İrtidat Ne demek Anlamı

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
İrtidat Ne demek sözlük Anlamı hakkında bilgiler
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Sözlükte "geldiği yoldan geri dönmek, bir şeyden yüz çevirmek veya başka bir şeye dönmek" gibi mânâlara gelen irtidâd, dinî bir terim olarak, bir Müslüman'ın dinini terk etmesi demektir. Bu duruma riddet; İslâm'ı terk eden şahsa da mürted denir.

İslâm kaynaklarında irtidad ve mürted hakkında itikadî, hukukî ve amelî yönden çok tartışmalar yapılmıştır. Hz. Peygamberin hayatının son yıllarında, Hz. Ebûbekir ve Hz. Ömer döneminde toplam on bir Arap kabilesinin irtidad ettiği belirtilmiştir. İslâm'ın ilk yıllarında dinden dönenler, daha çok zekat vermemekte direnenlerdir. Ancak irtidad olaylarının bu dönemle sınırlı olmadığı, her çağda dinden dönenlerin bulunduğu görülmüştür.

Olaya başka bir açıdan yaklaştığımızda irtidâd; Allah'a verilen sözden dönmektir. Bu da büyük bir günahtır. Fakat Kur'ân-ı Kerim buna dünyevî bir ceza, yani önleyici bir yaptırım koymamıştır. Çünkü îmân gönül işidir. Zorlama ve baskı ile îmân olmaz. Bu sebeple dinden dönen kimseyi zorla dine sokmak mümkün değildir. "Dinde zorlama yoktur." (Bakara, 2/256) âyeti de bunu ifade etmektedir. (F.K.)
 
Üst