Kan Temizleyen Bitkiler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Kan Temizleyici Bitkiler

İçerdikleri maddelerin kan temizleyici ve normalleştirici etkileri sayesinde, uygun bitkiler vücudu destekler ve kanser türü hücre çoğalımının önkeyebilir. Özellikle, karaciğeri etkileyerek vücudun zehirli vez ararlı maddelerden arındırılmasını sağlayan bitkiler bu konuda çok yararlı olabilirler:

-Bilimsel adı Rumexcrispus/Kıvırcık labada, yöresel adları, evelik veyasığırkuyruğu. Azdavay-Kastamonu-Erzurum yörelerinde,yaprakları genellikle dolma sarmakta kullanılan bir sebzedir.Bitkinin kökü, ağustos-ekim döneminde sökülür ve temizlendikten sonragölgede kurutulur. Kuruduktan sonra da çok ince kıyılarak saklanır.

Kullanım biçimi: Yarım tatlıkaşığı çok ince kıyılmış kök, birbardak soğuk suya eklenir, üstü kapalı olarak, düşükısıda 10-15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra 10 dakikademlenmeye bırakılır ve süzülür. Günde 3-4 bardak tazedemlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında,soğutulmadan içilir. Hafif müshil etkisi vardır. Hindiba veyayapışkanotu ile karıştırılabilir.

-Bilimsel adı Arctiumtomentesum/Dulavratotu veya Uluavratotu kökü. Kökler eylül-ekim dönemindesökülür, temizlenir ve gölgede kurutulur. İyice kuruduktan sonra, çok incekıyılarak saklanır.

Kullanım biçimi:Yukarıdaki gibidir. Bilinen hiçbir yanetkisi yoktur.

Preparatlar: Dystoselect N, Echinacea olipoplex

-Bilimsel adı İrisgermanica/Süsen kökü, yöresel adları, Mor süsen, İris kökü,Menekşe kökü, Mezarlık süseni, Susam kökü.


Kökler eylül-ekim döneminde sökülür,temizlenir ve gölgede kurutulur. İyice kuruduktan sonra çok incekıyılarak saklanır.

Kullanım biçimi: Yukarıdaki gibidir. Günde 3 bardak tazedemlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında içilir.Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


Preparatlar: Brasso gripp, Cefanalgin, Unotex N.

Not: Yukarıda tanıtılan bu üç bitkikökü, eşit oranda karıştırılarak dakullanılabilir.

-Bilimsel adı Silybummarianum/Devedikeni tohumu, yöresel adları, Akkız, Devekengeri, Kengel, Sütlü kengel, Şevkülmeryem.

Karaciğeri tüm zehirli vezararlı maddelerden arındırır, karaciğer hücrelerininyenilenmesini(regenerasyon) destekler, en ağır karaciğerhastalıklarında bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir.Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Kullanım biçimi: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlıkaşığı dolusu devedikeni tohumu, orta boy bir subardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır,üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardaktaze demlenmiş çay, sabah aç karnına, öğlen yemeğindenyarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce olmak üzere,soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.

Preparatlar: Bilicura forte, Durasilymarin, Legalon,Marianon, Silibene 140
 
Üst