Hac kuraları nasıl çekiliyor

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Hac kuraları nasıl çekiliyor, haç kuraları ve katsayıları hakkında bilgiler.

Selamunaleyküm, geçtiğimiz günlerde hac başvuru ve kayıtları diyanet tarafından müftülükler aracılığı ile alınmaya başladı. Kayıtlar tamamlandıktan sonra sıra kuralara gelecek. Binlerce hacı adayının heyecan ve dualarla beklediği kuraların çekilmesi ile hacı adayları kesinleşmiş olacak. Kuralarda bir takım kurallar ve katsayılar var. İşte diyanet tarafından açıklanan bu yazıyı paylaşıyoruz:

Hac ve Umre hizmeti; 1979 yılından itibaren Başkanlığımızca, 1988 yılından sonra ise; yine Başkanlığımızın gözetim, denetim ve rehberliğinde A Grubu Seyahat acenteleriyle birlikte yerine getirilmektedir.

Bilindiği gibi, ülkemizden hacca gitmek isteyen vatandaşlarımızın müracaatları Başkanlığımızca kabul edilmektedir. Hacca gitmek isteyenlerin sayısında her yıl artış olmakta, Suudi Arabistan tarafından ülkelere nüfuslarının binde biri oranında uygulanan kota nedeniyle de müracaat edenlerin tamamını o yılda hacca götürmek mümkün olamamaktadır. Nitekim önceki yıllarda müracaatta bulunduğu halde hacca gidememiş birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Türkiye’den Hacca gidenlerin sayısı, yaklaşık olarak 70 bin civarındadır. Bu da yıllık kontenjanla ilgilidir. Bu 70 bin içerisine girebilmek için öncelikle, Diyanet İşleri Başkanlığı ‘ndan yapılan ilana göre ön kayıt yaptırmak gerekmektedir. Daha sonra Başkanlığımızca bilgisayar ortamında basın ve kamuoyuna açık bir şekilde noter huzurunda kura çekimi yapılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.

Kura sonucu kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan adayları, İl veya İlçe Müftülükleri’nde kesin kayıtlarını yaptırır. Hacı adayları il ve ilçe müftülüklerince bilgilendirme ve irşad seminerlerine tabi tutulur, Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.

Kaynak: diyanet.gov.tr
 
Son düzenleme:
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
kardeşim rakama göre çekiliyor kura derken nasıl mesela 25 defa onamı çekiyor pc birşey anlamadım.
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
Gurubumun katsayısı 9 ne anlama geliyor BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
Sayın yetkili bu sene hacca yazıldığım 10 sene oluyor katsayım 100 yani ben kura çekilirken 100 defa mı ismim kuraya sokulacak bilgilendirme yaparsanız memnun olurum.
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
selamünaleyküm
grup olarak 3 kişiyiz. birimize çıktığı zaman, üçümüze birden mi çıkmış oluyor
teşekkür ederim
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
9 yıldır haca gideceğiz diye bekliyoruz sağlığımız gidiyor bu konuya bir açıklık getirsin diyanet yine çıkmadı bu kadar yıl beklemek zorunda mıyız acaba?
 

Misafir Sorusu

Deneyimli Üye
2013 Yılında Annem Babam ve Ben Hac Kayıtı Yaptırdım 2016 yılında Annem Rahmetli Oldu (Allah Rahmet Eylesin). Babama 2017 Yılında Hac Çıkmış Babam Gidememiş. Babam ve Ben Gitmek İstiyoruz.

1) Tekrar Kayıt Yapmamız Gerekiyor mu?
2) Babam 78 Yaşında Önceden Grup Kaydı var idi Hala Öyle bişey var mı? Ayrı Ayrı mı Kayıt Yaptırmamız Gerekiyor.
 
Üst