Fotoğraf Çekmenin İncelikleri

  • Konuyu başlatan Ze'Mahşer
  • Başlangıç tarihi
Z

Ze'Mahşer

Ziyaretçi
Cep telefonuyla fotoğraf çekmenin incelikleri​

Teknoloji ilerledi, cep telefonları fotoğraf makinelerinin yerini aldı. Cep telefonuyla fotoğraf çekmek ise, havaya kaldır düğmeye bas şeklinde olmuyor tabi! Peki nedir cep telefonuyla fotoğraf çekmenin âdâbı?
Kabul edelim kameralar cep telefonlarının eğlencelik fonksiyonu olmaktan çıktı. Teknolojileri o kadar ilerledi ki cep telefonlarıyla da kaliteli fotoğraflar ve görüntüler çekilebiliyor. Hatta bazı telefonların kameraları, fotoğraf makinelerini aratmıyor. Bu sebepledir ki cep telefonlarıyla çektiği fotoğraflardan sergi açan sanatçılar bile var. Fotoğraf dergilerinde profesyonel fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğrafların yanında kameralı cep telefonuyla çekilmiş fotoğraflarda kullanıyor. Kameralı cep telefonuyla klipler çekiliyor, dünyanın en önemli haberleri için televizyon ve gazeteler, kameralı cep telefonuyla çekilmiş görüntüleri kullanıyor. Cep telefonlarının kameralarının eğlencelik olmaktan çıkıp popüler bir hobi haline geldiğini fark eden National Geographic cep telefonuyla fotoğraf çekmenin inceliklerini anlattığı iki kitapçık verdi. Aimee Baldridge’nin kaleme aldığı Robert Clark’ın cep telefonuyla çektiği fotoğraflarıyla desteklediği “Cebinizdeki kamera” kitapçığından sizin için cep telefonuyla iyi fotoğraf çekmenin tüyoları derledik.


Cep telefonuyla fotoğraf çekerken bunlara dikkat edin​

* İyi bir fotoğraf çekmek teknoloji ile değil, bakış açısıyla ilgili. Bunun için çekeceğiniz fotoğrafın kompozisyonunu, renklerini ve açısını iyi düşünün. Cep telefonunu havaya kaldırıp düğmeye basmakla güzel fotoğraf çekilemez.

* Fotoğrafı çekeceğiniz yer kalabalıksa çekmek istediğiniz kişiye ya da objeye yaklaşın. Bir kol boyu yakınlığına kadar gelin.

* Yakın çekimlerde fotoğrafı tam karşıdan ya da aşağıdan çekmek yerine biraz daha üstten bir açıyla çekin.

* Bir ya da iki kişinin fotoğrafı çekiliyorsa dikey kadraj genelde daha etkili olur. Karenin büyük bölümünü, arka plan unsurları yerine, insanla doldurmanızı sağlar.

* Çocuk ya da evcil hayvanları fotoğraflarken kameralı telefonunuzu onların üstüne doğru tutmak yerine yere eğilip, aynı seviyeye inerseniz ortaya daha güzel fotoğraflar çıkabilir.

* Farklı fotoğraflar çekmek istiyorsanız, fotoğraflayacağınız kişinin yüzünün bir tarafını pencereden ya da lambadan gelen ışığa verin. Yüze derinlik kazandırmak için ise ışığı konunun yüzüne doğru 20 ila 45 derecelik açıdan verin.

* En yüksek çözünürlülük ayarını seçin. Zira çektiğiniz fotoğrafı bastıracağınızda kaliteli olması için yüksek çözünürlülükte çekmeniz gerekiyor.

* Çoğu kameralı telefon ISO ayarı yapmanıza izin vermez; ancak yeni modellerde bu mümkün. İyi bir ışıkta ISO ayarını 100 gibi düşük değere getirin. Işık seviyesi azaldıkça daha yüksek ISO değeri seçin.

* Dijital zumu çok kullanmamaya çalışın. Onun yerine siz olduğunuz yerde ileri geri giderek kadrajı ayarlamaya çalışın.

* Deklanşörler dijital makinelerde gecikebilir. Kameralı telefonunuzun deklanşör süresine dikkat edin ve anları kaybetmemek için bunu göz önünde bulundurarak çekim yapın.

* Bir insanı flaş ile tam karşıdan fotoğraflamaktan kaçının. Bu derinsizlik bir görünüme sebep olur ve iyi bir fotoğraf seçeneği değildir.

* Güneş ışığı yüzlerine doğrudan vurmazsa insanlar daha güzel, mutlu görünümlü ve daha iyi aydınlatılmış olur.

* Hava bulutluysa şanslısınız demektir.

* Duvarların iyi bir arka plan olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat böyle değil. Bu sebeple fotoğraf çekeceğiniz konuları duvardan yeterince uzaklaştırmaya özen gösterin.

* Fotoğrafı çekerken güneşi arkanıza almanızı söyleyen eski kural, LCD ekranından anında izleme sayesinde geçerliliğini yitirdi. Gönlünüzce deney yapın ve fotoğraf çekmenin keyfine varın.

* Arka plandaki ışık iyi bir efekt oluşturacak şekilde kullanılabilir. Çekeceğiniz insanı ışığın önüne getirebilirsiniz. Fotoğrafta etrafında bir hale oluşacaktır, bu da güzel bir fotoğraf olacaktır.

* Neden gözler kırmızı çıkar? Fotoğraf makinesinin flaşından gelen ışığın gözün içindeki kan damarlarına çarparak yansıması ile oluşur. Bu sebeple kırmızı göz ayarını açık tutmanızı öneririz.

GÜLİZAR BAKİ-Zaman
 
Üst