Kömbe kurabiyesi (Antakya)

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Antakya'nın Kömbe Kurabiyesi​
Malzemeler

  • Yarım paket tereyağı( 125 gr)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su ve süt yarı yarıya
  • 1 yemek kaşığı kömbe baharatı (tarçın,yeni bahar,muskat,karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5.5 su bardağına yakın tepeli un
Kömbe kurabiye nasıl yapılır?

  • Tereyağını eritip yoğurma kabına alın.
  • Zeytinyağı, su ve süt karışımı, şeker ve kömbe baharatını ekleyip karıştırın.
  • Kabartma tozunu ilave edin. Unu bardak bardak ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve susama batırın.
  • Kerebiç kalıplarının içine koyup elinizle bastırın. Yavaşça tepsiye ters çevirip kalıptan ayırın.
  • 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına kömbeleri sürün.
  • Fırına sürdükten hemen sonra ısıyı 160 dereceye düşürün.
  • Üzerleri pembeleşene kadar aynı ısıda fırında tutun.
  • Bu kurabiye uzun süre dayanıyor. Eğer mutfağınız çok nemliyse, kömbeleri kapaklı bir kavanozun içine koyup, hava almasını engelleyin.
Not:
Kömbe baharat karışımını soran kardeşlerim için ayrıca not düşmek istedim. Kömbe baharatı aslında 8 çeşit baharattan oluşuyormuş. Bunlar:
Tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı.
Bazıları buna ilaveten hindistan cevizi de ekliyorlarmış. Kokusunun baskın olmasını istediğiniz baharatta daha fazla ekleyebilirsiniz.
6907751880_bc8b3e6861_z.jpg

Bunlar da kalıplarıymış...Ama ben bir yerlerde rastladığımı hiç hatırlamıyorum.
7053864103_8f9857ca25_z.jpg
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Bu kombeden biz yedik iskenderunda yapmislardi. Cok guzel bu kurabiyler yapmnizi tavsiye ederim
 
Üst