Hadım edilmiş hayvandan kurban olur mu?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Son zamanlarda kurban ile ilgili tartışmalar ve sorulan sorular artmaya başlamıştır.

Soru

Daha kilolu olması için hadım edilmiş hayvandan kurbanlık olur mu? Ülkemize yurtdışından getirilen kurbanlık hayvanların hadım edildiği haberleri yayılmaya başladı. Bu hayvanlardan kurban olur mu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;
Hadım edilen hayvanın kurban edilmesi caizdir.

Bir hayvanın kurban olmasını engelleyen nitelikler dört tanedir. Bir gözün körlüğünün açıkça belli olması, apaçık hastalık, topallık ve ileri derecede zayıflık. Delil; Bera b. Âzib (r.a)’den rivayet edilen şu hadistir: Rasulullah (sa.s) şöyle buyurmuştur: “Dört özellik kurbanlıklarda caiz değildir. Açıkca belli olan körlük, açıkça belli olan hastalık, belli olan topallık, iliği kurumuş derecede zayıflık.”(Neylül Evtar, V, 115-117)

Müctehidler bu dört kusura kıyas yaparak başka bir takım kusurlar daha eklemişlerdir ki, bunlar bu ayarda veya daha kötü kusurlardır. İki gözü veya bir gözü kör olmak, dişlerinin çoğu düşmüş veya kulakları kesilmiş olmak, boynuzlarının biri ve ya ikisi kökünden kırılmış olmak, kulağının veya kuyruğunun yarısından çoğu veya memelerinin başları kopmuş bulunmak, doğuştan kulakları veya kuyruğu bulunmamak veya ayağı kesilmiş olmak bunlar arasındadır. Bu derece kusurlu olan bir hayvan Yüce Allah’a kurban olarak takdim edilemez.

Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, uyuzlu ve deli olmasında, boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun biraz kırık bulunmasında ve kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında, kulaklarının ucundan kesilip sarkık bir halde bulunmasında, dişlerinin azı düşmüş olmasında, cinsel organı bulunmayıp mecbup veya burma bir halde yaşamasında bir sakınca yoktur. Hamdi Döndüren, Delilleri ile İslam İlmihali)


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst