Kanaryalar Hakkında Bilgiler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Evlerimizde beslediğimiz kuşların başlıcaları kanarya, papağan, saka, iskete, bülbüldür. Daha az olmakla birlikte, muhabbetkuşu da beslenir Şimdi bunların bakım özelliklerini kısaca gözden geçirelim:

Kanarya.;Evlerde beslenen ötü cü kuşların en yaygınlarından, en güzellerindendir. Kanaryalar, genel olarak, sarı olur; bununla birlikte, yetiştiriciler, çeşitli döllemelerle turuncu, kırmızımtırak kanaryalar da elde etmişlerdir.

Kanaryalar ötüş taklidine çok ka biliyetli hayvanlardır. Yabani kanar yaların ötüşleri hiç de güzel olmadı ğı halde, kafeslerde yetiştirilen ka naryalar, güzel sesleri dinleye dinleye, güzel ötmesini öğrenirler; bu bakımdan, yeni yetişen kanaryalara bir çeşit şarkı dersi verilebilir. Bu derslerin birkaç şekli vardır: Birin çişinde küçük kanaryalara yaşlı, tecrübeli kanaryaların ötüşü dinletilir.

Bir başka ders şekli ayrıca bülbül yetiştirerek, kanaryalara onların ötüşünü dinletmektir. Öte yandan, bazı meraklı kanarya yetiştiricileri; ilkbahar sabahları ses alma makinalarıyla ormanlık yerlere giderek bülbül seslerini banda alır, sonra bunları evlerinde çalarak kanaryalarına dinletirler, onların da güzel ötmesini sağlarlar.

Kanaryaların erkeği öter. Bu kuşun devamlı olarak, güzel Ötmesini sağlamak için, iki kanaryanın kafeslerini ayrı ayrı odalara birbirlerini görmiyecek şekilde koymalıdır. Erkek kanarya mevsimsiz çiftleştirilirse, ötüşünü kaybeder.

Kanaryaları üretmek için bir çift hane (salma), yani büyük bir kafes ister. Bu kafesin içine ağaç dalları, hayvanın yuva yapmasını sağlıyacak şekilde özel kablar konur. Bundan sonra mevsiminde biri erkek, biri dişi, iki kanarya salmaya bırakılır. Dişi kanarya, daha önceden bir kenara bırakılan kıllarla, otlarla, gene daha önce ayrılan özel kabın içine yuvasını yapar, yumurtlar. Yumurtadan çıkan yavru kanaryalar küçük bir et parçası halindedir, onları baba kuş besler. Kanar yalar yılda 6 tane kadar yumurta yaparlar.

Kanarya kafesleri temiz olmalı, içinde hayvanın içmesine, banyo yapmasına yetecek kadar bol su bulun malıdır. Kafesteki kuşlar için en tehlikeli şey hava akımında kalmaktır. Küçük bîr hava akımı, esinti bu zarîf hayvanlan hemen hasta eder.
Kanaryalar özel kuş yemleriyle beslendiği gibi, ayrıca taze yiyecek de isterler.

alıntı
 
Üst