Hz. Muaviye ile Hz Ali'nin arasının açılmasının nedenleri nelerdir

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Muaviye ile Hz Ali'nin arasının açılmasının nedenleri nelerdir
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
Sıffin’de Hakem Olayı

Sıffin’de savaşı kaybedeceğini anlayan Muaviye hakeme gitmeyi önerdi. Savaşa devam etmekten yana olan İmam Ali (as), ısrarla hakeme gitmeyi direten ordusundaki bir grup yüzünden hakem olayına razı oldu.

İmam Ali’nin hakemi Ebu Musa, Muaviye’nin hakemi ise Amr bin As idi.Uzun süren müzakerelerden sonunda Hazreti Ali’nin hakemi Ebu Musa; “Bu iki kişinin ikisinden de halifeliği almak, sonra Müslümanlar arasında şuraya müracaat etme fikrindeyim. Müslümanlar içlerinden dilediklerini seçsinler.” deyince Muaviye’nin sinsi hakemi Amr, “Tamam, çözüm dediğin de budur işte.” dedi.

Bunun üzerine her ikisi de kararı bekleyen halkın huzuruna çıktılar. Ebu Musa “Benim ve Amr’ın oyu birleşti; dileriz ki Allah bu kararımızla Müslümanları düzene sokar.” dedi. Amr onun sözünü onaylarak Ebu Musa’ya kararı önce onun bildirmesini söyledi. Abbas oğlu Abdullah hemen Ebu Musa’nın yanına vararak “Amr seni aldatır, bir karara vardıysanız önce sözü Amr’a ver; çünkü ona güvenilmez.” dedi. Ebu Musa saf bir adamdı, bir sorun olmayacağını söyleyerek halka kararı bildirmeye başladı: “Ben Ali’yi ve Muaviye’yi halifelikten azlettim. Kimi dilerseniz artık onu siz halife seçersiniz.”

Amr bunun üzerine halka seslenerek “Sözlerini duydunuz, o kendisini hakem tayin eden Ali’yi halifelikten uzaklaştırdı. Ben de beni hakem tayin eden Muaviye’yi halifeliğe seçtim.” dedi. Hakem olayı böyle bir hileyle sonuçlandıktan sonra İmam Ali’yi hakeme gitmeye zorlayan bir grup İmam Ali’nin hakeme gittiği için büyük bir günah işlediğini, tövbe etmesi gerektiğini söylediler. İmam Ali’nin dinden çıktığını düşünen bu sapık hareket Bedevi Arapların da katılımı ile güçlendi. Bu gelişmeler Nehrevan Savaşı’na yol açtı.

(alıntı)
 
Üst