Evde oluşan istenmeyen kokulara çözümler

nazile

Çalışkan Üye
Kademeli
kokular.jpg


ÇÖP KOVALARI KÖTÜ KOKUYORSA

Çöp kovalarındaki kötü kokuları gidermek bir yana, oluşmamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için de özellikle sebze, meyve ve yemek artığı gibi çöplerinizi, daima ağzı kapanabilen poşet ve kese kâğıtları içinde çöpe atın. Ayrıca her gün olmasa bile iki üç günde bir çöp kovasını çamaşır suyuyla çalkalayın.
Böylece küçük sineklerin oluşmasını da önleyebilirsiniz. Ama hepsinden daha temiz ve sağlıklısı çöpleri artık hemen her markette satılan çöp torbalarında toplayıp, dolunca torbanın ağzını bağlayarak atmaktır.

YEMEK KOKULARINA KARŞI

Ne denli özen gösterirseniz gösterin, bazı sebzelerin kokularının eve yayılmasını önleyemezsiniz. Örneğin lahana, kereviz bu tür sebzelerin başında gelir. Oysa haşlama suyuna bir parça mantar tıpası atarak tencereden koku yayılmasını önleyebilirsiniz. Kızartmalarda ise kızgın yağa atılan bir sap maydanoz etkisini gösterirken, balık kokusunu da ateşin üzerinde yakacağınız bir tutam çay etkili olacaktır. Ya da açık bir kap içinde sirkeli su kaynatarak, balık kokusunu giderebilirsiniz.

BUZDOLABINDAKİ KOKULAR

Yiyeceklerinizin üzerlerini örtmeden buzdolabına yerleştirirseniz bunlar hoşa gitmeyen kokuların oluşmasına neden olabilir. Ama bazen yiyeceği ağzı açık olarak buzdolabına koymak zorundasınızdır. İşte böyle bir durumda, buzdolabınıza, ağzını açık bıraktığınız bir miktar karbonat koyarsanız, karbonat tüm kokuları alır. Bir kap sirke de aynı işi görür. Peynirlerinizi kaldırdığınız kutulara da bir miktar kekik koymayı unutmayınız.

ÇEKMECELERDEKİ KOKULAR

Mutfağınızdaki dolap ve çekmecelerdeki kokulara karşı, dolap ve çekmecelerinizi önce ispirtolu suyla silmelisiniz. Bundan sonra da dolap ve çekmecelerinize bir çay tabağı içinde bir parça un, hardal ya da kokulu sabunlarınızdan koyun. Ayrıca kızartma yaparken yayılan kokuların, dolap içlerine de sindiğini aklınızdan çıkarmayıp, çekmece ve dolap kapaklarını daima kapalı tutunuz.

BOYA KOKUSU

Evdeki boya kokusunu gidermek bir hayli güçtür. Pencerelerinizi günlerce açık da bıraksanız, boya kokusuna uzun bir süre tahammül etmek zorundasındır. Oysa boya yapıldıktan sonra, odanın ortasına bir tabak içine ufalanmış bayat ekmek bırakın. Ertesi gece de yine aynı odanın içine, yere bir tas içinde kaynamış, sıcak bir süt bırakın. Boya kokusu tümüyle yok olmasa bile, hafifleyecektir.

ODALARDAKİ KOKULAR

Tatile çıkarken, her ne kadar bir yakınınız evinizi sık sık havalandırsa da, odalara yine de kötü bir koku siner. İşte havasızlığın yarattığı bu kötü kokuları önleyebilirsiniz. Bundan böyle tatile çıkarken ya da evden uzun bir süre uzaklaşırken, odalarınıza, küçük kaplara koyacağınız kurutulmuş lavanta çiçeği bırakın. Böylece kötü kokulara karşı bir çare bulmuş olursunuz.

SİGARA KOKULARI

Özellikle kalabalık bir toplantıdan sonra, odalara günlerce çıkmak bilmeyen sigara kokusu siner. Bu sigara kokusuna karşı, odalarınızın bazı köşelerine ipe geçirdiğiniz ıslak bir sünger asın. Islak sünger tüm sigara kokusunu alacaktır.

TENCERELERDEKİ KOKULAR

Uzun bir süreden beri kullanılmayan tencere ve diğer kap kaçaklarınızdaki kötü kokuları, içlerine bir parça kuru kahve koyarak yok edebilirisiniz. Bazen şeker bile aynı işi görür. Tüm bunlar fayda etmezse, o zaman tencerelerinizin içine bir dilim limon koyup, üzerine biraz su katıp, kaynatın. Kokulardan eser kalmayacaktır.

GARDIROPLARDAKİ KOKULAR

Gardıroplarınızdaki kötü kokuları yok etmek, kıyafetlerinize hoş bir kokunun sinmesi
için, limon veya portakala karanfil batırarak bunları dolaba asın. Korkmayın, meyveler küflenmez. Sadece küçülür ama hala hoş bir koku yaymaya devam eder.


KIYAFETLERDEKİ NAFTALİN KOKUSU

Kıyafetlerinize sinen naftalin kokusuna karşı en etkili yol, kıyafetleri kalorifer ve soba yakınına asmaktır. Çünkü naftalin kokusu sıcağı hiç sevmez. Ama bu arada da dikkatli olun, naftalin kokusunu yok edeyim derken, kıyafetlerinizi yakmayın.

BALIK KOKUSUNA KARŞI

Kap kaçaklardaki balık kokusunu, salataya kullandığız bir limonun artan kısmıyla silerek yok edebilirsiniz. Ama kahve telvesi de aynı işi görür.

alıntıdır..
 
Üst