İslâm’da Dünya Nimetlerinden Tecrid Etmek

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İslâm’da Dünya Nimetlerinden Tecrid Etmek

Gerçekten rivayet olundu. Sahabelerden bazıları, çul ve aba giyip, sahralarda dolaşmaya, evlere girmemeye, et yememe (ve etli yemeklerden tatmamaya) ve kadınlara temas etmemeye niyet ettiler. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri şöyle buyurdular:
“Ben (gecenin bir kısmından kalkar) namaz kılarım, (bir kısmında) uyku ile geçiririm, (bazan gündüzleri) oruç tutarım (bazen de) tutmam, iftar ederim, kadınlarla (eşlerimle) temas ederim, evlere girerim, et yerim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o kişi benden değildir.” Bunun üzerine sahabeler, söylediklerinden vazgeçtiler.

Hazreti Enes (r.a.)’dan rivayet olundu. Efendimiz (s.a.v.) Ashabından bazıları:
-”Ben evlenmeyeceğim,” dedi, bazıları, . -”Et yemeyeceğim,” dedi. Bazıları:
-”Yatakların üzerine yatmayacağım,” dedi. Bazıları:
-”Sürekli oruç tutacağım, senenin on iki ayını oruçla geçireceğim,” dedi. Onların bu konuşmaları Efendimiz (s.av) Hazretlerine ulaştı. Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri, Allah’a hamd-ü sena etti. Sonra şöyle buyurdu:
-”Ne oluyor? Bazılarınız şöyle şöyle diyorlar. (Allah’dan en çok korkan kişi ben olduğum halde) lakin, ben namaz kılarım, uyuyorum, oruç tutarım, bazen de oruç tutmam, kadınlar ile evlenirim. Benim yolum budur. Kim benim sünnetimden ayrılırsa (evlenmeyi terkeder, sürekli oruç tutar ve uyumayıp kendisine eziyet ederse) o benden değildir (yani benim dinim üzere değildir).

Allahü Teâlâ Hazretleri: “Her hak sahibine hakkını ver,” dedi Olgun kişi, bağlantı ve saplantılardan kurtulup, şühûd âlemine ulaşmalıdır. Arifin gözü, gördüğü şeylerden ve görülenlerden Allah m gayrını görmez. Hangi şeyden ve hangi şeye kaçıyorsun?
“Mamafih meşrık da Allah’ın, mağrib deî Nerede yönelseniz orada Allah’a durulacak cihet var. Şüphe yok ki Allah, vâsfdir, alîmdir.2/115

Kaynak: Rûhu’l-Beyan Tefsiri Tercümesi- İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri

Dipnotlar

1 – Nesai: 3208
2 – Bakara : 2/115
 
Üst