Kıyamet Günü Allah'ın Bizzat Okuyacağı Sure Hangisidir?

ALLAH-U ALEM

KF Ailesinden
Özel Üye


Kıyamet günü, Allah'ın bizzt okuyacağı sure hangisidir?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

yEmRe

Kıdemli Üye
Kademeli
Kıyamet günü, Allah'ın bizzt okuyacağı sure hangisidir?

öyle bir soru sordunuz ki dünden beri araştırma yapıyorum, herkesin bildiği gibi Rahman suresi'ni okuyacak diye biliyorum ama bir kısımsa kesinlikle böyle birşey olmadığı hatta bunu söyleyenlerin bile haşa dinden çıkabileceği söyleniyor(beşerileştirme sebebiyle). bu konuda gerçekten bilgisi olan bir kardeş varsa bizi bu konuda aydınlatmasını rica ediyorum. Riyazüs'Salihine bakıyom ama bulursam yayınlayacağım inşAllah
 

ALLAH-U ALEM

KF Ailesinden
Özel Üye
Rahman suresi olduğunu biliyorum bunu söyleyenlerin dinden çıkacağı konusunda bir bilgim yok herkes kendine göre yorumluyor da olabilir bu dinden çıkma meselesini,Tabi herşeye duyduğumuz üzere kabul etmek delilsiz doğru değil,ama zaten Allah' subuti sıfatlarında kendinde olan bir takım özelliklerini sınırlı olmak koşuluyla insanlara da bahşettiğini biliyoruz. Birde "Kelam" sıfatı Cenab-ı Allah'ın sıfatlarından biridir bunuda biliyoruz.Ama bu konuda bilginiz olursa bilmek isterim,bizde araştıralım inşallah
 

yEmRe

Kıdemli Üye
Kademeli
bak bulduğum konuda şöyle diyor.

İmam Ebu Hânife (radıyallâhu anh) bir risalesinde dedi ki: "Kim Allâh'ın sıfatları hakkında hâdis (yokken var olmuş) derse ya da bundan şüphe ederse veya bunda duraksarsa ("Bunlar belki hâdistir" derse veya "Bunlara hâdis de demem hâdis değil de demem" derse) o küfre girer." Yani böylesi Dinden çıkar.

İmam Ebu Hanifenin risalelerinde olsun başka alimlerin kitaplarında olsun Allâh'ın kelamının harf ve ses olmadığı bildirilmektedir. Bunun aksini söylemek ise Ehl-i Sünnet dışı bir inanıştır.

Bazı insanlar hadis diye bir söz uydurmuşlardır ve hem Allâh hakkında hem de Allâh'ın Resulü (sallallâhu aleyhi ve sellem) hakkında yalan söylemişlerdir. Bu o kadar ciddi bir yalandır ki bu yalanlarında Allâh'ı kullara benzetmişlerdir. Diyorlar ki: "Allâh ahirette cennette Rahmân veya Tâhâ suresini okuyacak."

Bu söz hadis değildir yalandır şam diyarının muhaddisi (hadis alimi) olan şeyh Abdullâh el-Hararî'nin (Allâh'ın rahmetleri ve rıdvânı üzerine olsun) dediği gibi. İnsaflı olan bir insan muhaddis olmayan insanlara değil muhaddis olan insanlara inanır. Çünkü imam Şafiî (radıyallâhu anh) şöyle demiştir: "Ashâb-ı hadise (hadis alimlerine) tutununuz muhakkak ki onların doğruları başkalarından daha çoktur."

İzmirin geçmiş müftülerinden birisi muhaddis şeyh Abdullâh el-Harari için
şöyle demiştir: "Şeyh Abdullâh el-Hararî'den daha bilgili bir hadis alimi görmemişimdir."

Kısacası bu uydurulmuş olan söze yani Allâh'ın haşa cennette Rahmân suresini okuyacağına inanan kişi Dinden çıkar çünkü Allâh'a hâdis olan bir sıfatı yakıştırmıştır. Çünkü bir sureyi okuyan bunu ses ve harf ile arapça olarak okur. Allâh'a hâdis olan bir sıfatı yakıştıran kimse için İmam Ebu Hanifenin ne dediği başta geçmiştir.

Dinden çıkan kişi ise kendisini neyin Dinden çıkardığını bilerek bu küfürden kurtulmak için derhal kelime-i şehadeti diliyle getirmesi lazımdır.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

ALLAH-U ALEM

KF Ailesinden
Özel Üye
Evet bu bilgi doğrudur.Rabbim muhafaza buyursun böyle bir hata yapmaktan Allah'a sığınırız Ben bu konuyu dost tv de kıymetli saydığım bir hocamızdan duyarak dile getirdim,Zaten söylenilen de Allah'ın insanlar gibi konuşacağı değil, Allah'ın Kelam sıfatı da Allah'ın konuştuğunun açık delilidir bu asla inkar edilemez ama konuşma ne şekilde olur bunu ancak Allah bilir.
 

ALLAH-U ALEM

KF Ailesinden
Özel Üye
Bu konuda daha kesin ve geniş bir bilgi edinirsek inşallah( Rahman suresinin kıyamet günü Allah'ın okuyup okumayacağı konusunda)inşallah yine paylaşırız ama şu konu yanlış anlaşılmasın "Kelam" sıfatı Allah'a ait bir sıfattır.Bu kesin bir bilgidir.Sonuç olarak biz Allah-u Alem(Allah en iyi bilir)desek galiba en doğru olacak.
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
şimdi sonuc olaak ne diyeceğiz?

Soru:
Allah'ın, kıyamet günü bizzat kendisinin Rahman suresini okuyacağına dair bazı söylentiler dolaşıyor, bunun aslı var mıdır?
Cevap:
Bütün araştırmalarımıza rağmen hadis kaynaklarında hususî olarak Rahman, Ta Ha veya başka bir surenin okunmasıyla ilgili herhangi bir rivayete rastlayamadık.

Genel olarak, Allah’ın cennet halkına Kur’an okuyacağına dair bir rivayet Hakim-i Tirmizî’de yer almıştır. Elbanî bu hadisin zayıf olduğunu söylemiştir.(bk. Daîfu’l-Cami’, no: 1834).

Deylemî de Ebu Hureyre’den merfu olarak yaptığı rivayette “İnsanlar, kıyamet günü Rahman(olan Allah)’ın onlara okuduğu Kur’an’ı işittikleri gibi hiç işitmemişlerdir.” manasına gelen bir ifadeye yer verilmiştir. Elbanî bunun da zayıf olduğunu belirtmiştir.(bk. Daîfu’l-Cami’, no: 4157).

/sorularlaislamiyet
 
Son düzenleme:
T

Tubaaa1

Ziyaretçi
Rahman suresi; kafiyeli oluşu ve tekrar içeren ayetler olması bakımından okuyan her kişiye Allah-ü teala'nın izniyle yakışıyor. Bazı hafızlar okuduğu zaman kendimizden geçiyoruz. Işte rabbimiz bu sureyi okuduğunda, biz şöyle diyecegiz inşAllah. 'Acaba Rabbimiz hangi sureyi okuyor.' Öyle azametli ve öyle sarhoş edici bir kıraat. Rabbimiz bizleri de bu sarhoşlugu tad'anlardan eylesin, İnşaAllah( âmin)
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
GÜZEL KARDEŞLERİM HER 5 VAKİT NAMAZDA TAHİYYAT DUASI NEDİR ? ALLAH KULU İLE ALLAH 'IN KARŞILIKLI KONUŞMASI DEĞİL MİDİR ? HEM SEN DAHİ BU DUAYI YAPARKEN ALLAHIN BİRLİĞİNE VE PEYGAMBERİN HZ. MUHAMMED EFENDİMİZ ( SAV ) OLDUĞUNA ŞAHİTLİK ETMİYOR MUSUN ? ORADA KARŞILIKLI GÖRÜŞME YAPMIYOR MUSUN ? YAPMIYORSAN ANLA Kİ NE DİNE GİRDİN ? NE DE ALLAHA VE PEYGAMBERİNE ŞAHİDLİK YAPTIN ! DİN İLE İMAN DİLİNDE KALDI ! BİLMİYORSAN BARİ HUCURAT SURESİ 14. AYETİ OKU GÜZEL KARDEŞİM.
 
Üst