Kurban Niçin ve Neden Kesilir

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Her yıl kurban keseriz. Fakat neden keseriz hiç düşündünüz mü? Son yıllarda bilinçsiz bir kurban kesimlerini çevremde gözlemliyorum. Kurban kesiyor ama sorsanız neden kesiyorsunuz diye cevap verebilecek bilgisi bulunmamaktadır. İşte bu nedenle konumuzda niçin kurban kesiyoruz kısaca açıklamaya çalışacağız.

Yüce Allah'a yaklaşmanın yollarından birisi kurban kesmektir. Yüce Allah bizlere rızkımızı verir ve mallarımızı çoğaltır. Biz de Yüce Allah'ın bizlere vermiş olduğu malları onun yolunda harcayarak, kurbanı onun rızası için kesmekteyiz.

Zaten sözlükten kurban kelimesinin manasına bakarsanız kelime anlamı olarak "yaklaşmak" olduğunu görmekteyiz. Kısaca belirtmek gerekirse; Yüce Allah'ın bizlere verdiği malları yine onun yolunda harcayarak rızasını kazanmak ve ona yaklaşmak için yapılan ibadettir kurban kesmek...

Usullere uygun kurban kesimi için besmele okumak şarttır. Yüce Allah'ın ismi geçirilmelidir kurban kesmeden önce. Eğer kurban kesimi İslami usullere göre yapılmazsa o hayvanın etinin yenmesi dinimizce haramdır. Efendimiz Allah'ın namına değil de başka bir kişinin adı geçirilerek ona ithafen kesen kişiye "Allah'tan başkası nâmına hayvan kesene Allah lânet etsin" şeklinde ifadede bulunmuştur.
 
Üst