Hadislerde Teheccüd Namazı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Müminin şerefi gece (ibadet için) kıyam etmesidir. Müminin izzeti ise insanlardan müstağni/ihtiyaçsız olmasıdır.”
(Bihar’ul-Envar, c.77, s. 20)

* * *

“Emir’el-Müminin İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Geceleyin fazla uyuyan gündüz elde edemeyeceği bir ameli (yani gece namazını) elden kaçırır.”
(Gurer’ul-Hikem, s. 289)

* * *
“İmam Sadık (a.s) şöyle buyuruyor: “Allah-u Teala Hz. Musa (a.s)’a şöyle hitap etti: “Ey İmranoğlu! Gece boyu benden gaflet edip uyudukları halde beni sevdiğini iddia edenler yalan söylüyor. (Dost, dostla konuşmaktan lezzet almaz mı?”
(Bihar’ul Envar, c.13, s.329)

* * *

“İmam Sadık(a.s) şöyle buyurmaktadır: “Gece namazını asla terk etme! Gerçek zarara uğramış kimse, gece namazından mahrum kalan kimsedir.”
(Bihar’ul Envar, c.83, s.127)

* * *

“Ebi Abdillah (İmam Sadık -a.s-), şöyle buyurmaktadır: “Resulullah (s.a.v) Cebrail’e “bana öğüt ver” diye buyurdu. Bunun üzerine Cebrail şöyle dedi: “Ey Muhammed istediğin kadar yaşa, ama şüphesiz ki sonunda öleceksin. İstediğin kadar sev, şüphesiz ki sonunda ayrılacaksın. İstediğin şeyi yap şüphesiz ki sonunda onu (karşılığını) göreceksin. Müminin şerefi gece namazıdır. İzzeti ise insanların ırz ve yüz suyundan sarf-ı nazar etmesidir.”
(el-Hisal/72)

* * *

“İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şu üç şey müminin dünya ve ahirette ziyneti ve övünç kaynağıdır: Gecenin sonunda kıldığı teheccüd namazı, insanların elinde olan şeylere ümit bağlamaması ve Al-i Muhammed’den (Ehl-i Beyt’ten) olan imamın velayet sevgisi.”
(Bihar’ul Envar, c.75, s.107)

***

“Ya Ali, üç şey mümini dünyada sevindirir: Mümin kardeşleri ziyaret etmek, oruç tutana iftar yemeği vermek, gecenin son saatlerinde ibadetle meşgul olmak.”
 
Üst