Kurbanlarınızı ehil kasaplara emanet edin

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
g.jpg


Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşları acemi kasaplara karşı uyardı.

Hayvan fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 40 arttığına dikkati çeken Yardımcı, ‘’Geçen sene bu zamanlar hayvanların yüzde 70’i satılırken, bu yıl hayvanların ancak yüzde 30’u satıldı. Vatandaş kurbanı pahalı almamak için alış verişini son güne bırakıyor’’ dedi. Vatandaşın alım gücü olmadığını ve pazarlarda alıcılardan çok satıcıların bulunduğunu iddia eden Yardımcı, bu yıl büyükbaş hayvana rağbet olduğunu ifade ederek, ‘’Büyükbaşın kilogram fiyatı 12 lira, küçükbaşın 13 lira, koçun kilogram fiyatı ise 14 liradan satılıyor’’ diye konuştu. Kurbanlık alırken öncelikle hayvanın pasaportu, menşei şahadetnamesi ve sağlık raporlarına bakılması gerektiğini söyleyen Yardımcı, şu bilgileri verdi: ‘’Boynuzu kırık, kulağı yırtık, yarası olan hayvandan uzak durulmalı. Baygın bakışlı hayvan hastadır. Ağzında salya akıyorsa, ağzı köpüklüyse, burnu sümüklüyse katiyen bu hayvan alınmamalı. Hastalıklı hayvan kurban edilmemeli. Bir de dişi hayvanların kurban edilmemesi konusundaki uyarımızı yineliyorum.’’

ETİ BIRAKIP GEZMEYE GİTMEYİN
VatandaşIn kurbanı sabah erken kesip, et kavurması yedikten sonra eti bırakıp gezmeye gitmek gibi alışkanlığı olduğunu söyleyen Yardımcı, şu uyarılarda bulundu: ‘’Özellikle bayanlara söylüyorum: Eti eve getirdikten sonra üst üste atıp gezmeye gidelim demesinler. Temiz bir sininin üzerine etleri kemikli tarafı sininin üzerine gelecek şekilde sersinler. Et etin üzerine gelmemeli. Geldiği zaman ette bakteri oluşuyor, o bölgede yeşerme yapıyor. Et etin üzerinde olmayacak. Et akşama kadar sininin üzerinde üst üste gelmeyecek şekilde dinlensin. Hayvan kesilirken kasıldığı için eti sertleşiyor. Ama dinlendikten sonra kaslar kendini salıyor, et hem lezzetli, hem de yumuşak oluyor. Dinlendirdikleri eti mahalle kasabına götürürlerse kasap heba etmeden etin pirzolası, kuşbaşı, yemekliği, dağıtılacak payını ve kıymasını hazırlayıp verir.’’
ACEMİ
KASAPLARA
DİKKAT
Beledİyelerİn ve özel sektörün kesim yerleri oluşturduğunu belirten Osman Yardımcı, ‘’Oralarda kurbanlar cüz'î bir para ile kesiliyor. Çirkin görüntüyle mahal vermemek gerek’’ dedi. Kurbanlıkların acemi kasaplara teslim edilmemesi uyarısında bulunan Yardımcı, şöyle devam etti: ‘’Vatandaş sokaktan geçen acemi kasaba kurbanını emanet ediyor, o da kurbanı rezil ediyor. Hem hayvanı yoru-
yor hem eziyet ediyor, hem deriyi parçalıyor. Bunun önüne geçmek için vatandaş kesim yerlerinde kurbanını kestirsin. Vatandaş kendi kesmeye kalkınca da elini ayağını kesiyor hastaneler acemi kasaplarla doluyor. Bayramı hastanede geçiriyorlar.’’ Hayvan hastalıklarından korunmada kesim yerlerinin önemini vurgulayan Yardımcı, şunları kaydetti: ‘’Hayvan kesildiğinde ciğerinde bir leke varsa kesim yerinde bir veterinere danışma imkânı oluyor. Veteriner o parçanın yenmemesi uyarısında da bulunabilir, lekeli bölümün kesilip diğer bölümün yenebileceğini de belirtebilir. 100 çeşit zoonoz hastalığı var. Bunlara karşı da dikkatli olmak lâzım.’’
 
Üst