Kedilerin babası lakaplı sahabe kimdir?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Kedilerin babası lakaplı sahabe kimdir ve adı nedir kısaca bilgi verir misiniz?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
nfoadx.jpg


Hz. Peygamber onu, Abdurrahman (bazi rivâyetlere göre Abdullah, hattâ baska isimler de ileri sürülmektedir) diye adlandirdi (el-Hâkim en-Nisâbûrî, el-Müstedrek, Beyrut, t.y, III, 507). Ne sebeple Ebû Hureyre diye künye edindigini kendisi söyle açiklamistir: "Bir kedi bulmustum, onu elbisemin yeninde tasirdim; bundan dolayi Ebû Hureyre (kedicik babasi) künyesiyle çagrilir oldum

Hz. Peygamber'in vefâtina kadar ondan ayrilmayan bir sahâbîsi olmus, kendisini onun hizmetine adamistir. Hizmet süresi yaklasik dört yili buluyordu (ibn Kesir, el-Bidâye ve'n Nihâye, Beyrut 1966, VIII, 108,113).
Ebu hureyre r.a ismi Abduşşems iken müslümen olduktan sonra Abdurrahman adını aldı.Birgün Peygamber ef, elbisesinin altında bir kedi yavrusu götürdüğünü gördü,''Kedicik Babası'' manasına gelen ''Sen Ebu Hureyresin'' buyurdu.
Ebu Hureyre Peygamber Efendimiz s.a.v tarafından verilmiş olması sebebiyle herkesin kendisini bu lakabla anmasını isterdi.
Eshabı soffeden olup fahri alem efendimizden hiç ayrılmamıştır.
5374 hadisi şerif rivayet etmiştir
Ebu Hureyre '' hafızamın zayıflığından bahsedip, kendisinden işittiğim bir çok şeyi sonradan hatırlayamadığımı söyledim.bana ''Eteğini aç ''buyurdular. yaydım... iki avuçlarıyla bir şey atar gibi yaparak eteğimi toplamamı emretti. topladım...ve bir daha bir şey unutmadım.''
''Benden fazla hadis bilen Abdullah bin Ömer dir o yazardı, ben yazmazdım ''demiştir.
Geniş omuzlu ve seyrek dişliydi.Latifeyi severdi.iki örgü saçı vardı.
Annesinin hidayeti için rasulullah s.a.v efendimizden dua rıca etmiş, ricası kabul olmuş, annesi hidayet bulmuştur.

Ebu hureyre'den nakledilen bir hadisle sohbetinize iştirak etmek isterim

Peygamber Efendimiz s.a.v şöyle buyurmuştur:

"Yâ Ebâ Hüreyre! Mahşerde Arşın gölgesinde benimle beraber bulunup musafaha etmek istersen, bana günde yüz defa salavat getir. Mahşerde benim havuzumdan içmek istersen, mü'min kardeşinle üç günden fazla küsülü durma. Şarap içenden ve haram yiyenden kendini uzak tut."

cenabu hak cümlesinin şeşaatine bizleride nail eylesin... amiin.
 
Üst