İslam Ahlakı...

N_u_r

Tecrübeli
***Mübarekler Buyurdular ki:Eskiler şöyle duâ ederdi: Yâ Rabbî, memleketimizi kaht ü galadan muhafaza eyle. Kaht yokluk; gala da pahalılık demektir. Bir şeyin yokluğu pahalılığından daha kötüdür. Şimdi böyle duâlar unutuldu. Sadece şikâyetler kaldı.

***Büyüklerin sözüne ve niyetine îtirâz edilmez. Onların niyetine ve sözüne teslim olunur.(Mahmûd Sâminî hazretleri “rahmetullahi aleyh” )

***Kardeşim, eskiden öyle insanlar vardı ki, başkalarının günah işlediklerini duysalar, sıtmalı gibi titrerlerdi. Senin ise kendi günâhından için yanmıyor. Eskiden bir âdet vardı; güller açınca, insanlar oyun oynarlar, eğlenirlerdi. Bu sebebtendir ki, her sen...
e güllerin yetişme, açılma zamanı gelince, Ma’rûf-i Kerhî hazretleri üzülür; “Gül açtı, şimdi insanlar oyunla meşgûl olacaklar” derdi.(Ziyâüddîn Nahşebî “rahmetullahi aleyh” hazretleri)

***Mübarekler Buyurdular ki:Her harâm işlememiz tevbe edilmedikçe hizmete duvar teşkil eder.

***Mübarekler Buyurdular ki:Eskiler şöyle duâ ederdi: Yâ Rabbî, memleketimizi kaht ü galadan muhafaza eyle. Kaht yokluk; gala da pahalılık demektir. Bir şeyin yokluğu pahalılığından daha kötüdür. Şimdi böyle duâlar unutuldu. Sadece şikâyetler kaldı.

***Bazı sözler, bazı işler, îmanın gitmesine sebep olur. Müslüman iken, sonradan îmansız olana, (mürted) denir. Bir müslüman, mürted olunca, nikâhı gider.Mürtedin, mürted olmadan önceki ibâdetleri ve sevapları yok olur.Mürted olunca önceki günahlar yok olmaz.Tekrar îmana gelirse, zengin ise, yeniden hac etmesi lâzım olur.Mürted olanın nikâhı fesholur, gider. Îmana gelerek, tecdîd-i nikâh etmeden önceki çocukları veled-i zinâ olur. Kestiği, leş olur, yinmez. Îmanının gitmesine sebep olan şeyden tevbe etmedikçe, yalnız (Kelime-i şehâdet) söylemekle veya namaz kılmakla, müslüman olmaz. Tevbe etmeden ölürse, Cehennem ateşinde ebedî olarak azâb görür. Bunun için, küfürden çok korkmalı, az konuşmalıdır. Hadis-i şerifte, (Hep hayrlı, faydalı konuşunuz. Yâhut susunuz!) buyuruldu.Kendisini küfürden muhâfaza etmesi için, Allahü teâlâya çok duâ etmelidir. Hadis-i şerifte, (Şirkten sakınınız. Şirk, karıncanın ayak sesinden daha gizlidir) buyuruldu. Bu hadis-i şerifteki şirk, küfür demektir. Bu kadar gizli olan şeyden korunmak nasıl olur denildikte, (Allahümme innâ ne'ûzü bike en-nüşrike-bike şey'en na'lemühu ve nes-tagfirüke limâ lâ-na'lemühu duâsını okuyunuz!) buyuruldu. Bu duâyı sabah ve akşam çok okumalıdır. Kâfirlerin, Cehennem ateşinde sonsuz azâb görecekleri, Cennete hiç girmiyecekleri söz birliği ile bildirilmiştir.Allahü teâlâ, herşeyin hâlikı, sahibidir. Mülkünde dilediğini yapması hakkıdır. Ona, niçin böyle yaptın demeye kimsenin hakkı yoktur.(İslam Ahlakı)
 

N_u_r

Tecrübeli
***Hazreti Ömer ( radıyallahü teâlâ anh) buyurdu ki:(Kusurlarımı bana gösteren kişiye Allahü teâlâ rahmet etsin.)Ömer bin Abdülazîz hazretleri “rahmetullahi aleyh” buyurdu ki:(Bende olan hoşlanmadığın şeyleri bana söyle. Kişi, arkadaşının beğenmediği şeyleri onun yüzüne söylemedikçe nasihat etmiş olmaz.)(Ebû Bekr Tartûşî hazretleri "rahmetullahi aleyh" ;Sirâc-ül-mülûk kitabından )

*** “Su içt...
iğiniz zaman artırırız” buyurulan hadîs-i şerîfinin manası: Bu husûs, su içmeye mahsûstur. Yemekte sünnet ise, kabın dibini iyice almak ve parmakları yalamaktır. Su içmede kabın dibinde artırmayı bildirmekteki hikmet, sudaki toprak ve benzeri şeyler suyun dibine çöker. Kabın dibinde bir miktar su bırakılınca, bu gibi şeyler su ile birlikte yutulmamış olur. Suyu üç yudumda içmek de böyledir. Üç kere nefes alıp dinlenerek içmek, kalbden sıkıntı ve bedenden kederi giderir.(Yahyâ bin Muhammed İbni Hübeyre hazretleri "rahmetullahi aleyh")

***İhtiyâcından çok kelâm ilmini öğrenmek, kelâmda görüş ortaya atmak ve münâzara etmek yasak edilmiştir.(Kâdı Hân hazretleri "rahmetullahi aleyh" ;Fetâvâ-i Kâdı Hân'da )

***Diş arasında yemek artığı bulunursa, gusül (boy abdesti) tamam olmaz. Bunu çıkarıp altını yıkamak lâzımdır.(Kâdı Hân hazretleri "rahmetullahi aleyh" ;Fetâvâ-i Kâdı Hân”da )

***En mühim iş, son nefeste imanla gitmektir. Yaptığımız ibadetler de, hep bunun içindir zaten.Âh yalan dünya!Cenâb-ı Hak dünya için; meta-ül gurur buyuruyor.Hani tencereyi tutmaya yarayan bez vardır ya.Meta-ül gurur odur işte.(Ömer bin Abdülaziz hazretleri “rahmetullahi aleyh”)

***Bütün ömrü iman ile geçip de, son günlerinde küfre düşüp imansız ölen kimseler az değildir.Bunun için her gün tövbe istiğfar etmeli, Yâ Rabbi, büluğum anından bu güne kadar, bilerek veya bilmeyerek, küfre sebep olan bir söz söyledim veya iş yaptımsa, tövbe ettim, pişman oldum. Beni affet! diye yalvarmalıdır.(İmam-ı Rabbani hazretlerinin “kuddise sirruh”)
 
Üst