“kur’an kurslarında yaş sınırı kaldırılsın!” imza kampanyası

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
28 Şubat darbe sürecinde Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununda değişiklik yapılarak Kur’an kurslarına katılabilme yaşı 12’ye çıkarılmıştır. Bu düzenleme yapılırken pedagojik bilgiye dayanılmamış sadece emir komuta zinciri içerisinde toplumun inançlarıyla savaşılmıştır.

Bu sorumsuz uygulamaya karşı vefatından hemen önce Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Muhsin YAZICIOĞLU kanun değişikliği teklifi vermiştir. Söz konusu değişiklik teklifi yeni yasama yılı açılışıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülecektir.

Kur'an kurslarına ancak ilköğretimi bitiren çocukların gidebilmesini öngören 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununda değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığına sunulan değişiklik teklifi metninde:

"Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununun Ek 3'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının 'İlk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri dışında Kur'an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyenler için, Diyanet İşleri Başkanlığınca Kur'an kursları açılır. Bu kurslardaki din eğitim ve öğretimi kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcilerinin talebine bağlıdır. Ayrıca küçük yaştaki çocuklar için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur'an kursları açılır' denilmektedir.
Bu metne ek olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Kanununun Ek 3'üncü maddesinin 1'inci fıkrası başta olmak üzere din eğitimi ile ilgili kısıtlama getiren her türlü yasal düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 9.maddesi ve EK 1.Protokol 2.maddesi ile BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslar arası sözleşmelere uyumu sağlanarak din eğitimi hak ve özgürlüğünün sağlanacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Bu amaçla Mazlumder Ankara şubesi olarak kanun değişikliğinin TBMM’de görüşülerek yasalaşması için imza kampanyası başlatıyoruz.

Elektronik imza atmak isteyenler KUR'AN EĞİTİMİNDE YAŞ SINIRI KALDIRILSIN adresinden ıslak imza atmak isteyenler ise ramazan ayı boyunca Altınpark ANFA-A SALONUNDA Mazlumder Ankara standında imzalarıyla kampanyamıza destek verebilirler.

Toplanan imzalar yeni yasama yılı açılışıyla birlikte TBMM başkanlığına sunulacaktır.


Üstün BOL
Mazlumder Ankara

KUR'AN EĞİTİMİNDE YAŞ SINIRI KALDIRILSIN

Gönderen cyrano de bergerac zaman: Cuma, Ağustos 28, 2009
 

*TuanA*

Vip Üye
Özel Üye
Tabiki :) boşuna mı teşekkür ettik kısa yoldan oldu ama imzamı attım ben :)
 

*TuanA*

Vip Üye
Özel Üye
Devlet Bakanı Faruk Çelik, yaz aylarında açılan Kur'an kurslarındaki "yaş" sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını bildirerek, "Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız" dedi.





Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hizmetlerinin 44 yıl önce çıkarılan bir yasayla yönetildiğine işaret eden Bakan Çelik, günümüzün ve geleceğin şartlarına hitap edecek bir yasa tasarısı hazırladıklarını açıkladı. Geçen hafta Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısı hakkında bilgi veren Çelik, tasarıyla, Diyanet İşleri Başkanlığının yaz aylarında düzenlediği yaz Kur'an kurslarındaki "yaş sınırlaması"nın kaldırılmasını öngören düzenlemenin Anayasa'nın ruhuna uygun şekilde yapıldığını ve 24. maddenin esas alındığını anlattı.

Çelik, çocukların, ailelerinin izni çerçevesinde kurslara devam edeceğini vurguladı.
Kamuoyunun da böyle bir beklenti içinde olduğunu ifade eden Çelik, mevcut uygulamaya göre, yaz Kur'an kurslarına ilköğretim 5. sınıfı bitiren çocukların devam edebildiğini hatırlatarak düzenlemenin kapsamı ve gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

"2 aylık yaz tatili süresince çocukların, Kur'an öğretimini talep etmeleri halinde camiye ilgili yere gönderilmesi, yine devletin bir görevlisinin nezaretinde bu eğitimi almaları şeklinde bir düzenleme. Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız. Zaten Anayasa'nın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu din dersleri arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğiyle, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Burada yaş sınırlaması gibi bir şey yok.
Şimdi, beşinci sınıf değil de üçüncü, dördüncü sınıftaki çocuk gönderilmek isteniyorsa gidebilir. Netice itibariyle yaz tatilini değerlendirmek isteyen velilerle ilgili bir düzenleme. Buradaki o sınırı kaldırmayı düşünüyoruz.

-CAMİLERİN MÜLKİYETİ DİYANET'E-

Tasarıda, bundan sonra inşa edilecek camilerin mülkiyetiyle ilgili düzenlemenin de yer aldığını belirten Bakan Faruk Çelik, cami ve mescit yapımında Diyanet İşleri Başkanlığı iznini zorunlu kılan düzenlemeye göre, mülkiyet ve yönetimin de camiyi inşa eden derneklere değil, Diyanet İşleri Başkanlığına ait olacağını bildirdi.

-MÜSTEŞARLIK DÜZEYİNDE YAPILANMA-

Çelik, tasarıda, Diyanet'in müsteşarlık düzeyinde yapılanması, hizmetlerin de genel müdürlük, daire başkanlıkları ve uzmanlarla yürütülmesinin öngörüldüğünü, başarılı din görevlilerine yurt dışında çalışma imkanı tanınacağını, hizmet içi eğitim çalışmaları kapsamında da, 7 bölgede eğitim amaçlı "İhtisas merkezi" kurulacağını anlattı.

-KUR'AN BASIMINA İZİN-

Tasarıyla öngörülen düzenlemelerden birinin de Kur'an-ı Kerim'lerin basılmasıyla ilgili olduğuna işaret eden Bakan Çelik, basımcı ve yayımcıların Kur'an'ların basımını, yayımını ve ithalini yapmadan önce Diyanet'ten izin alacakları yönünde düzenleme yapıldığını bildirirken, hatalı basılan Kur'an-ı Kerimlerin de mahkeme kararıyla toplatılacağını sözlerine ekledi
 

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
:tşk:
Allahın c.c. izni ilen güzel şeyler oluyor rabbim sekteye uğratmasın dua edelim inş.
 

sevilir

Tecrübeli
özellikle bu karara imza atıpta yasalaştıranların ahiretteki durumlarını hayal dahi edemiyorum inş bu kanun kalkarda kuran öğrenmek isteyen her yaştan evladımız öğrenir
 
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Destek olan herkesten Allah razı olsun...
 
Üst