Koruyucu tedavi

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
KORUYUCU TEDAVİ

Son yıllarda, özellikle göz tembelliğini (amb-liyopi), glokomu, şeker hastalığı kökenli ağ tabaka bozukluğunu ve ağ tabaka ayrılmasını ilgilendiren bölümü önemli ölçüde gelişmiştir.

Göz tembelliği

Şaşılıkla ilgili olsun, gözlerin kırma eşitsizliğiyle (anizometropiyle) ilgili olsun,göz tembelliğinin (ambliyopi) ortaya çıkışı önlenebilir. Koruyucu tedavi, duruma göre sağlam göze atropinli göz damlası damlatılması ya da kapayıcı bir pansuman yapılmasıyla ya da gerektiğinde çok erkenden uygun bir optik düzeltici takılmasıyla gerçekleştirilebilir.

Glokom

Göz basıncını normalleştiren iyi düzenlenmiş bir tedavi, hemen hemen normal bir görme keskinliği ve görme alanının korunmasını sağlayabilir.

Şeker hastalığı kökenli ağ tabaka hastalığı

Göz denetiminin, şeker hastalığının kesin dengelenmesinin ve gerektiğinde ışın tedavisinin birleştirilmesi, şeker hastalarına normal görüşlerini uzun süre koruma olanağı verebilir.

Ağ tabaka ayrılması

İstatistikler, çevresel ağ tabaka yozlaşma bo-zunlarmı önleyici tedavilerin, ağ tabaka ayrılmasının sıklığını büyük oranlarda azalttığını göstermektedir. Bu koruyucu tedavi, ya soğukla (soğuk tedavisi), ya ışıkla (beyaz ışıkla ya da argonlu lazerle), yapışık bir damar tabaka ağ tabaka nedbesi yaratabilir.

Koruyucu tedaviyle ilgili genel uyarılar

Önlemeyi amaçladığı bozunlar ortaya çıkmadan uygulanabilmesi için, koruyucu tedavi özellikle bir ön tarama gerektirir. Bu tarama şunları gerektirir:

— çocukta birkaç saat süreyle, sırayla bir göz ve öteki göz bir pansumanla kapatılarak ve davranışı saptanarak bir göz tembelliği (ambliyopi) bulmaya çalışılmalıdır;

— düzleştirmeyle göz basıncı ölçümü, her göz muayenesinde sistemli olarak uygulanmalıdır. Bu, önemli ve kalıcı görme alanı eksiklikleri ortaya çıkmadan, glokomların ortaya çıkarılmasını sağlar;

— şeker hastaları, düzenli olarak bir göz hekimi tarafından izlenmeli ve flüoreseinli anjiyografi tekrarlanmalıdır;

— özellikle miyoplar ya da katarakt ameliyatı geçirmiş kişiler gibi ağ tabaka ayrılması ortaya çıkabilecek kişilerde, ağ tabaka çevresinin Goldmanırın 3 aynalı camıyla muayenesi, göz muayenesi sırasında mutlaka uygulanmalıdır.
 
Üst