İlk 5 Vakit Namaz Kılan Peygamberler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SABAH NAMAZI’nı: ilk olarak babamız, HZ ADEM (as) kılmıştır. Cennetten yeryüzüne indiğinde akşam karanlığı olunca, Allah' tan çok korkmuş ve bu korku ile sabahlamıştı. Şafak söküpte karanlıktan kurtulduğuna şükrederek, 2 rekat namaz kılmıştır. İşte bu hikmet üzere Sabah Namazı 2 rekat olarak farz kılınmıştır.

ÖĞLE NAMAZI: İlk önce 4 rekatlık öğle namazı kılan HZ İBRAHİM (as)’dir. Oğlu hz İsmail (as) kurban edilmekten kurtulup cennetten kurban olarak koç ihsan buyurulduğuna ve Cenab-ı Hakk’ın razı olduğuna şükür olarak, 4 rekat öğle namazı kılmıştır.

İKİNDİ NAMAZI’nı: İlk defa HZ YUNUS (as) kılmıştır. Cenab-ı Hakk, O’nu, ikindi vakti dört türlü karanlıktan yani, zellenin (ayak sürçmesi), gecenin, denizin ve balığın karnındaki karanlıktan kurtardığı için şükolsun diye, 4 rekat namaz kılmıştı. İşte bu hikmetten dolayı, ikindi namazı 4 rekat olarak farz kılınmıştır.

AKŞAM NAMAZI’nı: ilk olarak HZ İSA (as), kılmıştır.
Cenab-ı Hakk, O’na:

‘’Ey Meryem oğlu İsa, insanlara Allah’ı bırakıp da beni ve anamı, iki tanrı edininiz diyen sen misin?’’ Dediği zaman,
hz İsa :
‘’Sen’i tenzih ederim. Hakkım olmadık bir sözü söylemek bana yakışmaz. Eğer onu söylşediysem, elbette bunu bilmişsindir. Benim içimde olan her şeyi Sen bilirsin. Ben ise; Sen’in Zat’ında olanı bilmem. Şüphesiz ki gaybları hakkıyla bilen Sensin.’’ (Maide, 116)

İşte Hz İsa bu cevabı verdikten sonravakit akşam idi. Cenab-ı Allah’a şükolsun diye 3 rekat namaz kıldı.

* rekat: uluhiyeti kendinden nefyettiği için,
* anasından nefyettiği için,
* Allah’ın ibadete layık olduğunu, eşi ortağı bulunmadığını için (İbni Hümam, Fethu’l Kadir, c1, s,154)

YATSI NAMAZI’ nı: İlk defa dört rekat olarak, HZ MUSA (as) kılmıştır. Mısır’dan çıktıktan sonra, yolu kaybetmişti. Ailesinden ve kardeşi Harun’dan ayrılmış, düşmanı Firavun’da Onu çok üzmüştü. Cenab-ı Allah, O’nu bütün bu dert ve sıkıntılardan kurtadı. Vakit yatsı idi. Hz Musa bütün bunlara şükretmek için 4 rekat yatsı namazı kılmıştır.

VİTR NAMAZI: HZ MUHAMMED (SAV) mirac a cıktığında:

* Rekat Allah rızası için
* Rekat kendisi ve dostu Hz Ebubekir için,
* Ummeti için namaz kılmıştır. Son rekatı kılarken cennet ve Cehennem gösterilince ummeti için endişelenip korkmuş ve ALLAHU EKBER deyip tekbir alıp Allah’a sığınmıştır.

Farz namazlarına ilaveten hem kılamadığımız yada kılmadığımız namazlar yerine geçsin yada HZ Peygamber’in şefaatini ummak adına sunnet namazları, O’nu örnek almak ve birçok hikmet için namaz kılarız.

İşte bütün peygamberler, ömürlerinin sonuna kadar namaz kıldıklari gibi semadaki tüm meleklerde; yaratıldıkları günden beri, kimi secdede, kimi rukuda, kimi de kıyam ve kuudda Cenab-ı Hakk’a ibadete devam etmektedirler. (Ramazanoğlu Mahmud Sami, muhasebe 3,s,69)


alıntı
 
Üst