İmanın Sınıflandırılması

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İman sınıflaması yapılırken temel olarak iki husus öne çıkmaktadır. Bunlardan birisi iman edilecek hususların neler olduğu konusudur.
İman edilen şeyler açısından
  1. İman icmalî iman
  2. Tafsilî iman şeklinde imanı sınıflandırılır.
İcmâlî İman: İnanılması gereken hususlara kısaca toptan inanmaktır. Kelime-i şehadet ve tevhid olarak bilinen hususları kalben tasdik etmektir.
Tafsilî İman:İman esasları olarak bilinen tüm hususlara ayrıntılı bir şekilde inanmaktır. Mesela ahirete iman, meleklere iman, kitaplara iman ayrıca kitapta beyan edilen farzlar ve haramlara vs. gibi tafsili imanın içerisine girmektedir. Kısaca iman edilecek hususlara tek tek ve ayrıntılı olarak inanmaya tafsilî iman denir.
Tafsilî imanın dereceleri
Bunlardan birisi: icmali imanda sadece Allah ve Resulüne iman varken bu derecede ilave olarak ahiret gününe inanmakta vardır.
İkincisi: Birinci derecedekine ilave olarak, kitaplara, meleklere, peygamberlere, öldükten sonra tekrar dirilmeye, cennet ve cehennemin varlığına, mükâfat ve cezanın var olduğuna, kader ve kazaya ayrı ayrı inanmaktır.
Üçüncü derecesi ise: bu iki dereceye ilave olarak Hz. Peygamber (s.a.v) Allah’tan aldığı ve bizlere tebliğ ettiği kesin olarak bilinen hususların hepsine ayrı ayrı iman etmektir.
İman eden kimse açısından iman
Taklidi iman: Herhangi bir araştırma olmadan, delil ve doğruluğu kesin olan bilgiye dayanmaksızın bir kimsenin ana-baba, hoca, çevre gibi unsurların etkisinde kalarak bir şeylere inanmasına taklidî iman denilmektedir. Ehl-i Sünnet inancına göre böylesi birinin imanı muteberdir.
Tahkiki iman: kesin delillere, doğru bilgiye ve araştırmaya dayalı olarak yapılan imana ise tahkikî iman denilmektedir.
Hazırlayan: Hasan Hüseyin Sofuoğlu (Diyanet işleri başkanlığı yeterlilik ve mbsts pratik hazırlık kitabı)
 
Son düzenleme:
Üst