Kötü ve iyi nedir?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Bir insan aklı filtre eder gördüğünü, duyduğunu, yaşadığını. Bunu kalbe yollar. Kalbin içindeki inanç, bu gelee ya iyidir yada kötüdür hükmü verir. Hüküm verildiği zaman, artık bu insan için o yaşadığı, duyduğu gördüğü ya iyidir, ya da kötüdür. Yani tamam biliyorum, der kendine.

Bunun için, o kalbinde oturan hükümdar, yani inancın, nedir? Eğer o inanç direkt Allah'a bağlıysa, sen gerçekten biliyorsundur iyi ve kötüyü. Ama o inanç Allah'a bağlı değilse, karanlıktasındır. Karanlıkta nasıl bileceksin gerceği? Zanlara, acabalara dayanmaktan başka çaren var mı? Zanlar 100% olamaz. Yani, uydurmadır, yalandır. Kısacası, zanlara inanan, bilemez iyi ve kötüyü. Biliyorum der, ve de inanır bildiğine. Çünkü zandır kalbinde oturan hükümdar, Allah değil. Zana inanan, endişeye, korkuya düşer, çünkü ne kadar inanıyorum/biliyorum diye kendini kandırırsa, bir eksiklik bir yanlışlık olduğunu içinde hisseder. Vicdanı yapar bunu. Bu endişeyle de bencil olur.

Kendime tedbirler alıyım, kendimi kurtarayım belalardan diye çaba gösterir. Ama iyi ve kötüyü bilmeden bunu nasıl becerecek ki? Büsbütün batar... Ne korkunçtur Allah'a bağlı olmamak!!

Yazan: Ullja Kuntze
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
I

iyikotu

Ziyaretçi
iyi ve kötüyü anlamak için size bu düşüncelerden çok daha fazlası lazımdır.
birşey yaratılışından mı iyi ve kötü olarak addedilir, yoksa yaşamı boyunca yaptıklarımı ona iyi ve kötü yaftalarını takar?
örneğin: bir şekerli tatlı normal sağlıklı bir insana çok güzel bir hediye olurken, şeker hastası bir insana ölümcül bir zehir hükmüne geçebilir.
keza: tarlasında ekinlerini bekleyen kişiye yağmur iyi bir gelir getirecekken, evini sel basan kişiye bir zarar ve ziyan habercisi olabilir.
Bunlardan hareketle iyice düşünün derim iyi kim ne kötü ne kim?
 

Benzer Konular

Üst