Istanbul ilimizin giyimi yöresel kıyafetleri

Ödevci

Kıdemli Üye
Üye
İstanbulun bölgesinin giyimi yöresel kıyafetleri nasıldır? İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızın giydiği ve İstanbulun kültürel giysileri hakkında bilgi verir misiniz kısaca?
 

okuryazar

Uzman Üye
Istanbulun Yöresel Kıyafetleri,Istanbulun Yöresel Kıyafetleri nelerdir,Istanbulun Yöresel Kıyafetleri nasıldır,istanbul un yoresel kiyafetleri, istanbul yoresel kiyafetleri, istanbulun giyimi, istanbulun kiyafetleri, istanbulun yoresel kiyafetleri
Bayanlarda ;
Nezgep : Başa takılır. Hem süs hem de başa takılan bürgü ve saçları tutmaya yarar. Eski Türk motifleri ile işlidir.

Yengil : Nezgep' in çene altından geçen parçasıdır. Dört bağdır. Türk motifleri ile süslüdür.

Bürgü : Nezgep' in üstüne örtü olarak takılır. Nezgep' in ön işlemesini kapatmaz iki kenarı oyalı olan bürgü bürümcükten yapılır.

Yakalı Gömlek : Ketenden yapılan gömlek yakası da eski Türk motifleri ile süslüdür , yaka ilik altını diye adlandırılan ve yakayı birbirine tutturan bir altın lira ile tutturulur.

Altıparmak Üç Etek : Göyneğin üzerine giyilir, ayak bileklerine kadar uzundur. ceket yerine geçen üç etek yırtmaçlı olup Kırmızı -Sarı renkte olanına Fındıklı, Bordo renginde ince çizgili olanına Üç Etek denir.

Darabulus veya Yün Kuşak : Bele takılır. Özelliği elbiseyi tutturmak ve kadını dolgun göstermek içindir. İpekten yapılmıştır.

Peşkir : Kuşağın üzerine tutturularak cep görevini gören bir önlüktür.

Paçalı İşlemeli Don : Ketenden (Bürümcükten) yapılır. Ayak bileklerine gelen yerleri nezgep' e olduğu gibi işlemelidir. Bacağa giyilir.

Yün Çorap : Koyun yününden yapılır. Az görülmesine rağmen işlemeli olanları da vardır.

Çarık : Ayağa giyilen dana derisinden yapılmış ayakkabılardır.
 
H

Hyxhbwyx

Ziyaretçi
istanbul osmanlı devletinin başkentiydi ve birçok milletten insanlar istanbulda yaşıyordu bu nedenle istanbulun giyim kuşamı deyince birçok milletin gelenek göreneği ve giyim kuşamı söz konusu olur
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
B

bane

Ziyaretçi
yooo burası istanbul değil antalya kısa açıklama adamların yeri
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst