Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
HUMMAYA KARSI DUA

7009 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, siddetli bir hummaya yakalanmis iken Cebrail aleyhisselam gelmisti. Efendimizi tedavi icin su duayi okudu: "Bismillahi erkike min kulli sey'in yuz'ike min hasedi hasidin ve min kulli aynin. Allah u yesfike. (Sana Allah adiyla okuyor, sana eza veren herseyden, hasedcinin hasedinden ve herbir (kem) gozden sifa diliyorum. Allah sana sifa versin."

MUSKA TAKMA

7010 - Abdullah Ibnu Mes'udun zevcesi Zeyneb radiyallahu anhuma anlatiyor: "Yasli bir kadin vardi, bize gelir, humre (denilen bir veba cesidine) karsi rukye yapardi. Bizim ayaklari uzun bir karyolamiz vardi. (Esim) Abdullah eve girecegi zaman (geldigini sezdirmek icin) oksurup ses cikarirdi. Bir gun Abdullah ayni sekilde iceri girdi. Kadin, sesini isitince ona karsi ortusune burundu. Abdullah gelip yanina oturdu ve bana eliyle dokundu ve bir ipin eline degdigini hissetmisti ki : "Bu nedir?" diye sordu. Ben: "(Takindigim bu muska) icinde humraya karsi dua var!" dedim. Abdullah onu derhal cekip kopardi, firlatip atti ve: "Abdullah'in ailesi sirkten mustagnidir. Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Rukyeler, muskalar ve buyu bir sirktir" dedigini isittim" dedi. Ben: "Ama ben bir gun disari cikmistim. Beni falanca gordu, bunun uzerine ona gelen taraftaki gozum yasardi. O gunden beri rukye yapinca gozumun yasi kesilir, rukyeyi biraktim mi tekrar yasarir" dedim. Bunun uzerine Abdullah dedi ki: "Bu seytandir, ona itaat edince seni birakiyor, ona isyan ettigin vakit parmagiyla gozune durtuyor. Ama Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaptigi gibi yapsaydin, bu senin icin daha hayirli, sifa bulman icin de daha munasib olurdu: Gozune su serpip soyle diyeceksin: "Ezhibi'l-be's, Rabbi'n-nas, isfi, entes-safi, la sifaen illa sifauke, sifaen la yugadiru sakamen (Fenaligi gider. Ey insanlarin Rabbi! Sifa ver! Sen sifa verensin. Senin verdiginden baska sifa yok! Oyle sifa ver ki, hicbir hastalik geride kalmamis olsun)."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7011 - Imran Ibnu'l-Husayn radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kolunda tunctan bir bilezik tasiyan bir adam gormustu: "Bu halka da ne?" diye sordu. Adam: "Bu vahine (denen kol agrisin)dan dolayidir" dedi. Aleyhissalatu vesselam da: "Cikar onu! Zira o, agrini artirmaktan baska bir ise yaramaz!" buyurdu."

UGUR VE UGURSUZLUGA INANMA

7012 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam guzel tefaulden hoslanir, ugursuz saymaktan hoslanmazdi."

7013 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ne sirayet (hastaligin bulasmasi), ne ugursuzluk, ne hame (denen oldurulenin basindan cikip intikam istedigine inanilan mahluk) ne de safer (ayinin ugursuzlugu) vardir."

7014 - Ibnu Omer anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gunj: "Ne sirayet, ne ugursuzluk, ne de hame yoktur" demisti. Bir adam kalkarak: "(Nasil olmaz ey Allah'in Resulu! Kendisinde uyuz olan bir deve sebebiyle bir suru uyuzlaniyor" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Iste bu kaderdir. Pekiyi onceki deveyi kim uyuzladi?" buyurdular."

7015 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki : "Cuzzamlilara devamli surette bakmayiniz."

SIHIR

7016 - Ummu Seleme radiyallahu anha diyor ki: "Ey Allah'in Resulu! (Hayber'de) yedigin zehirli koyun etinin agrisi her yil sana ara vermeden geliyor" demistim, su cevapta bulundular: "Ondan bana isabet eden sey, Adem daha camurunda iken (daha tam olarak yaratilmamis iken) Allah'in hakkimda yazdigi) seydir, (ondan ne eksiktir ne de fazlasi)."

7017 - Osman Ibnu Ebi'I-As radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam beni, Taif'e vali tayin edince, namazda bana bir sey ariz olmaya basladi. Oyle ki, kildigimi bilemez hale geldim. Bu durumu kendimde gorunce, hemen Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gittim. (Beni gorunce: "Bu gelen Ibnu Ebi'l-As degil mi?" buyurdular. Ben: "Evet! Ey Allah'in Resulu!" dedim. "Niye geldin?" buyurdular. "Ey Allah'in Resulu! Bana namazda bir hal ariz oldu, ne kildigimi bilmez, anlamaz hale geldim" dedim. "Anlattigin sey seytandir, onu bana yaklastir!" buyurdular. Bunun uzerine Resulullah'a yaklastim. (Diz cokup) ayaklarimin ustune oturdum. Aleyhissalatu vesselam mubarek elleriyle gogsume vurup agzimin icine tukurduler. Sonra: "Cik ey Allah'in dusmani!" dediler. Bu muameleyi bana uc kere tekrar ettiler. Sonunda: "Haydi isinin basina git!" buyurdular."
Ravi der ki: "Osman kasem ederek dedi ki: "Omrume yemin olsun ki ondan sonra seytanin bana sokuldugunu hic sanmam."

7018 - Ebu Leyla el-Ensari radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yaninda otururken, Efendimize bir bedevi geldi: "Hasta bir erkek kardesim var" dedi. Resulullah: "Kardesinin hastaligi nedir?" diye sordu. "Kardesimde biraz delilik var!" dedi. "Git onu bana getir!" buyurdular. Adam gitti kardesini getirdi. Resulullah onune oturttu. Fatiha-i serife Bakara suresinin basindan ilk dort ayeti,ortalarindan "Ve ila hukum ilahun vahidun" Ayeti, Ayete'l-Kursi, sonundan ise uc ayeti; Al-i Imrandan bir ayeti ki bunun "sehidallahu ennahula ilahe illa hu" ayetinin oldugunu zannediyorum-A'raf suresinden bir ayeti; "inne rabbikumullezi halaga" ayeti; Mu'minun suresinden bir ayeti; "ve men yedea ma allahi ilahen ahare la ber hane lehu" ayeti; Cin suresinden bir ayeti, "Ve ennehu tuala ceddu rabbina mattehaza sahiibeten veleden" ayeti, Saffat suresinin basindan on ayeti, Hasir suresinin sonundan uc ayeti; Kulhuvallahu Ahad suresi, Muavvizateyn surelerini okuyarak ona afsun yaptigini isittim. Bunun uzerine bedevi ayaga kalkti. Tamamen iyilesmisti."

HZ. PEYGAMBER'IN GIYECEKLERI

7019 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir semle (car) icerisinde namaz kildi. Car, (bedeninden dusmesin diye) onu baglamisti."

7020 - Hz. Aise anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in bir kimseye sovdugunu ve kendisi icin bir elbise duruldugunu gormedim."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7021 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yun elbise, yamali ayakkabi ve cidden sert mi sert elbise giydi."

YENI ELBISE GIYINCE HAMDETMELI

7022 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Omer'in uzerinde bembeyaz bir gomlek gormustu. "Bu elbisen yikandi mi, yeni mi?" diye sordu. Hz. Omer: "Hayir (yeni degil), yikanmistir!" dedi. Aleyhissalatu vesselam (ona): "Yeniyi giy(esin), hamdedici olarak yasa(yasin) ve sehit olarak ol(esin)!" buyurdular."

7023 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam su iki kiyafeti yasakladi: Istimal-i samma (elleri de dahil, vucudunu tek bir elbise ile sikica sarmak) ve fercini semaya acmis vaziyette kabalarin uzerinde oturup bacaklari dikerek tek bir elbiseye sarinmak."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
YUNLU GIYMEK

7024 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam yanimiza geldi. Uzerinde kollari dar, yun, rumi bir cubbe vardi. Bize onun icerisinde namaz kildirdi. Aleyhissalatu vesselam'in uzerinde bundan baska bir giyecek yoktu."

7025 - Selman el-Farisi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest almisti. Uzerindeki yun cubbeyi cevirip onun (ic kismi) ile yuzunu sildi."

7026 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mescidlerde olsun, kabirlerde olsun Allah Teala hazretlerini ziyarette giydiginiz en guzel elbise beyazdir."

ELBISESINI KIBIRLE SURUMEK

7027 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim izarini kibirle yerde sururse, Allah Kiyamet gunu ona (rahmet nazariyla) bakmaz."
Ravi (Atiyye) der ki: "Sonra ben, Balat'da Ibnu Omer'e rastladim. Ebu Sa'id'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan yaptigi rivayeti hatirladim. Eliyle kulagina isaret ederek dedi ki: "Bunu su kulaklarim da isitti ve kalbim ezberleyip zaptetti."

IZARIN YERI

7028 - Mugire Ibnu Su'be radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Sufyan Ibnu Sehl, izarini (topuklarindan asagi) sarkitma! Cunku Allah Teala hazretleri, izarini (topuklardan) asagi sarkitani sevmez!"

GOMLEGIN YENI NE KADAR UZUN OLMALI?

7029 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kollari ve boyu kisa kamis (gomlek) giyerdi."

KADININ ZEYLI (ETEK BOYU) NE KADAR OLMALI?

7030 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Fatima veya Umme Seleme radiyallahu anhuma'ya: "Senin eteginin boy uzunlugu(nun erkek etegine nazaran fazlaligi) bir ziradir" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7031 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kadinlarin eteklerinin (erkeginkinden fazla uzunlugu) hakkinda: "Bir karis" demisti. Aise kendisine: "Bu durumda, yururken bacaklari (etekten disari cikar" dedim. Aleyhissalatu vesselam: "Oyleyse bir zira' olsun!" buyurdular."

SIYAH SARIK

7032 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Fetih gunu, Mekke'ye basinda siyah bir sarik oldugu halde girdi."

IPEKLI GIYMEK, ALTIN TAKINMAK KADINLARA HELAL

7033 - Abdullah Ibnu Amr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir gun) yanimiza geldiler. Bir elinde ipek bir elbise, diger elinde de altin vardi: "Iste bu iki sey ummetimin erkeklerine haramdir, kadinlara helaldir" buyurdular."

KIRMIZI RENKLI ELBISE ERKEGE MEKRUHTUR

7034 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mufeddem elbiseyi yasakladi."
Ravi Yezid demistir ki: "Ben (hadisi bana rivayet eden) Hasan Ibnu Suheyl'e "Mufeddem nedir?" diye sordum. Dedi ki: "Usfur ile kiyasiya boyanmis (kipkirmizi olmus) kumastan elbisedir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SOHRET ELBISESI

7035 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatiu vesselam buyurdular ki: "Kim (dunyada, dikkatleri uzerine ceken) sohret elbisesi giyerse, Allah, alcaltacagi gun alcaltincaya kadar, o kimseden yuz cevirir (rahmet nazariyla bakmaz)."

MEYTE (MURDAR OLEN) HAYVANLARIN DERISI

7036 - Selman radiyallahu anh anlatiyor: "Ummuhatu'l-mu'mininden birinin bir davari vardi. Hayvan oldu. Resulullah aleyhissalatu vesselam, hayvanin olusunun yanindan gecti ve: "Sahibi bunun derisinden istifade etseydi, kendine bir zarar (gunah) gelmezdi" buyurdu."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
AYAKKABILARIN SEKLI

7037 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ayakkabisinin, tasmasi cift olan iki askisi (parmak arasindan gecen tasmasi) vardi."

TEK AYAKKABI ILE YURUME

7038 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse ayakkabi veya mestin sadece bir tekini giymis olarak yurumesin, iki tekini birden cikarsin veya ikisini birden giyerek yurusun."

AYAKKABIYI AYAKTA GIYMEK

7039 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, kisinin ayakkabilarini ayakta giymesini yasakladi."

SAC VE SAKALI SIYAHA BOYAMA

7040 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Ebu Kuhafe, Fetih gunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'a getirilmisti. Saclari kopuk gibi bembeyazdi. Aleyhissalatu vesselam: "Bunu hanimlarindan birine goturun(de bunun sac ve sakalinin rengini) degistirsin. Fakat siyah(a boyamak)tan da kacininiz" buyurdular."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7041 - Suheybu'I-Hayr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Agaran sac ve sakallarinizi boyamada) kullandiginiz en iyi boya suphesiz su siyahtir. (Cunku siyah boya) kadinlarinizi size daha cok ragbet ettiricidir, dusmaninizin icinde de hakkinizda daha cok korku dogurucudur."

SAC-SAKAL BOYAMAYI TERKIN HUKMU

7042 - Hz. Enes radiyallahu anh'a: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sac ve sakalini boyadi mi?" diye sorulmustu, su cevabi verdi: "Aleyhissalatu vesselam, sakalinin on kisminda, onyedi veya yirmi tel kadar bir aklik gormustur (bunlar icin boya olur mu!) diye cevap verdi."

EVDE RESIM

7043 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir kadin gelerek, kocasinin gazvede oldugunu soyleyerek evine bir hurma agaci resmini yapmak icin izin istedi. Aleyhissalatu vesselam kadini men etti veya nehyetti."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
AYAKLA BASILAN ESYADAKI RESIM

7044 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ben bir sehvemi yani odasinin icindeki yuklugumsu bir kismi kastediyor uzerinde resimler bulunan bir kumasla ortmustum. Resulullah aleyhissalatu vesselam (eve) gelince onu soktu. Ben de ondan iki yastik yaptim. Ben Aleyhissalatu vesselam'i, bunlardan birine yaslanmis olarak gordum."

ANNE BABAYA IYILIK

7045 - Ibnu Selame es-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim. Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim. Kisiye annesi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim" -diye uc kere tekrar etti. Sonra soyle devam etti:- "Kisiye babasi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim, kisiye kendi yerine isini takip eden velisi(nin hakkina riayeti) tavsiye ederim, hatta velisi kendisine eza vermis bile olsa."

7046 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Reslulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kintar onikibin okiyyedir. Her okiyye, yerle gok arasinda bulunan seylerin hepsinden hayirlidir."
Yine Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisinin ahirette derecesi yukseltilir. Bunun uzerine: "Bu yukselme (hakkim degildi), nereden gelmedir?" der. Kendisine: "Bu senin icin evladinin yaptigi istigfar sebebiyledir" denilir."

7047 - Mikdam Ibnu Ma'dikerb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri size annelerinizin haklarina riayeti tavsiye etmektedir. Bunu uc sefer tekrarladi Allah size babalarinizin haklarina riayet etmenizi tavsiye etmektedir. Allah size akrabalarinizin haklarina yakinlik derecesine gore riayet etmenizi tavsiye etmektedir."

7048 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Bir adam: "Ey Allah'in Resulu, anne ve babanin cocuklari uzerinde haklari nedir?" diye sormustu. Aleyhissalatu vesselam: "Onlar senin cennet ve cehennemindirler" buyurdu."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
BABANIN COCUKLARINA VE BILHASSA KIZA IYI DAVRANMASI

7049 - Ya'la Ibnu Murre radiyallahu anh anlatiyor: "Hz. Ali'nin ogullari Hz. Hasan ve Hz. Huseyin radiyallahu anhum ecmain kosarak Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldiler. Efendimiz onlari bagrina basti ve: "Surasi muhakkak ki, cocuk, cimrilik ve korkaklik sebebidir" buyurdular."

7050 - Suraka Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size sadakanin en faziletlisini haber vereyim mi? (Bosanma, kocasinin olumu gibi bir sebeple sana geri gonderilmis ve senden baska calisani (Nafakasini temin edecek bir kimsesi) olmayan kizin (icin harcadigin)dir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7051 - Ahnef Ibnu Kays'in amcasi Sa'sa'a Ibnu Muaviye radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir kadin beraberinde iki kiziyla birlikte Hz. Aise'nin yanina girdi. Aise radiyallahu anha kadincagiza uc tane kuru hurma verdi. Kadin cocuklarina birer hurma verdi, kalan ucuncu hurmayi da cocuklari arasinda taksim etti."
Hz. Aise der ki: "Az sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam geldi, hadiseyi kendisine anlattim. Bunun uzerine: "Buna hayret mi ettin? Kadin bu davranisi sebebiyle cennete girdi" buyurdular."

7052 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, erginlik cagina varan iki kizina, onlar yaninda kaldiklari veya kendisi onlarin yaninda kaldigi muddetce iyilik yapar ihsanda bulunursa, bu kizlar onu mutlaka cennete dahil ederler."

7053 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cocuklariniza gereken ikrami yapin ve terbiyelerini guzel yapin."

KOMSU HAKKI

7054 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Cebrail aleyhisselam komsu hakkinda oyle israrla tavsiyede bulundu ki, komsuyu komsuya varis kilacak zannettim."

YETIM HAKKI

7055 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki "Allahim! Ben su iki zayifin hakkinin cignenmesinden cidden sakindiririm: Yetim ve kadin."

7056 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Muslumanlar icinde en hayirli ev kendisine iyilik yapilan bir yetimin bulundugu evdir. Muslumanlar icinde en kotu ev de kendisine kotuluk yapilan bir yetimin bulundugu evdir."

7057 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim uc yetimi yetistirir, nafakasini temin ederse, sanki omru boyu geceleri namaz kilmis, gunduzleri oruc tutmus ve sabahtan aksama yalin kilic Allah yolunda cihad etmis gibi sevap alir. Keza, ben ve o, su iki kardes (parmak) gibi cennette kardes oluruz" buyurdu ve sehadet parmagi ile orta parmagini birbirine yapistirdi."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SUYU SADAKA ETMENIN FAZILETI

7058 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu insanlar saf saf olurlar -Ibnu Numeyr dedi ki:"Cennet ehli saf saf olurlar: Derken cehennem ehlinden bir kisi cennet ehlinden birine ugrar ve: "Ey fulan! Hatirladin mi sen su istemistin de ben sana bir icimlik su vermistim" der, (ve bu suretle sefaat diler). (Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdu ki:) "Adam, o kimseye sefaat eder. (Cehennemlik olan bir baska) adam, cennetlik olan bir baskasinin yanindan gecer ve ona: "Sana abdest suyu verdigimi hatirliyor musun?" der (sefaat ister. O da hatirlar) ve ona sefaat eder."
(Ravi) Ibnu Numeyr (rivayetinde biraz farkla) soyle der: "Ve cehennemlik olanlardan biri cennetlik olanlardan birine): "Ey falan! Beni soyle soyle bir ise gonderdigin gunu hatirliyor musun? Ben o gun senin icin gitmistim. (Bu sozuyle sefaatini ister. Cennetlik olan) kimse de ona sefaat eder."

7059 - Suraka Ibnu Cu'sem radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a, kendi develerini sulamak icin hazirlayip sivadigim havuzlarima gelen yolunu kaybetmis yitik deveyi sularsam benim icin bir sevap olup olmadigini sordum. Bana: "Evet, hararetli her ciger sahibin(i sulamak)ta bir sevap vardir" buyurdular."

KOLELERE IYILIK

7060 - Hz. Ebu Bekr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (bir defasinda): "Mulkiyeti altinda bulunan (kole ve cariye)lere kotu muamele eden kimse cennete girmeyecektir" demisti.
"Ey Allah'in Resulu! Siz bize: "Bu ummet, kole ve yetimi en cok olan ummettir" diye haber vermediniz mi" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Evet! Oyleyse onlara cocuklariniza verdiginiz deger gibi deger verin ve yediklerinizden yedirin!" buyurdu."
Ashab bu defa: "Kole ve cariyeler bize dunyada ne gibi faide saglar?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Savas icin besledigin bir at ustunde Allah yolunda cihad edersin. Senin kolen de senin ihtiyacini giderir. Namaz kildigi zaman artik o senin kardesindir" aciklamasini yaptilar."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SELAMI YAYMAK

7061 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize selami yayginlastirmamizi (tanidik, tanimadik herkese vermemizi) emretti."

GAYR-I MUSLIMIN SELAMI NASIL ALINIR?

7062 - Ebu Abdirrahman el-Cuheni radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Yarin ben yahudilere kadar gidecegim, sakin onlara, once siz selam vermeye kalkmayin. Onlar size selam verirse sadece "ve aleykum" deyin."

KAPI CALMA (IZIN ISTEME)

7063 - Ebu Eyyub el-Ensari anlatiyor: "(Bir gun), Ey Allah'in Resulu! Su selam malum. Isti zan (=izin istemek=kapi calmak) nedir?" diye sorduk. Su aciklamayi yaptilar: "(Bir baskasinin evine girmek isteyen) kimse (varligini duyurmak icin kapida, sesli olarak) subhanallah, Allahuekber, elhamdilillah! der, oksurup bogazini temizler (ve iceri girmek istedigini haber verip) ev halkindan boylece izin ister."

NASILSINIZ? DIYE HALI SORULAN

7064 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Ey Allah'in Resulu nasil sabaha erdiniz?" diye sordum. Bana: "(Nafile) oruc tutmayan ve hicbir hastayi ziyaret edemeyen bir adam olarak hayir ile sabahladim" diye cevap verdi."

7065 - Ebu Useyd es-Sa'idi radiyallahu anh anlatiyor: "ResululIah aleyhissalatu vesselam, Abbas Ibnu Abdilmuttalib'in evine girerken, Abbas radiyallahu anh'a: "Esselamu aleykum" buyurmus, ev halki da: "Ve aleykesselam ve rahmetullahi ve berekatuhu" diye selamini almislar. Sonra Resulullah, "Nasilsiniz?" diye hal-hatir sormus, onlar da: "Allah'a hamdolsun, iyiyiz. Babamiz ve anamiz sana feda olsun, sen nasilsin ey Allah'in Resulu!" diye karsilik vermisler, Aleyhissalatu vesselam da: "Allah'a hamdolsun, ben de iyiyim!" buyurmustur."

BUYUGE IKRAM

7066 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Size bir kavmin buyugu gelince onu buyukleyin, ikramda bulunun."

HAPSIRANA TESMIT

7067 - Hz. Ali anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz hapsirinca "Elhamdulillah!" desin. Yanindakiler ona, yerkamukellah! desinler, hapsiran da onlara "Yehdikumullah ve yuslihu balekum (Allah size hidayette bulunsun ve halinizi iyi kilsin)" desin."

YANINDA OTURANA SAYGI

7068 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir adama rastladimi onunla konusur, muhatabi ayrilmadikca da yuzunu ondan cevirmezdi. Muhatabiyla musafaha yapsa, elini muhatabin elinden cekmiezdi. Ilk ceken muhatabi olurdu. Aleyhissalatu vesselam'in dizlerinin, yaninda oturan arkadasinin dizlerinden ileri Ciktigi da gorulmemistir."

MAZERETI KABUL

7069 - Cevzan el-Kufi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim (din) kardesine bir ozur beyan eder de kardesi bunu kabul etmezse, onun uzerinde meks sahibinin gunahi kadar vebal olur."

SAKA

7070 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Hz. Ebu Bekr radiyallahu anh ticari maksatla, Aleyhissalatu vesselam'in vefatindan bir yil once Busra ya kadar gitmisti. Beraberinde Nu'ayman ve Suvaybit Ibnu Hermele de varlardi. Bunlar Bedir gazilerindendi.. Nu'ayman erzaklari gozetiyordu. Suvaybit mizahi seven sakaci birisiydi. Nuayman'a (bir ara): "Bana yiyecek bir seyler ver!" dedi. O ise: "Bekle de Ebu Bekir gelsin!" dedi. Suvaybit (biraz ofkelenerek) "Vallahi seni kizdirmasini bilirim!" dedi. Ravi der ki: "(Bir muddet sonra) bunlar bir kavme ugradilar. Suvaybit onlara:
"Benim bir kolem var, satin alirsaniz (ucuza verecegim)" der. Onlar da "Aliriz!" derler. Suvaybit: "Ancak simdiden soyleyeyim, kolem cenebazdir, o size: "Ben hur kimseyim (kole degilim)" diyecektir. Eger o boyle dedi diye almaktan vazgececekseniz (alici olup da) kolemle arama fesad sokmayin!" dedi. Onlar: "Hayir! biz onu senden satin alacagiz!" dediler ve (pazarlik edip) on deve mukabili Nuayman'i satin aldilar. Sonra yanina gelip, boynuna sarik veya ip bagladilar. Nu'ayman: "Bu adam sizinle alay ediyor, ben hurum, kole degilim" dedi. Adamlar: "Senin boyle soyleyecegini bize haber vermisti (yalanlarinla bizi kandiramazsin)" dediler ve Nuayman'i alip goturduler.
Derken Hz. Ebu Bekr geldi. Durumu kendisine haber verdiler. Ravi der ki: "Hz. Ebu Bekr o kavmin pesine dustu, develerini geri verdi ve Nu'ayman'i kurtardi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina dondukleri zaman hadiseyi haber verdiler. Bu hadiseye Aleyhissalatu vesselam ve ashabi bir yil gulduler."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
YARI GOLGEDE OTURULMAZ

7071 - Bureyde Ibnu'I-Husayb radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam golge ile gunes arasinda oturmayi nehyetti."

YUZUKOYUN YATMAMALI

7072 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Ben yuzukoyun yatar vaziyette iken Resulullah aleyhissalatu vesselam yanima geldi. Ayagiyla bana durtup: "Ey Cuneydib, bu yatis, cehennem ehlinin yatisidir" buyurdu."

7073 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam mescidde, yuzukoyun yatip uyuyan bir adamin yanindan gecmisti. Ayagiyla durterek: "Kalk, otur! Zira bu, cehennem(dekiler)e mahsus bir uykudur (yatistir)" buyurdu."

ISIMLERI DEGISTIRME

7074 - Abdullah Ibnu Selam radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina geldigimde ismim Abdullah Ibnu Selam degildi. Beni Resulullah aleyhissalatu vesselam Abdullah Ibnu Selam diye isimlendirdi."

COCUGU OLMAYANA KUNYE

7075 - Hamza Ibnu Suhayb radiyallahu anhuma anlatiyor: "Hz. Omer, Suhayb radiyallahu anhuma'ya: "Senin oglan cocugun olmadigi halde nicin "Ebu Yahya" diye kunye tasiyorsun?" diye sordu. Suhayb: "Beni, Ebu Yahya diye Resulullah aleyhissalatu vesselam kunyeledi" dedi."

MEDIH

7076 - Hz. Mu'aviye radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sakin birbirinizi methetmeyin. Cunku bu bogazlamak (yani methedileni bir nevi katletmek)dir."

MUSTESAR EMIN OLMALIDIR

7077 - Ebu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kendisiyle istisare edilen kisi guvenilen bir kimse (olmali)dir."

7078 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz (din) kardesine danistigi zaman, danisilan kimse ona (hak ve dogru gordugu) kanaatini soylesin."

VUCUDA HAMAM OTU SURMEK

7079 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor "Resulullah aleyhissalatu vesselam (vucudundaki killari gidermek icin) hamam otu surmek istedigi zaman avret mahallinden baslayarak oraya hamam otunu kendisi surerdi. Bedeninin diger yerlerine ailesi surerdi."

7080 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor Resulullah aleyhissalatu vesselam, (tuylerini almak icin) hamamotu surundu kasiklarina kendi eliyle surdu."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
HIKAYE (KISSA) ANLATMA

7081 - Amr Ibnu Su'ayb an ebihi an ceddihi radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Halka ya emir, ya emirin memuru yahut da murai kimse kissa anlatir."

KOTU SIIR

7082 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Iftira yonuyle insanlarin en buyugu, bir adami hicveden ve tumuyle bir kabileyi hicveden kimsedir. Keza, babasini inkar edip annesini zina ile itham eden kimsedir."

GUVERCINLE OYNAMAK

7083 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir kusun pesinde kosan bir adam gormustu. "Seytani takip eden bir seytan!" buyurdu."

7084 - Hz. Osman ve Hz. Enes radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir guvercinin pesine takilan bir adam gormustu. "Bir seytani kovalayan bir seytan" buyurdu."

YAZIYI TOPRAKLA KURUTMA

7085 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "(Murekkeple yazdiginiz vakit, kagidinizi topraklayin (Murekkebin dagilmamasi icin) bu uygundur. Cunku toprak mubarektir."

KUR'AN-I KERIM'I OKUMANIN SEVABI

7086 - Ebu Saidi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kur'an ehli (yani onu okuyan, onunla amel eden) cennete girdigi vakit, kendisine: "Oku ve yuksel!" denilir. O da okur ve yukselir. Her ayet icin bir derece verilir. Boylece o bildigi ayetleri sonuna kadar okur (ve her biri icin bir derece alir)."

7087 - Ibnu Bureyde'nin babasi (Bureyde) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kiyamet gunu Kur'an-i Kerim rengi ucuk bir adam gibi gelir ve (okuyucusuna): "Seni gece uykusuz ve gunduz susuz birakan benim" der."

7088 - Ebu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah u ahad, el-Vahidu's-Samed (yani Ihlas suresi Kur'an'in ucte birine denktir."

7089 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki : "Aziz ve celil olan Allah buyurmustur ki: "Kulum, beni andigi ve dudaklari benim icin kimildandigi an ben kulumla beraberim."

LA ILAHE ILLALLAH'IN FAZILETI

7090 - Su'da'I-Murriyye radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in vefatindan sonra Hz. Omer, (bir gun kocam) Talha'ya ugradi. (Onu uzgun bularak:) "Neyin var, niye uzgunsun? Amca oglun (Ebu Bekr'in) halife olusu mu seni uzdu?" dedi. Talha: "Hayir! Lakin ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in: "Ben bir kelime biliyorum, her kim olumu aninda onu soylerse mutlaka amel defteri icin bir nur olur ve onun cesedi ve ruhu, olum aninda o kelime sebebiyle bir riza, bir rahmet bulacaktir" buyurdugunu isittim" dedi. Ben bu kelimenin ne oldugunu o olunceye kadar sormadim. (Iste bunun icin uzgunum)" dedi. Bunun uzerine Hz. Omer: "Ben o kelimeyi biliyorum. O, Resulullah aleyhissaltu vesselam'in amcasi (Ebu Talib)e vefati aninda teklif ettigi kelime-i tevhiddir. Eger Resuliillah aleyhissalatu vesselam, amcasi icin, kelime-i tevhidden daha kurtarici bir sey bilseydi onu (soylemesini) emrederdi" dedi."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7091 - Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Olen bir nefis (olum aninda) Allah'in bir ve benim Allah elcisi olduguma sehadet eder, kalbi de bunu tasdik ederse, Allah mutlaka ona magfiret kilar."

7092 - Ummu Hani radiyallahu anhanlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "La ilahe illallah (Allahtan baska ilah yoktur)" kelimesini fazilette hicbir amel gecemez ve bu kelime hicbir gunahi birakmaz, (affettirir)."

7093 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, sabah namazinin pesinden La ilahe illallahu vahdehu la serike leh, lehu'l-mulku ve lehu'l-hamdu bi-yedihi'l-hayr ve huve ala kulli sey'in kadir (Allah'tan baska ilah yoktur. O birdir, ortagi yoktur mulk ona aittir, hamdler de ona layiktir, her cesit hayir O'nun elindedir. O her seye kadirdir)" derse kendisine, Hz. Ismail evlatlarindan bir koleyi azad etmis gibi sevap yazilir."

7094 - Kudame Ibnu Ibrahim el-Cumahi radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Kendisi, Hz. Abdullah Ibnu Omer Ibni'l-Hattab radiyallahu anhuma'ya gidip geliyordu. Bu ugramalari esnasinda yasca delikanli ve uzerinde kirmiziya boyanmis iki parca giyecek vardi. Kudame devamla der ki: "Abdullah Ibnu Omer bize Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kendilerine sunu anlattigini soyledi: "Allah'in kullarindan bir kul dedi ki: "Ey Rabbim! Senin zatinin celaline ve senin hakimiyetinin azametine layik sekilde sana hamd olsun." Bu hamd kulun amelini yazmakla muvazzaf iki melegi aciz birakti. Onlar (bunun sevabini) nasil yazacaklarini bilemediler. Bunun uzerine melekler goge ciktilar ve: "Ey Rabbimiz! Senin kulun oyle bir kelam soyledi ki, nasil yazacagimizi bilemiyoruz" dediler. AllahTeala hazretleri, -kulun soyledigi sozu en iyi bilen oldugu halde-: "Benim kulum ne soyledi?" diye sordu. Melekler: "Ey Rabbimiz! O kul: "Ya Rabbi lekel-hamdu kema yenbagi li-Celali vechike ve azimi sultanike" soyledi" dediler. Bunun uzerine Allah Teala hazretleri o iki melege buyurdu ki: "Kulum bana kavusup da ben onu soyledigi soze (hamde) karsilik mukafaatlandirincaya kadar siz o sozu kulumun soyledigi gibi yaziniz" buyurdu."

7095 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam sevdigi bir seyi gorunce: "Hamd o Allah'a mahsustur ki salih seyler sadece onun lutuf ve nimetiyle tamamlanir" derdi. Hoslanmadigi bir sey gorunce de: "Her durum uzerine Allah'a hamd olsun" derdi."

7096 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle derlerdi: "Elhamdulillah ala kulli hail. Rabbi euzu bike, min hali ehli'n-nar" (Her hal icin Allah'a hamdolsun. Ey Rabbim cehennem ehlinin halinden sana siginirim."

7097 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah kuluna bir nimet verdigi zaman kul "Elhamdulillah" derse, kulun verdigi (yani hamd demek suretiyle odedigi, kendine saglayacagi menfaatce) aldigindan efdal (ustun) olur."

7098 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Kendisi agac dikerken yanina Resulullah aleyhissalatu vesselam ugrar ve: "Ey Ebu Hureyre! Su diktigin nedir?" der.
"Kendim icin bir fidan dikiyorum!" cevabini verir. Aleyhissalatu vesselam: "Sana, senin icin daha hayirli bir dikilecek fidan gostereyim mi?" buyurur. Ebu Hureyre: "Goster! Ey Allah'in Resulu!" der. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam: "Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber (Allah butun noksan sifatlardan munezzehtir, butun hamdler ona mahsustur. Allah'tan baska ilah yoktur, Allah en buyuktur)" de! Bunu soylersen her bir kelimesi icin sana cennette bir agac dikilir."

7099 - Nu'man Ibnu Besir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah'in celalinden zikrettiginiz tesbih (subhanallah), tehlil (la ilahe illallah) ve tahmid (elhamdulillah) cumleleri Ars'in etrafinda donup dururlar. Onlar tipki ari ogulu ugultusu gibi ugultu cikararak, sahiplerini andirirlar. Sizden biri, Ars'in civarinda kendisini andirtan birisinin olmasindan hoslanmaz mi?"

7100 - Ummu Hani radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldim ve: "Ey Allah'in Resulu! Bana (kolay ve sevabi buyuk) bir amel gosterin. Zira artik ben yaslandim, zaafa ugradim ve sismanladim" dedim. Aleyhissalatu vesselam derhal su cevabi verdiler: "Yuz kere Allahuekber de! Yuz kere elhamdulillah de, yuz kere subhanallah de. (Bunu yapman senin icin) Allah yolunda egerlenip gemlenmis yuz attan daha hayirlidir. (Kurban edilmis) yuz deveden daha hayirlidir. Yuz kole azad etmekten daha hayirlidir."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7101 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana dedi ki: "Sana subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber" demeyi tavsiye ederim. Zira bu kelimeler, gunahlari doker, tipki agacin yapraklarini dokmesi gibi."

ISTIGFAR

7102 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben gunde yuz sefer Allah'a istigfarda bulunurum."

7103 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ben gunde yetmis kere Allah'a tevbe ve istigfarda bulunurum."

7104 - Huzeyfe radiyallahu anh anlatiyor: "Benim dilimde, aile efradima karsi bir olcusuzluk vardi. Fakat bu baskalarina olmazdi. Bu halimi Aleyhissalatu vesselam'a soyledim. Resulullah: "Istigfar bakimindan ne haldesin? (Bu kusurunun bagislanmasi icin gunde yetmis kere istigfar et!" buyurdular."

7105 - Abdullah Ibnu Busr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Amel defterinde cok istigfar bulunana ne mutlu!"

7106 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhisselatu vesselam soyle dua ederdi: "Ey Allahim! Beni, guzel amel isledikleri zaman(bunun mukafaatiyla) mujdelenen ve hata isledigi zaman da istigfar edenlerden eyle!"

LA HAVLE VELA KUVVETE ILLA BILLAH

7107 - Ebu Zerr radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "Sana cennet hazinelerinden bir hazineyi haber vereyim mi?" buyurdular.
"Evet! Ey Allah 'in Resulu!" dedim.
"La havle vela kuvvete illa billah (Gerek ibadet icin gerek dunyevi islerim icin muhtac oldugum) butun guc kuvvet Allah'tandir" de!" buyurdular."

7108 - Hazim Ibnu Harmele radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a ugramistim. Bana: "Ey Hazim! La havle vela kuvvete illa billah" de! Cunku bu cumle cennet hazinelerinden biridir" buyurdular."

RESULULLAH'IN DUASI

7109 - Hz. Enes Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah su duayi cok yapardi: "Allahumme sebbit kalbi ala dinike.(Allahim kalbimi dinin uzere sabit kil." Bir adam: "Ey Allah'in Resulu! Biz sana iman ettigimiz ve senin getirdiklerini tasdik ettigimiz halde bizim (akibetimiz) icin korkuyor musun?" dedi. Aleyhissalatu vesselam adama su cevabi verdi: "Kalpler, muhakkak ki Rahman'in parmaklarindan iki parmagi arasindadir, onu (diledigi sekilde) dondurur."
Ravi der ki : "A'mes iki parmagini gosterdi. "

RESULULLAH'IN SIGINMA TALEP ETTIGI SEYLER

7110 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Kur'an'dan bir sure ogretir gibi su duayi bize ogretmisti: "Allahim! Cehennem azabindan, kabir azabindan, Mesih Deccal'in fitnesinden, hayat ve olum fitnesinden sana siginirim."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
7111 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Allah'tan faydali ilim dileyin, faydasiz ilimden Allah'a siginin" buyurdu."

7112 - Hz. Aise radiyallahu anha'nin anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisine su duayi ogretmistir: "Allahim ben senden hayrin her cesidini isterim; yakin olsun, uzak olsun; bildigim olsun, bilmedigim olsun; butun serlerden de sana siginirim; yakin olsun, uzak olsun; bildigim ser olsun, bilmedigim ser olsun. Allahim! Kulun ve peygamberin Muhammed'in senden istedigi seyleri senden ben de istiyorum. Kulun ve peygamberin hangi serlerden sana siginmissa ben de o serlerden sana siginiyorum. Allahim! Ben senden-, cenneti ve cennete goturen soz ve amel(de beni muvaffak kilman)i istiyorum. Atesten ve atese goturen soz ve fiillerden de sana siginiyorum. Ve dahi benim hakkimda hukmettigin her kaza ve kaderi hayirli kilmani senden diliyorum."

7113 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir adama: "Namazda ne diyorsun?" diye sordu. Adam: "Tesehhudu (Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme barik...) okuyorum. Sonra Allah'tan cennet diliyor ve cehennem atesinden O'na siginiyorum. Ama vallahi ben, ne senin okudugunu ne de Muaz'in okudugunu bilmiyorum" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam (adama): "Biz de senin okudugun seyler cercevesinde okuyoruz" buyurdu."

7114 - Evs Ibnu Ismail el-Beceli radiyallahu anh'in anlattigina gore: "Resulullah aleyhissalatu vesselam vefat ettigi zaman, Hz. Ebu Bekr'in soyle soyledigini isitmistir:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam benim su makamimda ilk yil, ayaga kalkti -boyle soyleyince Hz. Ebu Bekr gozlerinin yasini tutamayip agladi- sonra dedi ki:
"Size dogru olmanizi sidki, tavsiye ederim. Cunku sidk birr (denen Allah'in rizasina goturen en iyi amelle beraberdir) ikisi de cennettedir. Yalandan sakinin. Cunku o, fucurla beraberdir ve ikisi de cehennemdedir. Allah'tan afiyet dileyin. Cunku, kimseye Cunku, kimseye yakinden sonra afiyetten daha hayirli bir sey verilmemistir. Birbirinizle hasedlesmeyin. Birbirinizle aranizdaki iyi munasebetleri kesismeyin. Birbirinize sirt cevirmeyin. Ey Allah'in kullari kardesler olun!"

7115 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisinin yaptigi dualar icerisinde en hayirlisi sudur: Allahumme inni es'eluke'l-mu'afate fid-dunya ve'l-ahireti (Ey Allah'im! Senden dunya ve ahirette afiyet istiyorum),"

DUAYA KENDINLE BASLA

7116 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah bize ve Ad'in kardesine rahmet eylesin."

ISM-I AZAM

7117 - el-Kasim (Ibnu Abdirrahman) radiyallahu anh demistir ki: "Allah'in, duada sefaat kilindigi taktirde, o duayi kabul ettigi ism-i azami su uc surededir: Bakara, Al-i Imran ve Ta-Ha.
Ebu Umame radiyallahu anh'tan yapilan bir rivayette, bunun benzeri Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan merfu olarak gelmistir.

7118 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle yalvardilar: "Allahim! Ben, senin pak, guzel, mubarek ve yuce nezdinde en sevimli olan, onunla dua edildigi taktirde hemen icabet ettigin, onunla senden istenince hemen verdigin, onunla rahmetin talep edilince rahmetini esirgemedigin, onunla kurtulus talep edilince kurtulus verdigin isminle senden istiyorum."
Hz. Aise'nin belirttigine gore, bir baska gun Aleyhissalatu vesselam'in, kendisine "Ey Aise! Kendisiyle dua edildigi taktirde icabet ettigi ismi, Allah'in bana gosterdigini sen biliyor musun?" diye sormustu. Hz. Aise der ki: "Ben: "Ey AIlah'in Resulu! Annem babam sana feda olsun, onu bana da ogret!" dedim. "Ey Aise onu sana ogretmem uygun dusmez!" buyurdu. Bu cevap uzerine ben de oradan uzaklasip bir muddet tek basima oturdum. Sonra kalkip, basini optum ve: "Ey Allah'in Resulu! Onu bana ogret" diye ricada bulundum. O yine: "Onu sana ogretmem uygun olmaz, ey Aise! Onunla senin dunyevi bir sey talep etmen uygunsuz olur" buyurdu."
Hz. Aise devamla der ki: "Ben de kalkip abdest aldim, sonra iki rekat namaz kildim, sonra: "Allahim! Sana Allah isminle dua ediyorum. Sana Rahman isminle dua ediyorum.Sana Birrurrahim isminle dua ediyorum. Sana bildigim ve bilmedigim guzel isimlerinin hepsiyle dua ediyorum. Bana magfiret et, rahmet eyle" diye dua ettim."
Aise devamla der ki: "Bu duam uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam guldu ve: "Ism-i azam, senin yaptigin su duanin icinde gecti" buyurdu."

7119 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretlerinin doksandokuz ismi vardir, yuzden bir eksik. O, tektir, teki sever. Kim bu isimleri ezberlerse cennete girer. Onlar sunlardir: Allah, el-Vahid, es-Samed, el-Evvel, el-Ahir, ez-Zahir, el-Batin, el-Halik, el-Bari, el-Musavvir, el-Melik, el-Hakk, es-Selam, el-Mu'min, el-Muheymin, el-Aziz, el-Cebbar, el-Mutekebbir, er-Rahman, er-Rahim, el-Latif, el-Habir, es-Semi', el-Basir, el-Alim, el-Azim, el-Barr, el-Mute'al, el-Celil, el-Cemil, el-Hayy, el-Kayyum, el-Kadir, el-Kahir, el-Aliyyu, el-Hakim, el-Karib, el-Mucib, el-Ganiyyu, el-Vehhab, el-Vedud, es-Sekur, el-Macid, el-Vacid, el-Vali, er-Rasid, el-Afuvvu, el-Gafur, el-Halim, el-Kerim, et-Tevvab, er-Rabb, el-Mecid, el-Veliyyu, es-Sehid, el-Mubin, el-Burhan, er-Ra'uf, er-Rahim, el-Mubdiu, el-Mu'id, el-Bais, el-Varis, el-Kaviyyu, es-Sedidu, ed-Darru, en-Nafi'u, el-Baki, el-Vaki, el-Hafid, er-Rafi', el-Kabid, el-Basit, el-Mu'izzu, el-Muzillu, el-Muksit, er-Rezzak, Zu'l-Kuvve, el-Metin, el-Kaim, ed-Daim, el-Hafiz, el-Vekil, el-Fatir, es-Sami', el-Mu'ti, el-Muhyi, el-Mumit, el-Mani', el-Cami', el-Hadi, el-Kafi, el-Ebed, el-Alim, es-Sadik, en-Nur, el-Munir, et-Tamm, el-Kadim, el-Vitru, el-Ahadu, es-Samedu, ellezi lem yelid velem yuled ve lem yekun lehu kufuven ahad."
Zuhri der ki: "Bana bircok ilim ehlinden ulastigina gore, bu Esmau Husna'nin okunmasina "La ilahe illallahu vahdehu la serike leh. Lehu'l Mulku ve Lehu'I-Hamdu bi-yedihi'l-Hayr ve huve ala kulli seyin kadir, la ilahe illallahu, lehul-Esmau'l-Husna" diye baslanmalidir."

BABANIN DUASI

7120 - Ummu Hakim Bintu Vedda'el-Huza'iyye radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurdular: "Babanin duasi perdeyi deler (kabul makamina ulasir)."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SABAH VE AKSAM YAPILACAK DUALAR

7121 - Resulullah aleyhissalatu vesselam'in hadimi Ebu Selam anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam soyle buyurdular: "Aksam ve sabaha erdigi vakit: "Raditu billahi Rabben ve bi'I-Islami dinen ve bi-Muhammedin nebiyyen (Rabb olarak Allah'tan, din olarak Islam'dan, peygamber olarak Muhammed'den raziyim" diyen bir musluman veya insan veya kole yoktur ki, o kimseyi Kiyamet gunu razi ve memnun etmek Allah uzerine bir hak olmasin."

YATAGA GIRINCE YAPILACAK DUA

7122 - Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, yatagina girince, sag elini yanaginin altina koyar sonra su duayi okurdu:
"Allahumme, kini azabeke yevme teb'asu -ev tecme'u- ibadeke (Allahim! Kullarini yeniden dirilttigin veya topladigin- gun beni azabindan koru."

EVDEN CIKINCA YAPILACAK DUA

7123 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, evinden ciktigi vakit su duayi okurdu: "Bismillahi la havle vela kuvvete illa billah, et-tuklani alallah. (Allahin ismiyle. Dunya ve ukba islerine guc kuvvet Allah'tandir. Dayanagim Allah'dir."

7124 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kisi evinin -veya apartmanin- kapisindan cikinca, adama muekkel (nezaretci) iki melegi vardir. Adam: "Bismillah" deyince onlar: "Dogruya irsad edildin" derler. "La havle vela kuvvete illa billah" deyince, melekler: "Korundun" derler. Adam: "Tevekkeltu alallah" deyince onlar: "Isin (sana bedel) goruldu" derler.
(Resulullah aleyhissalatu vesselam devamla) dedi ki: "Sonra adamin iki karini (yani onu gunaha suruklemek isteyen insi ve cinni iki seytani) onu karsilarlar. Melekler (o seytanlara): "Hidayete erdirilen, isi (Allah tarafindan) gorulen ve muhafaza altina alinan bir kimseden ne istiyorsunuz?" derler "

SALIH RUYA

7125 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Musluman kisinin salih ruyasi, peygamberligin yetmis cuzunden biridir."

7126 - Ummu Kurz el-Ka'biyye radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Peygamberlik gitti fakat mubessirat (mu'minin gorecegi guzel ruyalar) bakidir."

7127 - Ebu Sa'id ve Ibnu Abbas radiyallahu anhum anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim, beni ruyasinda gormusse mutlaka beni gormustur. Cunku seytan benim suretime giremez."

7128 - Ebu Cuheyfe radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim beni ruyasinda gorurse, o uyanikken beni gormus gibidir. Cunku suphesiz, seytan benim suretime girmeye muktedir degildir"

7129 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ru'ya uc kisimdir: Biri Allah'tan bir mujdedir. Biri nefsin konusmasidir. Biri de seytanin korkutmasidir. Biriniz hosuna giden bir ru'ya gorecek olursa, dilerse onu anlatsin. Eger hosuna gitmeyen bir sey gorurse onu kimseye anlatmasin, kalkip namaz kilsin."

7130 - Avf Ibnu Malik radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ruya uc kisimdir: "Birkismi; ademoglunu uzmek icin seytandan olan korkulardir; birkismi, kisinin uyanikken kafasini mesgul ettigi seylerdendir; bunlari uykusunda gorur; birkisim ruyalar da var ki, onlar peygamberligin kirkalti cuzunden birini teskil eder."
Ravi Muslim Ibnu Miskem der ki: "Ben, Avf Ibnu Malik radiyallahu anh: "Sen, bu hadisi Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan bizzat isittin mi?" dedim. Avf, (iki sefer tekrarla): "Evet! Ben bunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittim. Ben bunu Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan isittim" dedi."
 
Üst