Hep bir ’sonra’n olacak!

AhDe_VeFaLi

KF Ailesinden
Özel Üye
Hep bir ’sonra’n olacak!




[SIZE=+0]Çocukken Meksika’nın keşfiyle ilgili bir kitap okumuştum. Meksika’yı keşfeden Veracruz, meçhul bir dünyaya ayak bastığını ve burada meçhul bir düşmanla karşılaşabileceğini anlayınca korkup da geri dönmeye kalkışmasın diye gemilerinin hepsini yaktırmış. (...) Önemli bir karar vermek zorunda kalınca hep Veracruz’u düşünürüm. Evet, kararımı verdim: gemilerimin hepsini yakacağım." (Irwing Wallece’ın ’Temas’ adlı romanından.)




Ne ilginç değil mi, Türkçe’de ’karar’ sözcüğünü alıp verilen bir şey olarak düşünürüz. Kararı ya alırız veya veririz. Aldığımızda, geleceğimizi karar altına alırız; geleceğimizi sınırlamak/kesinleştirmek ihtiyacı hissettiğimiz zamanlarda alırız. Uygulamaya geçtiğimizdeyse karar bizim için verilen bir şey hâline gelir. Bir şeyi düşündüğümüzde karar alır, yapacak olduğumuzda ise karar veririz. Alırken daha temkinli, verirken daha aceleciyizdir. Düşünürken alır, yaparken veririz.




İnsan, çokluk, dengesizlikten, inişlerden çıkışlardan tedirgin olur; belirsizliğe tahammül edemez; kesinliği arzular. İstikrar arar. Kararsızlıktan da nefret eder bu yüzden.




- "Evet, kararımı verdim: gemilerimin hepsini yakacağım!"

Dikkat ediniz, "karar vermek" nasıl da şiddet doğuruyor? Kişi kendisini nasıl da tek seçeneğe mahkûm ediyor?

Kararlı adam!




Yani tereddüt etmeyen, başına gelecek olanlardan perva etmeyen, kararını uygulayan adam!


Böyle düşünüldükde, kararsızlık, ne kadar olumsuz, hatta sevimsiz bir hâl, öyle değil mi?



Nefsi, tek seçenekle sınırlama becerisi olmayan (mütereddit) bir hâle düşürmek, kaçınılması gereken bir felâket âdeta. Karar almalı, karar vermeli ve yapmalı. Her daim kararlı olmayı istemeli. İşte size ’istikrar’ dedikleri görece güvenlik ortamı!

Oysa doğa, kararı pek sevmez; tek seçeneğe, insan vehminin vehmettiği ölçüde düzenli davranmaya razı olmaz. Şaşırtmaktan hoşlanır. Her şartta, her hâlde, her kârda aynı neticelerle karşımıza çıkmayı tercih etmez. Zannedildiği gibi çok da tutarlı değildir doğa.


İnsan doğası da böyledir. Zorunluluktan hoşlanmaz. Öyle ki aynı nedenler -zannedildiğinin aksine- bazı durumlarda hep aynı sonuçları doğurmaz.




Zorunluluk, doğaya yabancı. Bu nedenledir ki Kelâmcılarımız, doğanın eylemlerini ’âdet’ sözcüğüyle adlandırmışlar, bu eylemlerin öylece olageldiklerine, yani olmalarında herhangibir zorunluluk bulunmadığına işaret etmişlerdir.



Modern bilimin yaslandığı ideoloji, bilhassa XIX. yüzyılda, sadece doğal olguları değil, toplumsal olguları da ’yasa’ kavramı altında eritmek suretiyle açıklamaya pek özen göstermiş, gelişigüzel doğal yasalardan, toplumsal yasalardan sözetmeyi hep marifet bilmiştir. En nihayet XX. yüzyıla gelince, insanın duyguları dahî, çaresiz, psikolojik yasalara tâbi kılınmıştır.

İnsan vehmi, belirsizlikten korkar ve kesinliği, zorunluluğu arzular. Evet, kesinliği ve zorunluluğu talep eden insan vehmidir, yani matematiği mümkün kılan tecrid gücü. Günümüzde daha çok ’kurgu ve kuruntu ürettiği’ sanılan yeti.




Matematik: sayılabilir ve ölçülebilir olanın bilgisi. Hesabın bilimi. Planlamanın yani. Eşyayı kesin ve zorunlu hâle getirmenin; bu işlemi nicelikler (kantite) aracılığıyla yapmanın.



Peki nitelikler? Matematik bilimlerinin konuşmakta isteksiz oldukları bir alandır keyfiyât (kalite) sahası.
Karar almaya veya karar vermeye düşkün olanların, kesinliğe ve zorunluluğa ulaşmayı arzuladıkları ölçüde şiddete başvurmaları kaçınılmaz olduğuna göre, nicelikler aracılığıyla tanımlanan dünyanın, şiddet doğuran bu kararlar karşısında umulmadık sürprizler (keyfiyât aracılığıyla bazı şakalar) yapmaktan kendisini alamayacağını tahmin etmek güç olmasa gerek.
Ey talib, bir düşün bakalım, karar verirken, verilen bir kararın konusu olmandan daha yıkıcı bir şaka tasavvur edebilir misin?

Bu kararsız adamı dinle de sakın gü/lerken kendisine gü/lünen olma, e mi?

Dücane Cündioğlu
Bu kararsızlık halinde sanırım benimde gemilerimi yakma vaktim geldi...
[/SIZE]
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
yazarın yazısı bana çok ağır geldi, tekrar okumama rağmen yeterince anladığımı söyleyemem, ya yazı ağır ya da başımız, ellerine sağlık ahdevefalı uzun zaman sonra kf de sizin paylaşımınızı görmek güzel.
 

AhDe_VeFaLi

KF Ailesinden
Özel Üye
yazarın yazısı bana çok ağır geldi, tekrar okumama rağmen yeterince anladığımı söyleyemem, ya yazı ağır ya da başımız, ellerine sağlık ahdevefalı uzun zaman sonra kf de sizin paylaşımınızı görmek güzel.

Siz anlamadıysanız kimse anlamaz :)
Girişi biraz ağır dediğiniz gibi, sakin kafayla okuyunca anlayacağınıza eminim.
 
Üst