Karadeniz yöresine ait geleneksel mimariler şenlikler geleneksel düğünler ve el sanatlarına örnek

Ödevci

Kıdemli Üye
Üye
Ankaranın geleneksel mimari kısa tarihçesi Ankara yapılarının genel özellikleri.

Karadeniz ile ilgili olarak ödev araştırmalarım devam ediyor. Bazı konularda sizlerden yardım almak istiyorum. Karadeniz yöresine ait geleneksel mimariler şenlikler geleneksel düğünler ve el sanatlarına örnek verir misiniz?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Karadeniz'in kültürel özelliklerinin yapı üzerine bariz şekilde görülen mimari şekline karadeniz mimari denir. Geleneksel olması dedelerimizden ve atalarımızdan günümüze kadar bu özelliklerin yapılara halen yansımasıdır. Karadenizin o eğimli yamaçlarında doğaya karşı yapının ya da evin doğaya karşı olan savunması eski tarihten günümüze kadar gelmiştir. Bu evlerin estetiği atalarımızdan beri süre gelmektedir.

Karadeniz bölgesinin evlerinin mimari özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Farklı yapı sisteminin harmanlamasıyla ortaya çıkmıştır. Diğer yapı sistemine göre özgündür ve başka hiç bir bölgede bu tür evler bulunmaz.
Örneğin kıyı kesimlerinde bulunan ve laz evleri olarka adlandırılan evlerde, temel ve bodrum duvarları yığma taş olarak yapılmaktadır. Çünkü kıyılarda yapı malzemesi olarka daha çok taşa ulaşabilmek daha kolay olmaktadır. Üst katları ise ahşap yığma ya da ahşap olarak bilinmektedir.

Bazı evlerde ise temel duvarlarının üzerisindeki normal katlarda ahşap yığma ve karkasın birlikte kullanıldığı görülmektedir. İç bölgelerde ise Şavşat ve Ardanuç'ta bulunan Gürcü evlerinde temel üzerisindeki duvarlarda yontulmuş kaba kütüklerin yatay olarak üst üste dizilmesi ile kurulmuştur. Üt katları ise yığma ve karkas karışımı olarka karma şeklinde yapılmıştır.
 
Son düzenleme:
Üst