Esneklik potansiyel enerjisi ne demek kısaca

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Esneklik potansiyel enerjisi ne demek kısaca vikipedi. Esneklik potansiyel enerjisinin ne anlama geldiğini kısaca açıklar mısınız?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Bir cismin esnekliğinden dolayı aldığı kazandığı enerjiye esneklik potansiyel enerjisi denir.

Mesela yayları düşünelim. Yayı sıkıştırırsak ya da uzatırsak bir miktar enerjiyi ona aktarmış oluruz. Yani yay esnekliğinden dolayı enerji kazanmış olur.

Esneklik enerjisi yayın katsayısına ve sarım sayısına bağlıdır. Yayların esneklik potansiyel enerjisi farklı olabilir.

Bir örnek ile açıklayalım:

Bir yayı yatay olarak bir yere bağlayalım. Sonra yaya doğru hızlı bir cismin geldiğini düşünelim. Bu cisim kinetik enerjiye sahiptir. Cizim hızla yaya çarpınca yayı sıkıştırmaya başlayacaktır. Cisim ise yavaşlayacaktır. Bu durumda cisim hızından dolayı sahip olduğu kinetik enerjiyi yaya verecek yay da esneklik potansiyel enerjisi olarak kinetik enerjiyi devralacaktır.

Yine bir atlama sporcusu koşarak kinetik enerji kazanır ve elindeli çubuğu yere yaslayarak zıplar. Kinetik enerjisi çubuğa esneklik potansiyel enerjisi olarak aktarılır ve çubuk esneyerek sporcuyu yukarı fırlatır. İşte sporcuyu yukarıya fırlatan bu enerji çubuğun esneklik potansiyel enerjisidir. Daha sorna sporcu yere düşme sırasında potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürür. Hızla yere düşen sporcu minderin üstüne çakılır. Burada sporcunun sahip olduğu kinetik enerji mindere çarpması ile mindere esneklik potansiyel enerjisi olarak aktarılır ve bu sırada minder esnekliği ile kinetik enerjiyi alarak sporcunun yumuşakça düşmesini sağlar. Hatta minder bir miktar ısınarak esneklik potansiyel enerjisini ısı enerjisine çevirmiş olur.
 
B

berrenur

Ziyaretçi
çok sağol çok işime yaradı......\:)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
B

Bertan

Ziyaretçi
Terbiyesizce yazan 176.219.171.*** ip li üye uyarılmıştır.
//Sah
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
B

berilsu

Ziyaretçi
yay gibi esnek cisimlerin depoladığı enerjidir.
dediler banada... doğrumu?
 
P

Pisko

Ziyaretçi
Çok teşekkür ederim. Çok işime yaradı. Öğretmenim çook beğendi.
Emeği geçen herkeze teşekkürler... :))
 
Üst