Evde pestil yapımı

ma'vera

Emektar
Özel Üye
EVDE PESTİL YAPIMI

Bu yaz için geç de olsa, belki önümüzdeki yıl işe yarar inşaallah....

Yaz aylarının en revaçta, en ucuz ve en faydalı meyvelerinden biridir erik. İçerdiği bol miktardaki liflerden dolayı, nispeten hareketsiz geçen kış aylarında tembelleşen bağırsaklar için birebirdir. Ayrıca içerdiği bol miktardaki meyve şekeri , yapay şeker kullanımınıda önemli ölçüde azaltmaya destek olduğu gibi , kilo kontrolü hususunda da önemli bir yardımcıdır.
Erik, kurutularak , marmelat , pestil ve reçel olarak da muhafaza edilmesi mümkün bir meyve. Dağ eriği denen yabani eriklerin, kurutulup kaynatıldıktan sonra hoşaf gibi içilmesi diabet hastalarının yükselen kan şekerlerini düşürmede oldukça etkilidir.Yine dağ eriklerinin pestilleri kışın kaynatılan kuru kırmızı biberlerin içine birkaç parça konulup dövülmüş sarımsak da ilave edilirse nefis bir kış garnitürü olarak sofralarımızdaki yerini alır.Kuru erik kuru üzümle beraber az miktarda şeker , su ve un ilave edilerek pişirilirse yine doğal ve enerji verici geleneksel bir tatlı olarak , şerbetli ağır tatlılara alternatif olarak sunulabilir.

Buna ilave olarak , suyla ilave edilerek ıslanan ve eritilen pestiller biraz un ve biraz bal ya da pekmez ilavesiyle ninelerimizin yaptığı ,bu günkü puding benzeri , ama çok daha hoş bir rengi ve tadı olan hafif bir tatlıya dönüşür….İleriki zamanlarda inşallah fırsat buldukça bunları yapıp sizlerle paylaşmaya çalışacağım…Şimdi ilk olarak evde pestil yapımına geçelim….
Malzemeler:

Olgun erik
(kırmızı renkli olanlar çok hoş bir görüntü oluşturuyor.)

Yapımı:

Erikler yıkanır. Saplarını koparmaya gerek yoktur çünkü çekirdekleri ve kabuklarıyla beraber süzgeçte kalacak.Bir büyükçe tencereye erikler konur çok az su ilave edilerek (bir çay bardağı kadar) kısık ateşe konulur.Bir süre sonra eriklerin kendi suyunu salmaya başlayacaktır. O zaman orta ateşte erikler yumuşayıp erimeye başladığında ocak kapatılır. Ilınınca , bir süzgeç yardımıyla (biraz iri delikli olması tavsiye olunur yoksa esas faydalı kısmı olan lifleri fazla geçmez) elle ovalanarak geçirilir. Hepsi geçirilince eğer az miktarda ise tepsilere, daha çok ise temiz bir naylon örtüye çok kalın olmamak kaydıyla dökülüp yayılır. Güneşli bir yerde teras veya balkonda kurutulur. Kuruyunca alt üst edilir ve ya ipe çamaşır gibi asılarak iyice kuruması sağlanır. Ne kadar iyi kurursa o kadar dayanıklı olur….
Afiyet olsun…..






Evde tepsi kalmayınca, temiz ve naylon bir masa örtüsüne ( pamuklu kumaş da olabilir) yayarak kuruttum. Tabi kenarlarının alt kısmına oklava ya da benzeri şeyler koyarak yükseltmek gerekiyor ki akmasın....

 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
cok güzel ellerine saglık :) kendinmi yaptın (:

Evet, Ben yapmıştım....:gülümse: Allah razı olsun ..Ama gene bir şeyler taşınırken paylaşmıştım. Epey zorlandım. Hata verdi falan derken paylaşım çift olmuş.Bu kaldırılması gereken paylaşım .Neyse sorun değil. Mesaj düzenleme panelini görüyorum ama tamamen silemiyorum galiba. ...Yanlış mı biliyorum?.....::?
 
Üst