

7170 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam yanimiza gelip soyle buyurdular: "Ey muhacirler! Bes sey vardir, onlarla imtihan olacaginiz zaman (artik cemiyette hicbir hayir kalmamistir. Onlarin siz hayatta iken zuhurundan Allah'a siginirim. (Bu bes sey sunlardir:)
1) Zina: Bir millette zina ortaya cikar ve aIeni islenecek bir hale gelirse, mutlaka o millette taun hastaligi yayginlasir ve onlardan once gelip gecmis milletlerde gorulmeyen hastaliklar yayilir.
2) Olcu-tartida hile: Olcu ve tartiyi eksik yapan her millet mutlaka kitlik, gecim sikintisi ve sultanin zulmune ugrar.
3) Zekat vermemek: Hangi millet mallarinin zekatini vermezse mutlaka gokten yagmur kesilir. Hayvanlar da olmasaydi tek damla yagmur dusmezdi.
4) Ahdin bozulmasi: Hangi millet Allah ve Resulunun ahdini (yani dusmanla yaptigi anlasmayi) bozarsa, Allah Teala hazretleri o millete, kendilerinden olmayan bir dusmani musallat eder ve ellerindeki (servet)lerin bir kismini onlar alir.
5) Kitabullahla hukmetmeyi terk: Hangi milletin imamlari Kitabullahla ameli terkederek Allah'in indirdigi hukumlerden islerine gelenleri secerlerse, Allah onlari kendi aralarinda savastirir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7171 - Bera Ibnu Azib radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, (bir defasinda): "Onlara Allah lanet eder ve lanet edenler de onlara lanet eder" buyurdu ve arkasindan lanet edenler ibaresiyle "yerde yuruyen hayvanlar" in kastedildigini acikladi."

7172 - Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Omru sadece yapilan iyilik artirir. Kaderi de sadece dua geri cevirir. Surasi muhakkak ki, kisi, isledigi gunah sebebiyle rizkindan mahrum edilir."

BELAYA SABIR

7173 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hasta yatmakta iken yanina girdim. Elimi uzerine koydum, hararetini, yorganin ustunden elimin altinda hissettim. "Ey Allah'in Resulu! Hararetiniz cok fazla!" dedim.
"Biz (peygamberler) boyleyiz. Belalar bize katmerli gelir, buna mukabil ucretleri de katmerli verilir" buyurdular.
"Ey Allah'in Resulu! Hangi insanlar en cok bela cekerler?" dedim. "Peygamberler!" buyurdular.
"Ey Allah'in Resulu! Sonra kimler?" dedim.
"Sonra salihler! buyurdular ve acikladilar: Onlardan biri fakirlige oylesine muptela olur ki, kendini orten abadan baska birsey bulamaz. Onlar, sizin bollukla sevindiginiz gibi fakirlikle sevinirler."

7174 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Uhud (savasi) gununde Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bir disi kirildi ve basindan yaralandi. Kan yuzune akmaya basladi. Yuzundeki kani hem siliyor hem de: "Kendilerini AIlah'a cagiran peygamberlerinin yuzunu kana boyayan bir kavim nasil islah olur?" diyordu. Allah Teala hazretleri (sanki bu sozleri tevekkule uygun bulmayarak) su ayeti inzal buyurdu:
"Kullarimin tedbir ve idaresinden senin elinde birsey yoktur ve sen onlarin inkarlarindan mes'ul degilsin. Allah dilerse onlara tevbe nasip eder, dilerse zalim olduklari icin onlara azab verir" (Al-i Imran 128).

7175 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Hz. Cibril aleyhisselam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina geldi. O sirada Resulullah uzgun vaziyette oturuyordu. Sebebiyse Mekkelilerden biri vurup yaralamisti, mubarek vucutlari kana boyanmisti. Hz. Cebrail: "Neyin var (niye uzgunsun)?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Sunlar bana yaptiklarini yaptilar!" dedi. CibrIl: "Diler misin sana bir mucize gostereyim?" dedi. Resulullah: "Evet bana (bir mucize) gosterin!" buyurdu. Derken Cebrail aleyhisselam, bulunduklari vadinin gerisindeki bir agaci gosterdi: "Su agaci cagir!" dedi. O da hemen cagirdi. Agac yuruyerek geldi onunde durdu. Cebrail aleyhisselam: "Ona soyle de geri gitsin!"dedi. Aleyhissalatu vesselam agaca: "Geri don!" dedi, o da dondu, eski yerine vardi. (Bunu goren Resulullah aleyhissalatu vesselam, "uzuntumun zail olmasi icin) bu bana yeter!" buyurdu."

7176 - Ubey Ibnu Ka'b radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Mi'rac gecesinde cok hos bir koku hissetti.
"Ey Cibril bu guzel koku nedir?" diye sordu. O da anlatti:
"Bu masita (berber) kadinin, iki oglunun ve kocasinin kabirlerinin kokusudur. Bunlarin hikayesi soyledir: Hizir aleyhisselam, Beni Israil'in ileri gelenlerinden biriydi. Onun yol guzergahinda manastirda oturan bir rahib vardi. Hizir oradan gectikce rahib onune cikar, Islami ogretirdi. Hizir buluga erince babasi onu bir kadinla evlendirdi. Hizir Islami hanimina ogretti ve bunu kimseye haber vermemesi hususunda soz aldi. Kendisi kadinlara yaklasmazdi. Bu sebeple bir muddet sonra kadini bosadi. Aradan zaman gecince babasi, Hizir'i bir baska kadinla evlendirdi. Hizir ona da Islam'i ogretti ve kimseye soylememesi icin soz aldi. Bu sirri o iki kadindan biri tuttu, digeri ifsa etti. (Boylece onun Islam'i yaydigi ortaya cikti.) Bunun uzerine Hizir oradan kacti. Deniz ortasinda bir adaya geldi. Odun kesmek icin iki kisi oraya geldi ve onu gorduler. Bunlardan biri Hizir'i gordugunu gizledi, digeri ifsa etti ve: "Ben Hizir'i gordum!" dedi. Ona: "Seninle beraber onu baska kim gordu?" denildi. O: "Falan kimse!" dedi. Ona soruldu ise de gordugunu soylemedi. Onlarin dininde yalan soyleyen oldurulurdu. Zamanla bu sir tutan adam obur sir tutan kadinla evlendi. Bu kadin, Firavun'un kizinin basini tararken tarak elinden dustu. Kadincagiz: "Firavun helak olsun!" dedi. Kiz bunu babasina haber verdi. Kadinin kocasindan baska iki de oglu vardi. Firavun, onlari da cagirtti. Bunlari dinlerinden cevirmek icin Firavun israr etti. Onlar direndiler. O zaman Firavun: "Oyleyse sizi oldurecegim!"dedi. Kari-koca: "Bu, tarafinizdan bize bir ihsan olur!" diye merdane cevap verdiler ve: "Madem oldureceksin hic olsun bizi bir kabre koy!" dediler. O da oyle yapti. Resulullah aleyhissatatu vesselam, Mirac'ta iken guzel bir koku duydu, Cibril aleyhisselam'a bunu sordu. O da bu hadiseyi anlatti."

7177 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Halilim Aleyhissalatu vesselam bana su vasiyette bulundu: "Hicbir seyi Allah'a ortak kilma, hatta param parca edilsen, ateslerde yakilsan da; bile bile hicbir namazini terketme; kim namazi bile bile terkederse ondan Allah'in zimmeti (garantisi) kalkar; icki icme, cunku o, butun kotuluklerin anahtaridir."

FITNE SEBEBIYLE ZAMANIN FENALASMASI

7178 - Hz. Muaviye radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunyanin bela ve fitneden baska hicbir seyi kalmadi."

7179 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Insanlar oyle aldatici yillar gorecek ki, o yillarda yalancilar tasdik, dogru soyleyenler tekzib edilecekler. Keza o yillarda haine itimad edilecek, emin kimseye de hainsin denecek. O zaman ruvaybida adam amme isinde soz sahibi olacak."
"Ruvaybida kimdir?" diye sorulmustu. "Amme islerinde (soz sahibi olan) degersiz adam" diye cevap verdi."

7180 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Iyi hurmalar adilerinden ayiklandigi gibi siz de ayiklanacaksiniz. Iyileriniz gidecek, kotuleriniz kalacak. (O devirde kotulerin icinde kalmaktansa) elinizden gelirse hemen olun (olun de hayirli olani tercih edin)."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7181 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Islam'i yasama) isi gittikce zorlasacak. Dunya da (gercek muslumanlara) gittikce sirt cevirecek. Insanlarin da cimriligi artacak. Kiyamet ancak serirlerin tepesine kopacak. Mehdi, Hz. Isa'dan baskasi degildir."

KIYAMET ALAMETLERI

7182 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Firat nehri, altindan bir dagi ortaya cikarmadikca Kiyamet kopmayacaktir. Insanlar o altin sebebiyle oldurulecek. Oyle ki on insandan dokuzu oldurulecektir."

7183 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mal dolup tasmadikca, fitneler zuhur etmedikce ve herc (haksiz, sebepsiz oldurmeler) artmadikca Kiyamet kopmayacaktir." Orada bulunanlar: "Herc nedir, ey Allah'in Resulu?" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Oldurmedir! Oldurmedir! Oldurmedir!" diye uc kere tekrar etti."

KUR'AN VE (DINLE ILGILI) ILIMLERIN YOK OLMASI

7184 - Ziyad Ibnu Lebid radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir sey anlatarak: "Iste bu sey, ilmin gitme anlarinda olur" buyurdu. Ben: "Ey Allah'in Resulu! Bizler Kur'an'i okur oldugumuz, evladlarimiza da okuttugumuz, evlatlarimiz da kendi evlatlarina okutur olacaklari halde ilim nasil gider (kaybolur)?" dedim. Aleyhissalatu vesselam:
"Anasiz kalasica Ziyad! Ben seni, Medine'nin en fakihlerinden biri bilirdim. Su, (gozumuzun onundeki) yahudi ve hiristiyanlar kitaplari olan Tevrat ve Incil'i okuduklari halde onlarin icinde bulunanlarla amel ediyorlar mi? (Demek ki keramet okumada degil, okunani hayata gecirmekte, yasamakta ve tatbik etmektedir)" buyurdular."

7185 - Huzeyfe Ibnu'I-Yeman radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Elbisenin naksi silinip gittigi gibi Islam da silinip gidecek. Oyle ki oruc nedir, namaz nedir, hacc nedir, sadaka nedir? bilinemeyecek. Bir gecede AIlah'in kitabi goturulecek, ondan yeryuzunde hicbir sey kalmayacak. Cok yasli ihtiyar erkek ve kadinlardan birkisim insanlar sag kalip: "Biz babalarimiza la ilahe illallah kelimesi uzerine yetistigimiz icin bu kelimeyi soyleriz" diyecekler."
Huzeyfe bu hadisi anlatinca orada bulunan Sila radiyallahu anh kendisine: "O yaslilar namaz nedir, oruc nedir, hacc nedir, sadaka nedir bilmezken "La ilahe illallah" kelimesi onlara bir fayda saglar mi?" dedi. Huzeyfe (bu soze) cevap vermedi. Ama Sila bu sorusunu uc kere tekrarladi.. Her seferinde Huzeyfe onun sorusuna cevaptan kacindi. Sonunda ucuncu tekrar uzerine Sila'ya yonelerek: "Ey Sila kelime-i tevhid onlari (hic olsun ebedi) cehennemden kurtarir" dedi ve bunu uc kere tekrar etti."

EMANETIN GIDISI

7186 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Aziz ve celil olan Allah, bir insan helak etmek istedi mi, ondan once hayayi ceker alir. Hayasi bir kere gitti mi sen ona artik herkesin nefretini kazanmis bir kimse olarak rastlarsin. Herkesin nefretini kazanmis olarak rastladigin kimseden emanet cekilip alinir (artik o, guvenilmeyen, kuskulu kisidir). Kisiden emanet (guven) cekilip alininca ona artik hep hain ve herkesce hain bilinen biri olarak rastlarsin. Ona hep hain ve hiyanetle bilinen biri olarak rastladin mi, sira ondan merhametin cekip cikarilmasina gelmistir. Ondan rahmetin cikarildigi vakit artik ona (Allah'in rahmetinden) kovulmus, lanetlenmis olarak rastlarsin. Ona sen kovulmus, lanetlenmis olarak rastlayinca ondan Islamiyet bagi cozulup atilir."

KIYAMETIN BUYUK ALAMETLERI

7187 - Hz. Enes Ibnu Ma'lik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su alti seyden once (ahirete bakan) iyi ameller islemekte acele edin: "Gunesin battigi yerden dogmasi, Duhan, dabbetu'l-arz,Deccal, herbirinize mahsus olan olum ve (sizin salih amelinize mani olacak) amme hizmeti."

7188 - Ebu Katade radiyallahu anh arilatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Kiyametin buyuk) alametleri ikiyuz (senesin)den sonra gelecektir."

7189 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim bes tabakadir: Ilk kirk yil, hayir ve takva ehlidir. Bunu takip edenler yuzyirmi yilina kadardir. Bunlar merhamet sahibi, sila-i rahme deger veren kimseler olacak. Sonra yuzaltmis yilina kadar olanlar birbirlerine sirt cevirirler, aralarindaki (kardeslik baglarini) koparirlar. Sonra da birbirlerini oldurme devri gelir. O devirde kurtulus isteyin, kurtulus!"
Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim bes tabakadir. Her tabaka kirk yildir. Benim tabakam ve ashabimin tabakasi ilim ve iman ehli insanlarin tabakasidir. Ikinci tabaka kirk ile seksen yili arasindaki (insanlarin) tabakasidir, bunlar hayir ve takva ehli insanlardir..." (Hz. Enes, sonra hadisi yukaridaki sekilde tamamladi.)"

7190 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyametin kopmasina yakin (bazi insanlar gunahlari sebebiyle) "mesh"e (hayvan suretine cevrilme), "hasf"e (yere batma) ve "kazf'e (taslanma azabi) ugrayacaktir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7191 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetimde hasf, mesh ve kazf olacaktir."

DABBETU'L-ARZ

7192 - Abdullah Ibnu Bureyde radiyallahu anhuma babasi (Bureyde)'den naklediyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam beni, Mekke'ye yakin badiyedeki bir yere goturdu. Burasi kuru bir yerdi, etrafi da kumdu. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Dabbetu'l-arz bu yerden cikacak" buyurdu. Isaret edilen yerin eni ve boyu birer karisti."
Ibnu Bureyde dedi ki: "Bundan yillar sonra haccettim. Babam (o sahanin en ve boy uzunlugunda bir asasini bize gosterdi. Baktim ki, o asa benim bu asam ile su ve bu kadardir."

YE'CUC VE ME'CUC

7193 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ye'cuc ve Me'cuc (seddi) her gun kazarak nihayet gunesin isigini gormeye yakin, baslarindaki kisi onlara: "Haydi donun, kazimiza yarin devam ederiz!" der. Allah Teala hazretleri, sabah oluncaya kadar seddi eski guclu haline iade eder. Bu hal onlarin muddetleri doluncaya kadar devam edecek. Vakit dolup da Allah onlari insanlarin uzerine gondermek istedigi zaman, ayni sekilde yine kazacaklar, gunesin isigini gorecekleri gedik acilacagi zaman, baslarindaki "haydi donun insaallah yarin kazmaya devam ederiz" diyecek. Onlar da "insaallah!" diyecekler; ertesi gunu gelecekIer. Bu sefer seddi biraktiklari gibi bulacaklar. Yine kazacaklar, bu sefer insanlarin uzerine cikacaklar ve (ugradiklari) suyu icip tuketecekler. Insanlar, onlara karsi kalelerine cekilecekler. Bu sefer onlar da oklarini goge atacaklar. Oklari, uzeri kanli olarak geri donecek. Bunun uzerine Yecuc ve Mecuc: "Biz yeryuzundeki insanlari kahrettik ve goktekilere de galebe caldik" diyecekler. Sonra Allah, onlarin enselerine musallat olacak deve kurtlarini gonderecek, bunlarla onlari oldurecek."
Resulullah aleyhissalatu vesselam devamla dedi ki: "Nefsim elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun ki, yerdeki hayvanlar onlarin etlerini yemek suretiylemuhakkak ki iyice semirecek ve memeleri sutle dolacaktir."

7194 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Mirac gecesinde, Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Ibrahim, Hz. Musa ve Hz. Isa ile karsilasti. Kiyameti aralarinda muzakere ettiler. Once Hz. Ibrahim aleyhisselam'dan baslayip ona Kiyametten sordular. Onun Kiyamet hakkinda herhangi bir bilgisi yoktu. Sonra Hz. Musa aleyhisselam'a sordular. Kiyamet hakkinda onun da bir bilgisi yoktu. Soz Hz. Isa aleyhisselam'a geldi. O: "Kiyametin kopmasina yakin seyler (alametler) hakkinda bana bilgi verildi. Ama Kiyametin kopma (vaktini) Allah'tan baska hic kimse bilemez" dedi. Sonra (Kiyametin alametlerin en biri olarak) Deccal'in cikmasini anlatti. Sunlari soyledi: "Sonra ben inip onu oldurecegim ve bundan sonra halk memleketlerine donecek. Bu defa onlarin karsisina Ye'cuc ve Me'cuc cikacak ve her tepeden hizla hucum edeceklerdir. Onlar giderken rastladiklari her suyu icip tuketecekler ve ugrayacaklari her seyi bozup alt-ust edecekler. Bunun uzerine halk feryat ederek Allah'tan yardim dileyecek. Ben de Ye'cuc ve Me'cuc'u oldurmesi icin Allah'a dua edecegim. (Duam kabul gorecek) ve yer onlarin (leslerinin) kokusu ile cok pis kokacak. Ben yine Allah'a dua edecegim! Allah da bir su gonderecek ve o su, onlari tasiyip denize atacaktir. Daha sonra daglar ufaltilip dagitilacak ve yer, derinin yarilip genisletildigi gibi yayilip genisletilecek.
Iste soylenen bu hal vukua gelince, insanlara yakinligi itibariyle Kiyametin, ev halki ne zaman dogumu ile aniden karsilasacaklarini bilmedikleri hamile kadin gibi olacagi bana bildirildi."
Ravi el-Avvam demistir ki: "Bunun tasdiki Kitabullah'da bulunmustur (Mealen): "Nihayet, Ye'cuc ile Me'cuc'un onundeki sed acildiginda, her tepeden saldirmaga baslarlar" (Enbiya 96).

MEHDI'NIN CIKMASI

7195 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Biz, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda iken Beni Hasim'den bir grub genc geldi. Resulullah aleyhissalatu vesselam onlari gorunce, gozleri yasla doldu ve rengi degisti. Ben: "(Ey Allah'in Resulu!) Simdiye kadar, mubarek yuzunuzde hosumuza gitmeyen bir manzara hic gormemistik, (simdi ne oldu da bizi uzen bir ifade ile karsilasiyoruz?)" dedim. Su cevabi verdiler:
"Biz oyle bir Ehl-i Beytiz ki, Allah bizim icin dunyaya mukabil ahireti tercih etmistir. Benim Ehl-i Beytim benden sonra bela, kacirilma ve surgune maruz kalacak. Nihayet, mesrik (dogu) tarafindan beraberlerinde siyah bayraklar olan bir kavim gelecek. Bunlar hayir (saltanat) isteyecekler, fakat istekleri yerine getirilmeyecek. Bunun uzerine onlar savasacak. Allah onlara yardim edecek. Bundan sonra istedikleri (hukumdarlik) kendilerine verilecek. Ne var ki, onlar bunu kabul etmeyip emirligi Ehl-i Beytim'den bir adama tevdi edecekler. Bu (Emir) de, insanlar yeryuzunu daha once zulum ile doldurduklari gibi, yeryuzunu adaletle dolduracaktir. Artik sizden kim o gune yetisirse kar ustunde emeklemek suretiyle de olsa onlara varsin (katilsin)" buyurdu."

7196 - Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Reslulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizin hazinenizin yaninda uc kisi kavga edecek: Ucu de bir halifenin evladidir. (Halifelik) bunlarin hicbirine nasip olmayacaktir. Sonra mesrik (dogu) cihetinden siyah bayraklar (tasiyan bir ordu) zuhur edecek, hicbir kavmin oldurmedigi sekilde sizi oldurecek."
Ravi der ki: "Sonra (Aleyhissalatu vesselam) ezberde tutamadigim bir sey daha soyledi. Son olarak da: "Onlari gorunce onlara derhal biat edin, kar uzerinde emekleyerek de olsa!" buyurdular. Cunku o, Allah'in halifesidir, Mehdidir."

7197 - Hz. Ali anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mehdi bizden, ehl-i Beyt'imizdendir. Allah onu bir gecede islah eder (yani tevbesini kabul eder, hizmetini yapacak hale getirir. Dogruyu ilham eder ve muvaffak kilar)".

7198 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biz Abdulmuttalib'in ogullariyiz. Cennet ehlinin efendileriyiz: Ben, Hamza, Ali, Cafer, Hasan, Huseyin ve Mehdi."

7199 - Abdullah Ibnu'l Haris Ibni Cez'iz-Zubeydi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun): "Dogudan birtakim insanlar cikacak ve Mehdi icin zemin hazirlayacak" buyurdular. O Mehdi'nin hakimiyetini kastediyor."

MEZAHIM (SIDDETLI SAVASLAR)

7200 - Zi Muhmer radiyallahu anh'a muslumanlarin Rumlarla yapacagi savas sorulunca, Resulullah'tan su hadisi nakletmistir: "Rumlar sizlerle emin bir sulh antlasmasi yapacaklar. Sonra, siz ve onlar (baska) bir dusmanla savasacaksiniz ve zafer kazanip ganimet mallarini alip (savastan) salimen galip cikacaksiniz. Sonra savas yerinden ayrilip tepeleri bulunan bir cayirlikta mola vereceksiniz. Orada hac ehlinden (hiristiyanlardan) bir adam haci havaya kaldirarak: "Hac galip oldu" diyecek, muslumanlardan bir adam kizarak kalkip (adamin elindeki) haci kirip ezecektir. Iste o zaman Rumlar sulh antlasmasini bozarak siddetli bir savas icin toplanacaklar."
Ibnu Mace, bu hadisin, kendisine bir baska vecihten de ulastigini, hadisin o vechinde su ziyadenin oldugunu belirtir: "(Rumlar) siddetli bir savas icin toplanacaklar. O zaman onlar seksen sancak altinda olduklari halde gelirler ve her sancakta onikibin asker vardir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7201 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Siddetli savaslar vukua geldigi zaman Allah mevaliden (Arap olmayan muslumanlar) oyle bir ordu gonderecek ki atlarinin cinsi yonunden Araplarin en kiymetlisi ve silah yonunden onlarin en iyisi olup Allah, Islam dinini onlarla te'yid (takviye) edecektir."

7202 - Amr Ibnu Avf radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muslumanlarin silahlarini koyduklari yerin en yakini Bevla'da olmadikca kiyamet kopmaz."
Aleyhissalatu vesselam sonra: "Ey Ali, ey Ali, ey Ali!" diye nida etti. (Hz. Ali)
"Annem babam sana kurban olsun, (buyurun ey Allah'in Resulu!)" dedi.
Aleyhissalatu vesselam: "Muhakkak ki, sizler Beni Esfar'la (Rumlarla) savasacaksiniz. Sizden sonra gelecek muslumanlar da onlarla savasacaklar. Nihayet Allah yolunda hicbir kinayanin kinamasindan korkmayan seckin muslumanlar olan Hicaz halki onlarla savasa cikacaklar. Konstantin'i tesbih ve tekbirlerle fethedecekler. Onlar daha once benzerini elde etmedikleri ganimetler elde edecekler. Oyle ki (dirhem ve dinarlari sayiyla degil, kalkanla olcerek taksim edecekler. Bu sirada biri gelip soyle diyecek: "Memleketinizde mesih cikti: "Bilesiniz bu haber yalandir. Artik o haberi tutan (inanan) da pismandir, terkeden (inanmayan) da pismandir."

TURKLERLE SAVAS

7203 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizler, gozleri kucuk, yuzleri genis-yuvarlak bir kavimle savasmadikca Kiyamet kopmayacaktir. Onlarin gozleri cekirge gozleri gibi olup yuzleri de kat kat deri ile kaplanmis kalkanlar gibidir. Kil ayakkabilar giyerler, deriden mamul kalkanlar edinirler ve atlarini hurma agaclarina baglarlar."

DUNYAYA KARSI ZUHD, (DUNYAYA RAGBET ETMEMEK)

7204 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ashabindan olan Ebu Hallad radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir kimseye dunyaya karsi zuhd ve az konusma hasletlerinin verildigini gorurseniz ona yaklasin (ve sozlerini dikkatle dinleyin). Cunku o hikmetli sozler eder-veya ona hikmet ilham edilir-"

7205 - Sehl Ibnu Sa'd es-Saidi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Bana oyle bir amel gosterin ki, ben onu yaptigim taktirde Allah beni sevsin, halk da beni sevsin" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Dunyaya ragbet gosterme, Allah seni sevsin, insanlarin elinde bulunanlara goz dikme ki onlar da seni sevsin!" buyurdular."

7206 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam hastalanmisti. Sa'd Ibnu Ebi Vakkas gecmis olsun ziyaretine gitti. Yanina varinca Selman'i agliyor buldu. Sa'd: "Niye agliyorsun? Ey kardesim, sen Resulullah aleyhissalatu vesselam'a arkadaslik etmedin mi, soyle degil mi, boyle degil mi (diye aglamasini abes kilan bir kisim faziletleri hatirlatti). Selman radiyallahu anh su cevabi verdi: "Ben su iki seyden biri icin aglamiyorum: "Ben ne bir dunya duskunlugu ne de ahiret gafleti sebebiyle agliyor degilim. Beni aglatan Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bir ahdidir. O bana bir husus ahdetmisti, simdi kendimi o ahdi tecavuz etmis goruyorum."
Sa'd: "Resulullah size ne ahdetmisti ?" diye sordu.
Selman: "Aleyhissalatu vesselam bana: "Birinize dunyalik olarak bir yolcunun azigi kadari yeterli" diye ahdetmisti. Ben kendimi bu haddi asmis goruyorum. Sana gelince, ey Sa'd! Hukum verdigin zaman hukmunden, (hak) taksim ettigin zaman taksiminden, bir seye yoneldigin zaman niyetinden Allah'tan kork."
Ravilerden Sabit der ki: "Selman radiyallahu anh'in vefat ettiginde geriye nafaka olarak sadece yirmi kusur dirhemlik bir mal biraktigi haberi bana geldi."

DUNYAYA ILGI

7207 - Hz. Osman Ibnu Affan radiyallahu anh anlatiyor: "Zeyd Ibnu Sa'bit radiyallahu anh gun ortasinda Halife Mervan'in yanindan cikmisti. Ben: "Bu saatte, Zeyd'i mutlaka sormak istedigi bir sey icin cagirmistir" (diye dusundum ve kendisine kanaatimi) soyledim. Zeyd: "O bize, Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittigimiz bazi seyler sordu. Ben Aleyhissalatu vesselam'in: "Kimin emeli dunya olursa Allah onun isini aleyhine darmadagin eder, fakirligi iki gozunun arasinda kilar, dunyadan eline gecen miktar da kaderinde yazilandan fazla olmaz. Kimin de kasdi ahiret olursa, Allah, onun (daginik) isini lehinde toplar, zenginligini kalbine koyar, dunya nimetleri ona kosarak (kendiliginden) gelir" sozunu anlattim."

7208 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim gam ve tasalarini bire indirir ve sadece ahiret tasasina gonlunde yer verirse, onun dunyevi gamlarini Allah izale eder. Kim de gam ve tasalarini dunya ahvaline dagitacak olursa, Allah onun, vadilerden hangisinde helak olacagina aldiris etmez."

DUNYANIN ALLAH KATINDAKI DEGERI

7209 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Biz (hacc sirasinda) Zulhuleyfe'de Resulullah aleyhissalatu vesselam ile beraberdik. O, birden siskinlikten ayagi havaya kalkmis bir davar olusuyle karsilasti. Bunun uzerine:
"Su lasenin, sahibine ne kadar degersiz oldugunu goruyor musunuz? Nefsimi elinde tutan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun, su dunya, Allah yaninda, bunun sahibi yanindaki degersizliginden daha degersizdir. Eger dunyanin Allah katinda sivrisinegin kanadi kadar degeri olsaydi, kafire ondan ebediyen tek damla su icirmezdi" buyurdular."

7210 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Benim nazarimda en ziyade gibta etmeye deger kimse su evsafi tasiyan kimsedir: (Dunyevi yuku ve) hali hafif, namazdan nasibi fazla, insanlar icinde (adem-i sohretle) gizli kalmis ve kendisine (cemiyette) iltifat edilmemis mu'mindir. Onun rizki (zaruri ihtiyaclarina) yetecek kadardi, o buna sabretti, olumu de cabuk geldi, az miras birakti, kendisi icin matem tutan kadin da az oldu."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7211 - Esma Bintu Yezid radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun): "Size en hayirlinizi haber vereyim mi?" diye sordu. "Evet! Ey Allah'in Resulu!" dediler.
"Sizden o kimseler en hayirlidir ki, onlari gorenler aziz ve celil olan Allah'i hatirlarlar" buyurdular."

7212 - Imran Ibna Husayn radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki, Allah Teala hazretleri, maddeten fakir, coluk cocuk sahibi olup dilencilik ve haram kazanctan kacinan mu'min kulunu sever."

7213 - Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Muhacirlerin fakirleri, Allah'in, zenginleri kendilerinden (mali ibadetler yonuyle) daha ustun kildigi hususunda dert yandilar. Aleyhissalatu vesselam onlara: "Ey fakirler cemaati! Ben sizi, fakir muhacirlerin, cennete zenginlerinden, (dunya olculeriyle besyuz yil olan) yarim gun once gireceklerini mujdelemeyeyim mi?" buyurdular."
Bu hadisi rivayet eden Musa rahimehullah su ayeti okudu:"Ve suphesiz, senin Rabbin katindaki bir gun sizin saymakta oldugunuz bin yil gibidir" (Hacc 47).

FAKIRLERLE DUSUP KALKMA

7214 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh derdi ki : "Fakirleri sevin. Zira ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in, dualarinda soyle soyledigini isittim: "Allahim, beni fakir olarak yasat, fakir olarak ruhumu kabzet, ahirette de fakirler zumresinde hasret."

7215 - Habbab radiyallahu anh "(Aksam, sabah, Rablerinin rizasini dileyerek O'na dua edenleri yanindan kovma. Onlarin hesabi senden sorulmayacaktir, senin hesabin da onlara sorulmayacaktir, oyleyse onlari kovup da zalimlerden olma" (En'am 52) mealindeki ayetle ilgili olarak sunu anlatti: "Akra' Ibnu Habis et-Temimi ve Uyeyne Ibnu Hisn el Fezari Resulullah'in yanina geldiler. Aleyhissalatu vesselam'i Suheyb, Bilal, Ammar ve Habbab gibi zayif muslumanlarla oturmus buldular. (Bu gariban takimini) Resulullah'in etrafinda gorunce onlari kucumseyip hakir gorduler. Aleyhissalatu vesselam'a yaklasip basbasa kaldilar (yani biz bir kenara cekildik). Onlar: "Biz, senin bize hususi bir sohbet oturumu ayirmani isteriz, ta ki Araplar bizim ustunlugumuzu tanisinlar. Zira sana (her taraftaki) Araplardan (durmadan) heyetler geliyor. Onlarin bizi bu (degersiz) kole bozuntulariyla beraber gormelerinden utaniyoruz. Su halde, her ne zaman biz sana gelirsek, onlari yanindan kaldir. Biz gidince, dilersen yine onlarla beraber ol!" dediler. Aleyhissalatu vesselam da: "Pekala!" diye cevap verdi. Bunun uzerine onlar: "Bu teklifimizi bir yazi ile de tevsik et" dediler."
(Habbab) der ki: "Aleyhissalatu vesselam hemen bir kagit istedi, yazmasi icin Ali radiyallahu anh'i cagirdi. Biz hala bir kenarda oturmus duruyorduk. Derken Cibril aleyhisselam indi ve su vahyi getirdi. (Mealen): "Sabah aksam Rablerinin rizasini isteyerek O'na yalvaranlari kovma. Onlarin hesabindan sana bir sorumluluk yoktur. Senin hesabindan da onlara bir sorumluluk yoktur ki onlari kovarak zulmedenlerden olasin" (En'am 52). Ayet-i kerime daha sonra Akra' Ibnu Habis ve Uyeyne Ibnu Hisn'i zikrederek devam etti: "Boylece, "Aramizdan Allah bunlara mi iyilikte bulundu?" demeleri icin onlari birbiriyle imtihan ettik. Allah sukredenleri iyi bilen degil midir?" (En'am 53). Ayet soyle devam etti: "(Ey Muhammed) ayetlerimize iman edenler sana gelince: "Size selam olsun!" de. Rabbiniz, sizden kim bilmeyerek fenalik ister de arkasindan tevbe eder ve nefsini duzeltirse, ona rahmet etmeyi kendi uzerine almistir" (En'am 54).
Habbab devamla der ki: "Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam'a yaklastik, oyle ki dizlerimizi dizlerinin uzerine koyduk. Aleyhissalatu vesselam bizimle otururdu. Kalkip gitmek istedigi zaman dogrulur ve bizi oyle terkederdi. Bunun uzerine aziz ve celil olan Allah su vahyi indirdi: "(Sabah-aksam Rablerinin rizasini dileyerek O'na yalvaranlarla beraber sen de sabret. Dunya hayatinin guzelliklerini isteyerek gozlerini o kimselerden ayirma -yani esraf ile beraber oturma-. Bizi anmasini kendilerine unutturdugumuz yani Uyeyne ve Akra'- ve isinde asiri giderek hevesine uyan kimseye uyma" (Kehf 28). Sonra onlara (yani mu'minlere ve kafirlere iki kisinin misalini (Kehf 32-44) ve dunya hayatinin misalini (Kehf 45) getirdi (yani mezkur ayetleri bu maksatla inzal buyurdu).
Habbab der ki: "(Bu hadiseden sonra) biz (zayif takimdan olan sahabiler) Resulullah aleyhissalatu vesselam'la beraber otururduk. Aleyhissalatu vesselam'in kalkma saati gelince, O'nun kalkmasi icin once biz onu terkederdik."

7216 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Reslulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mali soyle soyle, soyle ve soyle dagitanlar haric dunyaligi cok kazananlara yaziklar olsun!" "Soyle!" kelimesini Resulullah dort kere tekrar etti. Bunlarla "sagindan, solundan, onunden ve arkasindan (hayir icin harcayanlar" demek istedi)."

7217 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Bu dunyada malca) en cok olanlar, Kiyamet gunu en asagida olacaklardir. Ancak mali soyle soyle (bol bol) harcayanlar ve onu temiz yoldan kazananlar haric."

7218 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Dunyaligi en cok olanlar (ahirette rutbece) en asagi olacaklardir. Ancak, mali soyle soyle soyle (hayir yolunda) harcayanlar haric."

7219 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yanimda Uhud dagi kadar altinim olup da ondan bir miktar yanimda kaldigi halde (iki gun gecip) ucuncu bir gecenin gelmesini sevmem. Bir borcu odemek uzere (o altindan) saklayacagim miktar haric."

7220 - Amr Ibnu Gaylan es-Sakafi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Allahim! Kim bana inanir, beni tasdik eder, ve her ne getirmis isem onun senin yuce katindan oldugunu ve hak oldugunu bilirse, ona az mal, az evlat ver, ona, sana kavusmayi sevdir ve olumunu cabuklastir. Kim de bana inanmaz ve beni tasdik etmezse malini ve evladini cok kil, omrunu de uzat."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7221 - Nukade el-Esedi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam beni, bir adama gondererek onun disi devesini meniha olarak (bir muddet sutunden istifade etmek icin) istedi. Adam talebi kabul etmedi. Bunun uzerine, Aleyhissalatu vesselam bir baska adama (ayni maksatla) yolladi. Bu zat, Efendimize sagmal bir deve yolladi. Resulullah deveye bakinca: "Allahim, deveyi onu gondereni mubarek kil!" diye dua buyurdu."
Nukade der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Onu getireni de (deyin)" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Onu getireni de (mubarek kil)" dedi. Sonra devenin sagilmasini emretti. Deve sagildi fakat derhal yine memeleri sut doldu. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allahim, falanin malini cogalt!" diye, once reddeden kimse icin de dua etti. Devesini gonderen icin de: "Allahim, falanin rizkini gun be gun eyle" diye dua etti."

KANAAT

7222 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu, dunyada iken yetecek kadar rizik verilmis olmasini temenni etmeyecek ne fakir ne de zengin olacaktir."

HZ. PEYGAMBERIN AILESININ MAISETI

7223 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Al-i Muhammed aleyhissalatu vesselam'in, bazan bir ay gecer, hucrelerinin hicbirinde ates yanmazdi."
Hz. Aise'nin ravisi Ebu Seleme der ki: "Ben Aise radiyallahu anha'dan sordum:
"Oyleyse bu esnada ne yerlerdi?" Su cevabi verdi:
"Iki siyah: Hurma ve su! Ancak, Ensardan komsulariniz vardi. Onlar sadakatli komsulardi. Onlarin sagmal hayvanlari vardi. Bunlar hayvanlarinin sutunden Aleyhissalatu vesselam'a gonderirlerdi. (O, bize de icirirdi)" dedi. Muhammed (Ibnu Mace) der ki: "Ve onlar (yani Hz. Peygamber'in hucreleri) dokuz taneydi."

7224 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam tekrar tekrar buyurdular ki: "Muhammed'in nefsini elinde tutan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun ki, Al-i Muhammed'de hicbir zaman aksamdan sabaha bir sa' miktarinda ne zahire ne de kuru hurma bulunmustur."
Halbuki o siralarda Aleyhissalatu vesselam'in dokuz zevceleri vardi."

7225 - Abdullah Ibnu Mesud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "AI-i Muhammed'de ancak bir mudd miktari yiyecek maddesi sabahlamistir" veya "Al-i Muhammed'de bir mudd yiyecek (bile) sabahlamadi" buyurdular."

7226 - Suleyman Ibnu Surad radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize geldi ve bir yiyecek (ikramina) gucumuz yetmeksizin -veya bir yiyecege gucu yetmeksizin- uc gece kaldik.

7227 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir gun sicak bir yemek getirilmisti. Yedi ve yemekten cikinca: "Elhamdulillah, su su vakitten beri mideme sicak bir yemek girmemisti" buyurdu."

AL-I MUHAMMED'IN YATAGI

7228 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kizi (Fatima gerdek gecesi) bana gonderildi. Onun gonderildigi gece yatagimiz koyun derisinden baska bir sey degildi."

7229 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Ensar'dan bir zatin kapisinin ustune yaptirdigi bir kubbe gordu. "Bu nedir?" diye sordu. "Bu falancanin insa ettirdigi bir kubbedir!" dediler. Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Boyle sarfedilen her mal, Kiyamet gunu sahibine bir vebaldir!" buyurdular. Bu soz Ensari'ye ulasmisti. Kubbe'yi hemen yikti. Sonra, Aleyhissalatu vesselam oradan tekrar gecti, fakat kubbeyi goremedi, akibetini sordu. "Sizin soylediginiz kendisine ulasinca yikti" denildi. Bunun uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allah ona rahmet kilsin, Allah ona rahmet kilsin!" diye dua buyurdular."

TEVEKKUL VE YAKiN

7230 - Halid'in ogullari Habbe ve Sevradiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir sey tamir etmekte iken yanina girdik. O iste kendisine yardim ettik. "Baslariniz kimildadigi muddetce rizik hususunda yeise dusmeyin. Zira insani annesi kipkizil, uzerinde hicbir sey olmadigi halde dogurur, sonra aziz ve celil olan Allah onu her cesit rizikla riziklandirir" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7231 - Amr Ibnu'l-As radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Suphesiz, her derede, ademoglunun kalbinden bir parca bulunur (yani kalp her seye karsi bir ilgi duyar). Oyleyse kimin kalbi butun parcalara ilgi duyarsa, Allah onun hangi vadide helak olacagina hic aldirmaz. Kim de Allah'a tevekkul ederse, kalbinin her seye (ilgi kurarak dagilmasini onlemek icin) Allah ona yeter."

HIKMET

7232 - Hz. Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir adam gelerek: "Ey Allah'in Resulu! Bana (dini) ogret ve fakat cok ozlu olsun!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Namazina kalktigin vakit (dunyaya) veda edenin (namazi gibi) namaz kil. Sonradan (pisman olup) ozur dileyecegin soz soyleme. Insanlarin elinde bulunan (dunyalik seylerden) umidini kesmeye azmet!" buyurdular."

7233 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir meclise oturup hikmetli soz dinleyip, sonra bu meclisten bahsederken isittigi seylerin sadece kotu kisimlarini anlatan bir kimsenin misali, bir cobana gelip: "Ey coban, surunden bana bir koyun kes!" deyince, cobandan: "Git en iyisinin kulagindan tut al" iznine ragmen gidip surunun kopeginin kulagindan tutan adamin misalidir."
Ebu'l-Hasen Ibnu Seleme de bu hadisin bir mislini rivayet etmis, ancak rivayetinde su farkliliga yer vermistir: "Surunun en iyi koyununun kulagini tut"

ALCAK GONULLU OLMA

7234 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri buyurdular ki: "Buyukluk benim ridamdir, azamet de benim izarimdir. Kim, bunlardan birinde benimle iddialasmaya kalkarsa, onu cehenineme atarim."

7235 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim Allah Teala hazretlerinin rizasi icin bir derece tevazu izhar eder (alcak gonullu) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yukseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alcaltir, boylece onu esfel-i safiline (asagilarin asagisina) atar."

7236 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Medine ehlinden bir cariye bile Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elinden tutardi ve Aleyhissalatu vesselam elini onun elinden cekmezdi de, cariye ihtiyaci icin, O'nu Medine'nin istedigi semtine ceker gotururdu. (Resulullah tevazu gosterir, itiraz etmezdi)."

HAYA

7237 - Hz. Enes ve Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her dinin (kendine has temel) bir huyu vardir. Islam'in bu huyu, hayadir."

7238 - Ebu Bekre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Haya imandandir. Iman (sahibi) ise cennettedir. Hayasizlik (ve bundan kaynaklanan kabaliklar, cirkin ve kirici sozler) cefa (eziyet, zulum, haksizlik)dan bir parcadir. Cefa (eden de) cehennemdedir."

7239 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda oturuyor idik. (Bir ara): "Size Abdulkays kabilesinin gonderdigi heyet geldi" buyurdular. Halbuki icimizden hic kimse (henuz heyetin geldigini) gormemisti. Hakikaten geldiler ve konakladilar. Sonra Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna geldiler. Onlardan Esecc el-Asari (adinda biri) konaklama yerinde kaldi, o sonradan geldi. Cunku o, bir konaga indi, devesini ihtirdi. Yolculuk elbisesini bir kenara birakti. Sonra (taze elbise giyip, oyle) Aleyhissalatu vesselam'in huzuruna cikti. Resulullah aleyhissalatu vesselam da ona: "Ey Esecc! Sende aziz ve celil olan Allah'in sevdigi iki haslet vardir: Hilm (acele etmemek) ve teenni ile hareket etmek" buyurdular. Esecc: "Ey Allah'in Resulu! Bu hasletler, cibilliyetimde (fitratimda dogustan getirdigim) bir sey mi, yoksa sonradan (iradi gayretimle) meydana gelen bir sey mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayir! Yaratilisinda bulunan bir seydi buyurdular."

7240 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Esecc el-Asari'ye: "Muhakkak ki sende Allah'in sevdigi iki haslet var: Hilm (acele etmemek) ve haya" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7241 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah indinde kisinin yuttugu en sevapli yudum, Allah'in rizasini dusunerek kendini tutup, yuttugu otke yudumudur."

ALLAH KORKUSUYLA AGLAMAK

7242 - Abdullah Ibnu'z-Zubeyr radiyallahu anhuma'nin anlattigina gore, "Kendilerinin muslumanligi kabul etmeleri ile, Allah'in onlari azarladigina dair (su) ayetin inmesi arasinda dort yildan fazla zaman olmamistir."
"Onlar, daha once kendilerine kitap verilen ve zaman gectikce kalpleri katilasankimseler gibi olmasinlar. Cunku onlarin cogu yoldan cikmis kimselerdi" (Hadid 16).

7243 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cok gulmeyin, cunku cok gulmek kalbi oldurur."

7244 - Bera radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir cenazede beraberdik. Aleyhissalatu vesselam kabrin kenarina oturup agladilar, oyle ki (goz yaslariyla) toprak islandi. Sonra da: "Ey kardeslerim Iste (basimiza gelecek) bu ayni (olum hadisesi) icin iyi hazirlanin" buyurdular."

7245 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sinek basi kadar bile olsa, gozunden Allah korkusuyla yas cikan ve bu yasi yanak yumrusuna degecek kadar akan hicbir mu'min kul yoktur ki, Allah onu (ebedi) atese haram etmesin!"

7246 - Hz. Muaviye Ibnu Ebi Sufyan radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ameller kap(ta bulunan madde) gibidir. En asagisi (yani dipteki kisim) guzelse en yukarisi (yani ust kismi) da guzel olur; en asagisi bozulursa en ustu de bozulur."

7247 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger kisi namazini herkesin gozu onunde kilinca (edebine uygun kilar) guzel yapar, tek basina kimsenin gormedigi durumda kilinca da (edebine uygun kilar) guzel yaparsa, Allah Teala hazretleri (onun ibadetinden memnun kalir ve:) "Bu (kullugunu riyasiz yapan) gercek bir kulumdur" der."

7248 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Ey mu'minler! Amel ve ibadetlerinizi) itidal uzere yapin, ifrattan kacinin. Zira sizden hic kimseyi (atesten) ameli kurtaracak degildir."
Sahabiler: "Seni de mi amelin kurtarmaz, ey Allah'in Resulu!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Beni de, buyurdular. Eger Allah kendi katindan bir rahmet ve fazl ile benim gunahlarimi bagislamazsa beni de amelim kurtarmaz!" buyurdular."

RIYA VE SUM'A

7249 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'u Teala hazretleri soyle buyurmustur: "Ben her cesit sirkten mustagniyim. Oyleyse, kim benim icin isledigi bir amele birden baskasini ortak ederse ben ondan uzagim ve benim icin yaptigi o is, bana degil, ortak ettigi kimseyedir."

7250 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldi. Biz o sirada Mesih Deccal'i muzakere ediyorduk. Dediler ki: "Ben size, nazarimda sizin icin Mesih Deccal'den daha urkutucu bir seyi haber vereyim mi?"
"Evet! Ey Allah'in Resulu! Soyleyin!" dedik.
"Sirk-i hafidir (gizli sirk). Mesela, kisi kalkar, namaz kilar, bu namazini, kendisine bakanlar sebebiyle guzel kilar, (iste bu, gizli sirke bir ornektir)" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7251 - Seddad Ibnu Evs radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetim hakkinda en ziyade korktugum sey, Allah'a sirktir. Bu sozumle, ummetimin donup de tekrar gunese veya kamere veya puta tapacaklarini demek istemiyorum. Fakat beni korkutan sey, Allah'tan baskasi icin yapacaklari ameller ve (spor maksadiyla kilinan namazda, sihhat niyetiyle tutulan oructa oldugu uzere, amellerde Allah rizasindan baska maksatlari on plana getirme gibi) gizli arzulardir."

7252 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Her kim (ibadetini gosteris icin) halka isittirirse, Allah o kimseyi (yani gayesini halka) isittirir ve kim (ibadetinde) riyakarlik ederse Allah onun riyakarliginin cezasini (dunyada) verir."

HASED

7253 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hased (cekememezlik) hayirlari yer bitirir, tipki atesin odunu yeyip tukettigi gibi. Sadaka hatalari sondurur, tipki suyun atesi sondurmesi gibi. Namaz, mu'minin nurudur. Oruc atese karsi perdedir."

BAGY (ZULUM VE KOTU MUAMELE)

7254 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sevabi en cabuk gelen hayirli amel mahlukata iyilik ve sila-i rahimdir. Cezasi en cabuk gelen kotu amel de bagy (mahlukata kotu muamele, zulum) ve sila-i rahm'i kesmektir."

7255 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Bana "mutevazi olun, birbirinizin hukukuna tecavuz etmeyin" diye Allah Teala hazretleri vahiyde bulundu" buyurdular."

VERA' VE TAKVA

7256 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "En efdal insan kimdir?" diye sorulmustu. "Kalbi mahmum (pak), dili dogru sozlu olan herkes" buyurdular. Ashab: "Dogru sozlulugun ne demek oldugunu biliyoruz. Mahmumu'l-kalb ne demektir?" diye sordu.
"(Mahmum kalb), Allah'tan korkan tertemiz kalptir, icinde gunah yoktur, zulum yoktur, kin yoktur, hased yoktur" buyurdular."

7257 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Ebu Hureyre, vera sahibi ol (harama goturme suphesi olan seylerden de kacin) ki insanlarin Allah'a en iyi kulluk edeni olasin! Kanaatkarligi esas al ki insanlarin Allah'a en iyi sukredeni olasin. Nefsin icin sevdigini insanlar icin de sev ki (kamil) mu'min olasin. Sana komsu olanlara iyi komsuluk et ki (kamil bir) musluman olasin. Gulmeyi az yap, zira cok gulmek kalbi oldurur."

7258 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Tedbir gibi akil yoktur. Sakinmak gibi vera' yoktur. Iyi huy gibi haseb (itibar vesilesi) yoktur."

7259 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben bir kelime -Osman dedi ki: "Bir ayet"- biliyorum. Eger insanlarin hepsi onu tutsaydilar hepsine kafi gelirdi."Ashab: "Ey Allah'in Resulu, bu hangi ayettir?" dediler, Aleyhissalatu vesselam: "Ve kim Allah'tan korkarsa, AIIah o kimseye (darliktan genislige) bir cikis yolu ihsan eder" (Talak 2) ayetini okudu."

KISIYI IYI SIFATLARIYLA ANMA

7260 - Ebu Zuheyr es-Sakafi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize, Nebavet veya Benavet'te -ravi dedi ki: Benave, Taif'te bir yerdir- hitapta bulundu ve dedi ki: "Cennet ehlini cehennem ehlinden tefrik edip bileceginiz zaman yakindir." Ashab: "Ne ile bilecegiz ey Allah'in Resulu?" dediler. Resulullah aleyhissalatu vesselam acikladi:
"(Kisiler hakkinda yapacaginiz iyilikle anma ve kotulukle anma suretiyle, sizler, birbirinize karsi Allah'in sahitlerisiniz, (sizin hayirla yadettikleriniz cennetliktir, zemmederek, kotuluyerek andiklariniz da cehennemliktir)."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7261 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam, Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Yaptigim isin iyilik veya kotuluk oldugunu nasil anlayabilirim?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Komsunun "iyi yaptin!" dedigini isitirsen iyilik yaptin demektir. Eger "kotuluk yaptin!" dediklerini isitirsen, kotuluk yaptin demektir" buyurdular."

7262 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennetlik kisi o kimsedir ki, Allah kulagini hakkinda halkin hayirli ovguleriyle doldurmustur, kendisi de hayirla yadedildigini isitir. Cehennemlik olan da, kendi kulaklari, halkin hakkindaki kotu anmalariyla dolan ve bunu bizzat isiten kimsedir."

NIYET

7263 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki insanlar Kiyamet gunu niyetleri uzere diriltilecekler."

EMEL VE ECEL

7264 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ihtiyar kimsenin kalbi iki seyin sevgisinde daima genctir: "Hayat sevgisi, cok mal sevgisi."

7265 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eger ademoglunun iki vadi dolusu mali olsaydi bir ucuncusunu isterdi. Onun nefsini ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenlerin tevbesini kabul eder."

AMELDE DEVAM

7266 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Farz olmayan amelden gucunuz yettigi kadar yuklenin. Cunku amelin hayirlisi devamli olanidir, az bile olsa."

7267 - Hz. Cabir Ibnu Abdillah radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, bir tasin uzerinde namaz kilmakta olan bir adamin yanindan gecip Mekke'nin kenarina geldi. Orada bir muddet durdu. Sonra ayrildi. Adami ayni vaziyette namaz kiliyor buldu. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam ayaga kalkti, ellerini birlestirdi, sonra soyle hitap etti: "Ey insanlar! Mutedil olun!" ve bu sozunu uc kere tekrarlayip, sonunda: "Siz ibadetten usanmadikca, Allah da size ihsan etmekten usanmaz!" buyurdular."

GUNAHLARI HATIRLAMAK

7268 - Hz. Aise radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Ey Aise! Ehemmiyetsiz gorulen amellere karsi aman dikkatli ol! Cunku onlar icin de Allah (tarafin)dan (vazifelendirilmis) arastirici bir melek vardir."

7269 - Sevban radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ummetimden birkisim insanlari bilirim ki, Kiyamet gunu Tihame daglari emsalinde bembeyaz (tertemiz) hayirlarla gelirler. Aziz ve celil olan Allah Teala hazretleri o sevaplari sacilmis toz haline getirir (degersiz kilar, kabul etmez)."
Sevban dedi ki : "Ey Allah'in Resulu! Onlari bize tavsif et, durumlarini acikla da, bilmeyerek biz de onlardan olmayalim!" Aleyhissalatu vesselam acikladilar:
"Onlar sizin din kardeslerinizdir. Sizin cinsinizden insanlardir. Sizin aIdiginiz gibi onlar da gece (ibadetin)den nasiplerini alirlar. Ancak onlar, Allah'in yasaklariyla tenhada basbasa kalinca o yasaklari ihlal ederler, cignerler."

TEVBE

7270 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahlariniz semaya ulasacak kadar cok bile olsa, arkadan tevbe etmisseniz, gunahiniz mutlaka affedilir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7271 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah, kulunun tevbesine su adamin sevinmesinden daha cok sevinir (yani razi olur): Adam yolculuk halindedir. Bir susuz colde bindigi devesini kaybetmistir, onu aramaya koyulur. Sonunda aramalari adami cidden yorup aciz birakinca (susuzluk ve sicaktan oldugu yerde olmek uzere, yere yatar), elbisesini basina cekip ortunur. Iste kendisi o halde iken, devesini kaybettigi yerde hayvanin ayak seslerini duyar. Yuzunden ortuyu kaldirir ve karsisinda devesini gorur."

7272 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Gunahtan tevbe eden, bir gunah islememis gibidir."

7273 - Ibnu Makil anlatiyor: "Babamla birlikte Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'in yanina girdim. Bu ziyaret sirasinda o: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "pismanlik tevbedir" dedigini nakletti. Babam: "Aleyhissalatu vesselam'dan bunu bizzat isittin mi?' diye sordu. Abdullah: "Evet!" dedi."

7274 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh arilatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, kulun tevbesini, can bogaza gelmedikce kabul eder."

OLUMU HATIRLAMAK

7275 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte idim. Ensardan bir zat gelerek Aleyhissalatu vesselam'a selam verdi. Sonra da: "Ey Allah'in Resulu! Mu'minlerin hangisi en faziletlidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Huyca en iyisidir!" buyurdular. Adam: "Mu'minlerin hangisi en akillidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Olumu en cok hatirlayandir ve olumden sonra en iyi hazirligi yapandir. Iste bunlar en akilli kimselerdir" buyurdular."

7276 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Birinizin eceli bir yerde oldugu zaman ihtiyac onu oraya sicratir. Sonra kalan omrunun sonuna varinca aziz ve celil olan Allah onun ruhunu orada alir. Kiyamet gunu, o yer: "Ey Rabbim! Iste bu, bana emanet ettigin (cesed)dir!" der."

7277 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Olu kabre konulur. Salih kisi, kabrinde korkusuz ve endisesiz oturtulur. Sonra kendisine: "Hangi dinde idin?" denilir. "Islam dinindeydim" der. "Su adam nedir?" denilir. "O, Allah'in Resulu Muhammed'dir, bize Allah indinden acik deliller getirdi, biz de onu tasdik ettik" der. Ona: "Allah'i gordun mu?" denilir. O: "Allah'i gormek hic kimseye mumkun ve muvafik degildir" der. Bu safhadan sonra cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar, ates alevlerinin birbirini kirip yok etmeye calistigini gorur. Kendisine: "Allah'in seni korudugu atese bak!" denilir. Sonra ona cennet cihetinden bir delik acilir ve onun guzelliklerine ve icinde bulunan (nimet)lere bakar. Kendisine: "Iste senin makamin!" denilir ve yine ona: "Sen bunlar hususunda yakin (kesin iman) sahibi idin. Bu iman uzere oldun, bu iman uzere yeniden diriltileceksin insaallah!" denilir.
Kotu adam da kabrinde korku ve endise ile oturtulur. Kendisine: "Hangi dinde idin?" diye sorulur. "Bilmiyorum" diye cevap verir. Kendisine: "Bu adam kimdir?" denilir. Halki dinledim, bir seyler soyluyorlardi, onu ben de soyledim" der. Ona cennet cihetinden bir delik acilir. Cennetin guzelliklerine, icinde bulunan nimetlerine bakar. Ona: "Allah'in senden uzaklastirdigi su cennete bak!" denilir. Sonra ona cehenneme dogru bir delik acilir. Oraya bakar. Alevlerin birbirini yeyip yoketmekte oldugunu gorur. Ona: "Iste makamin burasidir. Sen cehennemin varligi hususunda sekk (ve inkar) icerisinde idin, bu sekk uzere oldun ve bu sekk uzere diriltileceksin insaallah!" denilir."

7278 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Mu'min) olu, kabre girdimi, gunes batisindaki haliyle ona temsil edilir. Bunun uzerine olu oturup ellerini gozlerine surer ve: "Beni birakiniz namaz kilayim" der."

7279 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surun iki sahibinin ellerinde iki boynuz bulunur. Ne zaman (uflemekle) emrolunacaklarini dikkatle gozleyip dusunurler."

7280 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Yahudilerden bir adam Medine carsisinda: "Hz. Musa'yi insanlar uzerine secen Zat'a yemin olsun!"demisti. Ensardan bir zat elini kaldirip herife bir tokat indirdi.
"Demek boyle dersin ha! Ustelik Resulullah aleyhissalatu vesselam aramizda oldugu halde!" dedi. Durum Resulullah aleyhissalatu vesselam'a anlatildi. Aleyhissalatu vesselam: "Aziz ve celil olan Allah buyurmustur ki: "Sura ufurulur ve Allah'in dilediklerinden baska goklerde kim var, yerde kim varsa dusup olur. Sonra bir daha sura uflenir ve onlar kabirlerinden kalkip bakisirlar" (Zumer 58). Ben, basini ilk kaldiran olacagim. Ben, arsin ayaklarindan birini tutan Hz. Musa aleyhisselam ile karsilasirim. Bilemem, o basini benden oncemi kaldirdi, yoksa o, Allah'in carpilip yikilmaktan istisna tuttuklarindan midir? Kim de: Ben Yunus Ibnu Metta'dan daha hayirliyim (ustunum) derse suphesiz yalan soylemis olur."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7281 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu, insanlar uc defa AIlah'a arzolunacaklar. Iki arza mucadele ve mazeretlerden ibarettir. Ucuncu arzaya (sunusa) gelince, (insanlarin isledigi amellerin yazili oldugu defterler o zaman ellere ucacaklar (yani hizla verilecektir). Artik defteri kimisi sag eliyle tutacak ve kimisi sol eliyle tutacaktir."

7282 - Hz. Hafsa radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben Bedir ve Hudeybiye'ye katilanlardan hic kimsenin cehenneme girmemesini umid ederim" buyurdular. Ben: "Ey AIlah'in Resulu! Allah Teala hazretleri: "Sizden cehenneme varmayacak hic kimse yoktur. Bu senin Rabbin katinda kesinlesmis bir hukumdur" (Meryem 71), buyurmadi mi?" dedim. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "(Ey Hafsa!) Sen Allah'in: "Sonra biz, Allah'tan korkup (O'na karsi gelmekten) sakinanlari kurtarir, zalimleri de toptan orada birakiriz" (Meryem 72) buyurdugunu isitmedin mi?" buyurdu."

7283 - Rifa'a el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Biz Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte bir seferden donmustuk. Buyurdular ki:
"Muhammed'in nefsi elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun! Iman edib, sonra dogru yoldan ayrilmayan hicbir kul yoktur ki cennete sokulmasin. Siz ve iyi (dindar) nesliniz cennetteki meskenlere yerlesmedikce (diger ummetlerin mu'minleri olan) cennetliklerin cennete girmemelerini de umit ederim ve Rabbim ummetimden yetmisbin kisiyi hesapsiz olarak cennete dahil etmeyi bana kesin vaadetti"

7284 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biz, ummetlerin sonuncusuyuz ve hesabi ilk gorulecek olanlariz. Orada: "Ummi ummet ve peygamberi nerededir?" denilir. Bilesiniz, biz sonuncu olan ilkleriz (yani dunyaya geliste sonuncuyuz, Kiyamet gunu hesabi verip cennete girmede ilkleriz."

7285 - Ebu Burde babasindan anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu, Aziz ve celil olan Allah, mahlukati topladi mi Ummet-i Muhammed'e secde etmeleri icin izin verilir. Onlar Allah'a uzun bir secde yaparlar. Sonra: "Baslarinizi (secdeden) kaldirin. Biz sayiniz kadar (kafirleri) atesten, kurtulus icin fidyeleriniz yaptik" buyurulacaktir."

KIYAMET GUNU ALLAH'IN RAHMETI

7286 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Aziz ve celil olan Allah semavat ve arzi yarattigi gun, yuz rahmet yaratmistir. Bunlardan birini arza indirmistir. Iste bunun sayesinde bir anne cocuguna karsi sefkat duyar, hayvanlar, kuslar birbirlerine sefkat duyarlar. Allah geri kalan doksandokuz rahmeti, Kiyamet gunu icin (kendine) saklamistir. Kiyamet gununde onlari bu rahmetle yuze tamamlayacak."

7287 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Gazvelerinin birinde Resulullah aleyhissalatu vesselam'la beraberdik. Derken bir kavme ugradi. "Siz kimsiniz?" diye sordu.
"Bizler muslumanlariz!" dediler. Bir kadin tandirina yakacak atmakla mesguldu ve yaninda bir oglu vardi. Tandirin alevi yukselince kadin cougu uzaklastirdi. Sonra kadin, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina geldi ve: "Sen Allah Resulusun oyle mi ?"dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Evet!" deyince, "Annem ve babam sana feda olsun! Allah Erhamu'r-Rahimin (yani merhametli olanlarin en merhametlisi) degil mi?" dedi. Kadin, "Evet!" cevabini alinca bu sefer: "Allah'in kullarina olan rahmeti, annenin yavrusuna olan merhametinden daha fazla degil mi?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam yine: "Elbette!" buyurdu. Kadin: "Anne cocugunu asla atese atmaz! (daha merhametli olan Allah kullarini nasil cehenneme atar?)" dedi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam aglayarak basini egdi. Sonra basini kadina dogru kaldirarak: "Suphesiz Allah, hak yoldan sapip O'na itaat etmeye tenezzul etrneyen ve tevhid kelimesini soylemekten imtina eden azgin kulundan baska kullarina azab vermeyecektir" buyurdu."

7288 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Atese sadece saki olanlar girecektir."Ashab: "Ey Allah'in Resulu! Saki kimdir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Allah icin hicbir ibadette bulunmayip, hicbir gunahi terketmeyen kimsedir" diye cevap verdi."

KEVSER HAVZI

7289 - Ebu Sa'i'di'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Benim bir havuzum var. Genisligi Ka'be'den Beytu'l-Makdis'e kadar uzanir. Suyu sut misali bembeyaz. Yildizlar adedince susaklari var. Surasi muhakkak ki, Kiyamet gunu ben, peygamberler arasinda ummeti sayica en cok olan kimseyim."

SEFAAT

7290 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben, ummetimin yarisinin cennete girmesi ile sefaat (sahibi olmam) arasinda muhayyer birakildim. Ben sefaati tercih ettim. Cunku sefaat, daha sumullu ve ummetimin (toptan kurtulusuna) daha yeterlidir. Sefaati siz muttakilere mahsus mu biliyorsunuz? Hayir! O muttakiler degil gunahkarlar, hatalilar ve pis islere karisan (musluman)lar icindir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
CENNETIN VASFI
7291 - Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Su dunya atesiniz var ya! Bu, cehennem atesinin yetmis cuzunden bir cuzdur. Eger o, su ile iki kere sondurulmemis (harareti giderilmemis) olsaydi, ondan faydalanamazdiniz. Surasi muhakkak ki, bu dunya atesi, aziz ve celil olan Allah'a, bir daha eski hararetine dondurmemesi icin dua eder."
7292 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Cehennemde) kafirin vucudu buyur. Oyle ki bir azi disi Uhud dagindan buyuk olur. Vucudunun disinden buyuklugu, sizden birinin vucudunun disinden buyuklugu gibidir."
7293 - Haris Ibnu Ukays radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Surasi muhakkak ki, benim ummetimde oyle sefaati makbul kimseler var ki, birinin sefaatiyle Mudar kabilesinin insanlarindan daha cok kimse cennete girecektir. Benim (davetime muhatap olan) ummetimden oylesi de var ki, vucudu ates icin irilesir ve cehennemin bir kosesini teskil eder."
7294 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Aglama, cehennem ahalisi uzerine gonderilir. Bunun uzerine onlar da (aglamaya baslarlar ve) gozyaslari kuruyuncaya kadar aglarlar. Sonra (yas yerine) kan aglarlar. Oyle ki yuzlerinde kanallar meydana gelir. Eger bu kanallara gemiler salinsa gemiler yurur."
7295 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu olum getirilir. Sirat uzerinde durdurulur ve: "Ey cennet ahalisi!" diye nida edilir. Cennettekiler, (bu cagri uzerine) icinde bulunduklari (o guzel) yerden cikarilacaklari korku ve heyecaniyla bakarlar. Sonra da: "Ey cehennem ahalisi!" diye nida edilir. Onlar da icinde bulunduklari (o fena) yerden cikarilacaklari umid ve sevinciyle bakarlar. (Olum gosterilerek) "Bunu taniyor musunuz?" denilir. (Cennetlikler ve cehennemlikler hepsi bir agizdan:) "Evet! Bu olumdur" derler."
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki: "Bundan sonra emredilir ve Sirat uzerinde olum kesilir. Sonra her iki tarafa birden: "Haydi bulundugunuz hal uzere ebediyet sizindir, burada artik olum yoktur" denilir."

CENNETIN EVSAFI

7296 - Ebu Sa'idi'I-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir karislik yer (ebedi oldugu icin, fani olan) kure-i arz ve uzerinde bulunanlardan -dunya ve icindekilerden- daha hayirlidir."

7297 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cennette bir kamcilik yer (ebedi oldugu icin, fani olan) dunya ve icindekilerden daha hayirlidir."

7298 - Usame Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gun Ashab-i Kiramina: "Icinizde cennet icin gayret edecek kimse yok mu? Zira cennetin esi yoktur. Ka'be'nin Rabbine yemin ederim ki, cennet, paril paril parlayan nurlari, guzel kokulu ugrunen yesillikleri, saglam yuksek koskleri, devamli akan nehirleri, cok cesitli olgun meyveleri, guzel genc zevceleri, pek cok takim elbiseleri ile yuksek, saglam ve guzel saraylarda saadet ve yuz parlakligi icinde yasanan ebedi mekandir" buyurdu. Sahabiler: "Biz zaten onun icin gayretteyiz, ey Allah'in Resulu!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Insaallah!" deyiniz" dedi ve sonra cihaddan soz acti ve ona tesvik etti."

7299 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'in cennete soktugu hic kimse yoktur ki, onu yetmisiki zevce ile evlendirmis olmasin. Bunlardan ikisi huru'l-ayn (siyah gozlu), yetmis tanesi cehennemliklerden kendine dusen mirasidir. Bu kadinlardan herbiri sehvet cekicidir ve cennetlik her erkegin sehvet gucu daimidir."
Hisam Ibnu Halid der ki: "(Hadiste gecen) "Cehennemliklerden kendine dusenmirasi" ibaresinden maksad, cehenneme giren erkeklerdir; bunlarin kadinlarina cennet ehli varis olurlar, tipki Firavun'un hanimina varis olundugu gibi."

7300 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Cennette) sizden herbirinin iki tane menzili vardir: "Bir menzili cennette, bir menzili de cehennemde. Olunce cehenneme girerse cennet ehli onun menziline varis olur. Iste Allah Teala hazretlerinin su sozu bu durumu teyid eder: "Iste onlar varislerin ta kendileridir" (Mu'minun 10)."
 
Üst